Grønne planter gir bedre helse

Stresset? Ha disse i hus

Grønne planter i hjemmet er ikke bare pene å se på. De påvirker også stressnivået ditt.

STRESSDEMPER: Er du stresset, bør du skaffe deg noen grønne planter til hjemmet. Foto: Ragnar Hartvig for Mester Grønn.
STRESSDEMPER: Er du stresset, bør du skaffe deg noen grønne planter til hjemmet. Foto: Ragnar Hartvig for Mester Grønn. Vis mer

Grønne planter i hjemmet er trendy som aldri før - de frisker ikke bare opp interiøret, men kan også virke stressdempende.

Men det finnes én misforståelse, ifølge forskere.

Renser ikke inneklimaet

Det har lenge blitt hevdet at grønne planter renser luften i hjemmet. I en mye omtalt studie gjennomført av NASA i 1989 fastslår forskerne at grønne stueplanter fungerer som luftrensere, og at de kan brukes til å fjerne kreftfremkallende kjemikalier og gift fra luften.

Senere har flere andre forskere funnet at dette ikke er tilfelle, men en vanlig misforståelse. Én av studiene som konkluderer med dette, er publisert i Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.

Michael Waring ved Drexels College of Engineering er en av forfatterne bak studien. I en pressemelding gjengitt i magasinet Nature, uttaler han følgende:

- Planter er flotte, men de renser ikke inneluften raskt nok til å påvirke luftkvaliteten i hjemmet eller i et kontormiljø.

NASA-eksperimentet ble utført i et forseglet kammer i et laboratorium - et miljø som har lite til felles med et hus eller et kontor. Hva som hadde skjedd hvis det hadde vært snakk om et virkelig innemiljø med naturlig luftutveksling eller ventilasjonsanlegg, kommer ikke frem i studien.

Nyere forskning viser dessuten at det må over 10 planter per kvadratmeter til for at de grønne plantene har noen effekt på lufta. Det viser seg heller at naturlig ventilasjon, som et par åpne vinduer, fungerer langt bedre enn grønne inneplanter når man ønsker å ha et godt innemiljø hjemme, noe NHI.no tidligere har skrevet om.

Høyere luftfuktighet

Derimot har det gjennom flere studier blitt påvist at grønne planter vil bidra til høyere luftfuktighet i hjemmet som igjen kan forebygge luftveisplager, irritasjon i øyne, svelg og tørr hud.

- Det diffunderer en god del vann fra plantene, som sørger for høyere luftfuktighet. I våre hus er det som regel veldig tørr luft hele vinterhalvåret, og med våre godt isolerte hus er det fint med all hjelp innenfra, forteller Espen Skarphagen, blomsterdekoratør og hageskribent på Skarpihagen.no, til Dinside.

Mindre stresset

En annen positiv faktor som er påvist er at grønne planter i hjemmet eller på kontoret vil gjøre oss mindre stresset.

Planter inne skaper et mer estetisk tiltalende miljø, og de estetiske og psykososiale sidene av innemiljøet er viktige:

BEDRE TRIVSEL: Forskning viser at grønne planter inne skaper et mer estetisk tiltalende miljø, noe som vil påvirke psyken positivt. Foto: Ragnar Hartvig for Mester Grønn.
BEDRE TRIVSEL: Forskning viser at grønne planter inne skaper et mer estetisk tiltalende miljø, noe som vil påvirke psyken positivt. Foto: Ragnar Hartvig for Mester Grønn. Vis mer

- Det handler for eksempel om trivsel, en psykologisk effekt som går på harmoni og hyggeligere innemiljø, kommenterer Skarphagen.

Kari Brekke, gartner hos Mester grønn, støtter seg til forskning som også viser at grønne planter kan få ned sykefravær på en arbeidsplass.

-Det å omgi seg med grønne planter gir samme effekten som å oppleve natur. Det kan blant annet gjøre oss mer produktive og har en generell positiv effekt på vår psykisk helse, sier Brekke til Dinside.

Samtidig viser en annen studie at det å se uteplanter gjennom vinduet vil ha samme virkning.

Trendy som aldri før

- Det å ta vare på alt rundt seg som er grønt, vokser, og gror, er kanskje forankret i miljøfokuset om dagen, og gir en glede, og en «godfølelse» som ikke skal undervurderes, mener Brekke.

Nettopp dette kan være noe som bidrar til at grønne planter i hjemmet er trendy som aldri før, tror planteekspertene.

- Trenden kommer antagelig ikke til å stoppe med det første. Vi mennesker vil jo gjerne ha en nærhet til naturen og det opprinnelige. Når vi pusler med plantene og stikker fingrene i jorda minsker stresset. Å stresse ned med hage og grønne planter er allment kjent, og har vært det i mange år, mener Skarphagen.

Brekke mener at det også er trendy å kunne litt om plantene.

- Litt kunnskapshunger hos forbruker gir jo belønning i form av at plantene vil bugne og trives, og da er det lett å få dilla på grønt. Hjemmeopplevelsen rundt plantene man skaffer seg blir jo enda bedre. Viljen til å skaffe seg dyrere, grønne planter øker, og det viser kanskje at vi ønsker i større grad å investere i planter, og ikke bare kjøpe, sier hun.

Når du skal velge hvilke grønnplanter du vil ha i huset, og antall, er det best å ta utgangspunkt i rommet du har til rådighet, og se hva som kan gi en dekorativ og nyttig effekt, tipser Brekke.

- Et eksempel er at store grønnplanter kan være dekorative romdelere. Det er også viktig å se på tilgang på daglys, og hvilke planter som vil trives på en gitt plassering. Spør om tips i butikken, råder gartneren.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!