Strek i regningen for leieboere

Antallet boliger til leie er på vei ned, og prisene kan være på vei opp igjen.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høstens prisfall på boliger førte til at leieboere kunne juble over fallende leiepriser i begynnelsen av 2009. Nå har kjøpemarkedet tatt seg opp igjen, og mye tyder på at leieprisene også vil begynne å klatre.

- Nå ser vi tendenser til at prisnedgangen er i ferd med å snu, og at vi ikke tror på noen ytterligere nedgang, sier Geir Nielsen i Utleiemegleren til DinSide.

Utleiemegleren har registrert en nedgang i antallet boliger til leie, og Nielsen mener dette er noe av grunnen til at prisene nå ikke vil fortsette å falle.

EIE ELLER LEIE? Finn ut her!

Minus 15 prosent

Finn.no har også hatt en klar reduksjon i antallet leieboliger på markedet. Ferske tall fra analyseselskapet Makrosikt viser en nedgang på 15 prosent i antallet leieobjekter på Finn.no siden februar i år.

Utviklingen i antall leieboliger som ligger ute på Finn.no. Kilde: Makrosikt
Utviklingen i antall leieboliger som ligger ute på Finn.no. Kilde: Makrosikt Vis mer


Likevel: Det er fortsatt betydelig flere utleieboliger på markedet i år enn det har vært de siste årene. I april i år var det registrert 5.863 boliger til leie på Finn.no, mot 2.897 i fjor.

Men med tanke på at det var nærmere 7.000 utleieobjekter på markedet for to måneder siden, er det tydelig tegn på at markedet er i ferd med å trekke seg tilbake.

Spådde kortvarig prisnedgang

I januar i år skrev DinSide at økende tilbud ser ut til å føre til lavere leiepriser. Den gang advarte lederen i Leieboerforeningen, Lars Aasen, om å tro annet enn at prisnedgangen ville være kortvarig. Nå ser han ut til å få rett.

- Det er riktig det er mange ledige leieboliger på markedet. Folk får ikke solgt, og de velger å leie ut i stedet. Det er veldig hyggelig om det bidrar til å presse prisene ned, men jeg er overbevist om at det bare er et kortvarig blaff, sa Aasen til DinSide i januar.

Han begrunnet påstanden med at den enorme veksten i antallet leieboliger skyldtes et tregt kjøpemarked.

- Dette dreier seg stort sett om leiligheter som er til utleie for en kort stund, for å bli solgt når situasjonen blir bedre. Det er ikke noe varig tilskudd, sa Aasen til DinSide.

Her kan du laste ned gratis husleiekontrakt

Usikker tid

Neste uke presenterer eiendomsmeglerbransjen tall for boligprisutviklingen i april. Fortsetter prisene å stige, og flere velger å selge fremfor å leie ut, kan det nok en gang bli tøffere tider for leieboere rundt om i landet.

Men hva som skjer i boligsalgsmarkedet, er muligens vanskeligere å spå enn noensinne før. Flere ganger i det siste har meglerbransjen vært forsiktige med å si noe konkret om hvordan prisene antagelig vil utvikle seg, fordi mye står og henger på finanskrisen og den økende arbeidsledigheten.

Også i leiemarkedet er det unormale og uforutsigbare tider vi er inne i.

- Leieprisene gikk kraftig opp i fjor, for så å gå kraftig ned igjen. Det svinger fort, plutselig fra det ene ytterpunktet til det andre, og det er ikke normale svingninger vi snakker om her, sier Nielsen i Utleiemegleren.

- Ufattelig ubehagelig

Les om Tormod som ville ha "behagelige tjenester" istedenfor leie

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer