Stråhus på 1-2-3

Gjør som de 3 små grisene. Bygg med strå, og be om at ulven holder seg langt unna.

Publisert
Sist oppdatert

Et hjem av høy?

I England får du nå kjøpt hjemmedyrkete stråhus, skriver den britiske nettavisen the Times.

Stråhusene fra Home grown home skal også tåle både sultne ulver, og en høststorm, ifølge hjernen bak dem, Carol Atkinson.

Hun lager hus der veggene - ikke taket, som er vanlig på tradisjonelle britiske cottages - er laget av høyballer. Stråballene, som skal ha særlige isolerende egenskaper, er dekket med leire. Dette var mer komplisert enn vanlig murpuss, men skal gjøre at huset puster bedre, i tillegg til at det er mer miljøvennlig.

Testhuset til Carol Atkinson. <i>Faksimile fra www.homegrownhome.co.uk</i>
Testhuset til Carol Atkinson. Faksimile fra www.homegrownhome.co.uk Vis mer


En rekke av de andre materialene som er i bruk, blant annet takbjelkene, er gjenbruk fra bygg i nærheten. Carol Atkinson er bondekone og holder på med en master i miljøvennlig arkitektur - og bestemte seg for å prøve å bygge hus av høy.

Høystråenes isolerende egenskaper skal være glimrende, og teknikken skal være prøvd ut i en rekke andre land. - Det er populært i Amerika, Kanada, Frankrike, Tyskland, Danmark og Østerrike, vi er bare litt treige på å henge oss på bølgen," bedyrer hun til den britiske nettavisen.

Positiv bivirkning

En annen motiverende faktor var munn og klovsyken, som rammet familiegården hardt - og produksjon av stråhus gir familien flere bein å stå på.

Som en del av masteroppgaven har Atkinson bygget et mobilthus, som hun bruker for å teste hypotesen: At vegger laget av høy vil sørge for at huset holder 10 grader mer enn tradisjonelle mobile hjem.

Det første huset tok åtte måneder å bygge, og kostet omtrent 30.000 pund, eller rundt 350.000 kroner. Atkinson regner med at eventuelle andre hus vil være både rimeligere, og kjappere å sette opp.

Prøvehuset kan leies, les mer på prosjektets nettsider: www.homegrownhome.co.uk.

Høyt på strå

Se også andre, tilsvarende miljøhus:

Ecocabin
Ecobooley
ClunvalleyOrganics

Kilde: the Times


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer