Stor test av kjøkkenmaskiner

Bakeresultatene er stort sett like, men én bruker mye lengre tid på å komme dit ...

<b>TEST AV KJØKKENMASKINER:</b> SIFO har testet sju kjøkkenmaskiner. Selv om alle presterer, er det likevel forskjeller. Tone Bergh (avbildet) er en av forskerne som har gjort testen. Foto: SIFO
TEST AV KJØKKENMASKINER: SIFO har testet sju kjøkkenmaskiner. Selv om alle presterer, er det likevel forskjeller. Tone Bergh (avbildet) er en av forskerne som har gjort testen. Foto: SIFO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har gjort en sammenlikningstest av sju kjøkkenmaskiner på det norske markedet.

Ifølge Tone Kristin Bergh and Kari Vereide som har utført testen, er det marginale forskjeller i bakeresultatene, men kapasiteten varierer - og KitchenAid bruker mye lenger tid på å elte brøddeigen enn de andre.

Disse kjøkkenmaskinene er testet

Alle kjøkkenmaskinene er testet grundig på fem ulike arbeidsoppgaver, som pisking av eggehviter og krem, elting av brøddeig, visping av kakedeig mm. Alle oppgavene er tiddtatt, målt og veid - og de ferdige resultatene - altså brødene og kakene - er også behørig målt.

I tillegg til de rene ytelsestestene som nevnt, har forskerne også vurdert kjøkkenmaskinenes ergonomi og brukervennlighet, og brukermanualene.

Disse kjøkkenmaskinene er testet:

 1. Kenwood kMix KMX 51
 2. Kitchen Aid 5KSM150PSEPM
 3. Kenwood Major Titanum KMO20
 4. BOSCH MUM 86 Professional
 5. Assistant ORIGINAL AKM 6220 B
 6. Krups Kitchenmachine KA99OT
 7. BOSCH Universal plus MUM 6 N22/03
Du kan lese hele SIFO-testen av kjøkkenmaskinene her

SIFO gjør uavhengige tester av forbrukerprodukter, men ofte på oppdrag fra eksterne aktører. Denne testen er gjort på oppdrag fra Kenwood.

DinSide har også testet noen av disse kjøkkenmaskinene, men ikke gjort noen sammenlikningstest som denne SIFO har gjort: Kenwood Major Titanium, KitchenAid Artisan, og billigvarianten Its Kitchen.

Testresultatene

Treg: Det tok KitchenAid seks og et halvt minutt å elte ett kilo brødmiks, mot to til fire minutter for alle andre. Foto: SIFO
Treg: Det tok KitchenAid seks og et halvt minutt å elte ett kilo brødmiks, mot to til fire minutter for alle andre. Foto: SIFO Vis mer


Som vi skriver innledningsvis, er det marginale forskjeller på maskinene når det kommer til bakeresultatene: Du får tilfredsstillende resultater både når du lager brød, sukkerbrød, formkaker og pisket krem - uansett hvilken kjøkkenmaskin du bruker.

Men det er forskjell på kapasiteten på de ulike kjøkkenmaskinene, og det er forskjell på effektiviteten - altså hvor lang tid maskinene bruker på å komme fram til et tilfredsstillende resultat.

For mens de fleste kjøkkenmaskinene bruke mellom to og fire minutter på å elte ett kilo brødmiks, bruker KitchenAid seks og et halvt minutt på den samme jobben.

Dette er i korte trekk ulikhetene mellom maskinene som forskerne har kommet fram til:

 • Det er mulig å lage tilfredsstillende sukkerbrød, formkake, pisket krem og brød med alle kjøkkenmaskinene. Forskjellene i ytelsestestene er marginale.
 • Kapasiteten varierer. Kenwood Major, Assistant og BOSCH MUM 86 er gode valg dersom du pleier å lage mer enn ett brød om gangen.
 • Kenwood Major kan vise til bedre prestasjoner enn Assistant og BOSCH MUM 86 når det kommer til pisking og visping. Disse maskinene yter alle bedre ved visping av seks egg enn tre. Assistent gir lavt volum med pisket krem.
 • Det virket ganske arbeidskrevende for KitchenAid å elte: Det tok KitchenAid seks og et halvt minutt å elte ett kilo brødmiks, mot to til fire minutter for alle andre.
 • Ifølge rapporten, er det også forskjell i brukervennlighet: Forskerne skriver at Kenwood kMix, Kenwood Major, Assistent og Krups er lette å håndtere, mens svingarmen på Bosch Mum 86 er noe vanskelig å betjene.
 • KitchenAid får anmerkning for at hastighetsreguleringen er noe vanskelig å håndtere, i likhet med at eltekrok/visp er vanskelig å montere.

Se flere tester av hjemmeelektronikk her

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!