Nye verktøy gjør jobben enklere. Dersom de virker som de skal. Forbrukerrådet har testet.  Foto: iStockphoto.com
Nye verktøy gjør jobben enklere. Dersom de virker som de skal. Forbrukerrådet har testet. Foto: iStockphoto.comVis mer

Stor test av laserverktøy

Forbrukerrådet har testet tre ulike typer laserverktøy. Hvilke bør du velge?

Å gjøre det selv har aldri vært så enkelt. Eller så høyteknologisk.

Europeiske forbrukerråd har testet ulike typer laserverktøy: avstandsmålere, laservater og multidetektorer; som skal finne skjulte rør og ledninger i vegger og gulv.

Resultatene er varierende, og ikke alle de testede produktene er fullt så høyteknologiske som de påstår.

Laservater

Topp tre laservater
ProdusentModellPoengCirkapris
StanleyCLL 77214832.280
Skil051578860
Black & DeckerLZR6TP XJ75900
Kilde: Forbrukerrådet


Det er vel og bra å sørge for at ting henger fast på veggen, men det er kanskje like viktig å sørge for at det henger rett.

Med de nye lasermålerne skal man slippe å styre med krittråd og blyantstreker for å lage horisontale og vertikale linjer. Testvinneren Stanley CLL er både enkel i bruk og helt nøyaktig. Nummer to, Skil 0515, fulgte hakk i hæl - og til en tredjedel av prisen.

Når du skal kjøpe et laservater bør du være obs på at ikke alle modeller kan merke vertikalt og horisontalt. I tillegg er det forskjell på hvordan vaterne festes under bruk - noen festes på veggen, mens andre bruker stativ.

Se alle testresultatene på Forbrukerrådets nettsider.

Laserdetektor

Selv om du har sørget for at skapet kommer til å henge rett, er det én ting til du bør sjekke før du finner frem drill eller hammer. Hva er inne i veggen? En vegg kan skjule både rør og ledninger som kan skades. Dette kan fort bli en dyr affære. Bor du i murblokk kan du risikere å treffe på armeringsjern. Dette kan gjøre det vanskelig eller umulig å bore, og du kan ende opp med mange og skjemmende hull i veggen. I verste fall risikerer du å skade både verktøy og deg selv, om du skulle treffe feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til å vise hvor du ikke bør bore, kan en detektor vise deg hvor du finner bærebjelker, for å få ekstra godt feste.

Topp tre multidetektorer
ProdusentModellPoengCirkapris
Skil55073800
BoschPDO Multi731.200
Stanley*Intelli Sensor Pro60440
* Til tross for at denne modellen havnet på topp tre, holder den ikke mål, ifølge Forbrukerrådet. Kilde: Forbrukerrådet


I testen har de sjekket hvor godt detektorene klarer å finne elektriske ledninger (både med og uten spenning), trestendere, kobberrør og en jernstang. De fleste modellene sliter med tykke vegger av betong eller murstein.

En del av modellene mangler også varsel for lavt batterinivå. Dette er ikke bare ubeleilig, det kan også være farlig, fordi når batteriet er tomt, vil ikke detektoren slå ut. Testen viser også at fuktighet forstyrrer målingene. Og testpanelet tviler på at målerne vil kunne påvise moderne vannrør i plast. (Sjansen er imidlertid større for at det finnes tilgjengelige tegninger for nyere hus. Har du strøm i boligen, bør du også sørge for at det går strøm gjennom ledninger - så sørg for at stikkontakter i nærheten av veggen du sjekker er i bruk.

Forbrukerrådet konkluderer med at det kun er testens to beste som gjør en brukbar jobb.

Se alle testresultatene på Forbrukerrådets nettsider.

Her er testens tre vinnere:

Testvinner laservater fra Stanley Tools. Her satt på målestang. Foto: Produsenten
Testvinner avstandsmåler fra Bosch. Kjekk å ha når du skal på visning! Foto: Produsenten
Den beste multidetektoren Forbrukerrådet testet kom fra Skil. Foto: Produsenten

Skroll ned for å lese siste delen av testen

Avstandsmålere

Topp tre lasermålere
ProdusentModellPoengCirkapris
BoschPLR 3083950
StanleyTLM 130 i801.625
Skil053080850
Kilde: Forbrukerrådet


Avstandsmålere er nyttige når du bygger. Det kan også være et godt hjelpemiddel for deg som er på boligjakt, for å sjekke at boligen virkelig er så stor som det loves i prospektet.

Nøytaktigheten på de ulike målerne varierer, men de fleste gjorde det langt bedre enn du ville ha gjort det med tommestokk eller målebånd.

Felles for samtlige målere som ble testet er at de ikke er nøyaktige på noen overflater som glass, og mørke tekstiler.

Det er også verdt å legge merke til at ikke alle "lasermålere" bruker laser - noen av billigmodellene måler ved hjelp av ultralyd i stedet for laserlys. Disse kan være vanskelig å skille fra ordentlige lasermålere, da de også sender ut en laserstråle for sikte, så dette må du sjekke på pakken. Er det melrket med "Ultrasonic" bør du styre unna.

Se alle testresultatene på Forbrukerrådets nettsider.