Stor test av varmtvannsberedere

Du kan spare flere tusen kroner på å velge riktig varmtvannsbereder.

Svenske Energimyndigheten har testet 16 varmtvannsberedere, her er et knippe av dem.  Foto: PRODUSENTENE / DINSIDE
Svenske Energimyndigheten har testet 16 varmtvannsberedere, her er et knippe av dem. Foto: PRODUSENTENE / DINSIDE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske Energimyndighetene har testet 16 varmtvannsberedere, og konklusjonen er klar: Det er ikke likegyldig hvilken du velger. Det er store forskjeller på kapasitet, effektivitet - og ikke minst pris.

Energimyndigheten har sett på pris (inkludert moms), energitap, gjennomsnittstemperatur på vannet som kommer ut av tanken, hvor mye vann som holder 40 grader en fulloppvarmet tank kan produsere - og volum i forhold til oppgitt volum.

Det er imidlertid ikke like enkelt å se hvilken man bør velge. Her vil det nok være avhengig av behov, og du må selv vektlegge følgende kriterier:

  • Volum: Hvor stort er varmtvannsbehovet ditt?
  • Kostnad:
    Prisen sier hvor mye det vil koste deg akkurat nå (ekskl installasjonskonstader)
    Varmetap sier noe om kostnad på sikt: Jo høyre varmetap, jo dyrere vil den være i drift
  • Effekt - både hvor raskt den varmer opp vannet, og driftskostnader.
Kjøpe ny varmtvannsbereder? Nå er det påbudt med lekkasjesikring

Pris: fra 1.590 til 12.375 kroner

Det er store variasjoner på varmtvannsberederne som er med i testen. De har oppgitt kapasitet fra 100 til 300 liter, og koster fra 1.500 til 12.375 svenske kroner.

Det vil si: Små varmtvannstanker på rundt 100 liter koster fra 1.590 (Fresh Marina 100 liter) til 9.375 svenske kroner (Oso Super S 120 liter). Berederne som rommer rundt 200 liter koster fra 8.390 (MetroTherm Modul 2002) til 12.375 svenske kroner (Oso Super S 200), og 300-literstankene 11.750 (Nibe ES300) til 12.375 svenske kroner (Thermia MK 300).

Det norske Forbrukerrådet har sett på pris i forhold til volum,
hele oversikten finner du her.

NB - vi har ikke funnet forhandlere for (og prisen på) alle varmtvannsberederne i Norge, så for sammenligningens skyld oppgir vi prisene i svenske kroner her, til ekstra glede for dem som bor så nærme grensen at det er naturlig å handle i Sverige.

Se også: Seks sikre vaskemaskinkjøp

Varmetap

Noe av det aller viktigste når du skal velge varmtvannstank er varmetapet. Tidligere beregninger fra Enova viser at rundt tyve prosent av strømregningen din går til oppvarming av vann, og mye av dette kunne vært unngått om varmtvannstanken var godt isolert. Bytter du ut et gammelt strømsluk med en ny og mer effektiv variant, vil du kunne redusere varmetapet med opptil 50 prosent. Det er likevel ikke likegyldig hvilken du velger:

Varmtvannsberederen med lavest årlig varmetap er naturlig også en av de minste: MetroTherm Cabinet 110 liter, med totalt varmetap på 339 kWh. Den med mest varmetap er en 300-literstank, der hele 1.148 kWh slipper ut. Omregnet til varmetap per liter varmtvann, er det MetroTherm 110 liter som er mest gunstig i den minste klassen med 3,94 kWh i årlig varmetap per liter vann, CTC Safir 200 har 2,55 kWh varmetap per liter vann, mens Thermia MK 300 har 3,16 kWh i årlig varmetap per liter.

Les også: Med denne gjennomstrømmingsvarmeren kan du kutte varmtvannsutgiftene med opp til 60 prosent

Det er forøvrig verdt å ta med at de fleste tankene rommer mindre vann enn de oppgir, i snitt 6,2 prosent mindre. Dette har lite å si i praksis for de største varmtvannsberederne, men det kan være verdt å ta med seg at to av de minste varmtvannstankene har de største avvikene: Super S 120 rommer kun 101 liter, et avvik på 15 liter (13 prosent) og MetroTherm Cabinet 110 rommer kun 86 liter, et avvik på 24 liter (22 prosent).

Hvor mye koster varmtvannet ditt? Finn ut med vår varmtvannskalkulator.