Stor test av driller

Du blir ikke proff av en god drill, men det blir lettere å jobbe. Vi har testet ti boremaskiner. Hvilken bør du velge?

Av: Marcus/Smartson

Smartson har testet ti batteridriller på oppdrag fra DinSide. Forrige fredag vurderte vi to billigdriller fra Clas Ohlson og Biltema, og søndag så vi nærmere på tre varianter som kan være aktuelle dersom du har litt mer enn en tusenlapp å avse. I dag ser vi nærmere på de dyreste drillene. Og vi kan røpe allerede her at testens befinner seg i den dyreste prisklassen.

Kjært barn har mange navn

Drill. Boremaskin. Skrutrekker. Benevnelsene blir brukt litt om hverandre, men felles for alle maskinene som er testet er at de skal kunne brukes til vanlig boring (altså ikke som slagbor) og til å skru inn og ut skruer - altså til alt det ovenstående. Alle modellene som er med i testen er beregnet på hjemmemarkedet og for amatører. Vi har ikke testet proffverktøyet, som har helt andre krav til kvalitet og holdbarhet.

Det er stor forskjell på størrelsen på de ulike drillene. Som hovedregel gjelder: Jo mindre drill, jo dyrere er den.  Foto: Smartson
Det er stor forskjell på størrelsen på de ulike drillene. Som hovedregel gjelder: Jo mindre drill, jo dyrere er den. Foto: Smartson Vis mer


Mer enn boring og skruing: Smarte ting du kan bruke drillen til

Tenk som en proff

Riktig elektrisk verktøy er i dag minst like viktige for hjemmesnekkeren som de mer klassiske arbeidsredskapene hammer og sag. Det gjelder ikke minst skrutrekkeren, ettersom mye handler om å henge opp og skru sammen. Ikke minst de mange flatpakkete løsningene.

Du trenger ikke være proff for å ha bruk for en god drill, men derimot er det viktig å tenke rasjonelt når du skal kjøpe en. For eksempel bør du ta drillen ut av pakken og holde den i hånden, prøv å stille den inn, ta inn og ut batteriet, osv. Det er store forskjeller i den ergonomiske utformingen og brukervennligheten mellom merker og modeller.

Mindre = dyrere

Det er også viktig å tenke gjennom hva maskinen skal brukes mest til - skal du skru eller bore? Å bore i ulike materialer blir mer eller mindre vellykket ettersom hvilket omdreiningstall maskinen har, eller om den har høy/lav utveksling. Forskjeller i format, vekt og pris mellom dyrere og billigere maskiner er også avgjørende. Her gjelder at jo høyere pris, jo smidigere er maskinen.

Drillparaden, størrelse XS til SL: Stor drillguide

I denne testen har vi først og fremst fokusert på ergonomi og håndterbarhet, men prisnivået er også tatt med i beregningen. Det er ikke spesielt vanskelig å finne et bra verktøy om man har ubegrenset budsjett, derfor har vi latt grensen gå ved 2.000 kroner for maskinene vi har testet. På de store byggvarehusene finnes mange modeller til under 500 kroner. En slik kan brukes til det meste, selv om den ofte har et klumpete format. Skal du i gang med litt større jobber, som montering av kjøkken, stilles det høyere krav til smidighet enn om du skal bore eller skru sammen en bokhylle. Noen modeller har fast bitsholder, og kan ikke brukes med vanlige bor. Men fordelen med disse er at det er lettere å bytte bits.

Sikt høyt eller lavt

Prisnivået bestemmer ikke bare hvordan skrutrekkeren ligger i hånden, men også hvor mye lyd den lager. Våre egne støymålinger viser stor forskjell mellom den stilleste og mest bråkete i testen.

Best i test er Makita DF030 med høy/lav utveksling, smidig format og smart eske.

Bosch GSR 10,8-Li och Milwaukee C12D er to andre bra maskiner i den øverste prisklassen. Som beste budsjettkjøp utroper vi Biltema 17-058, som er så billig at du kan kjøpe fem eller seks maskiner for prisen av en Milwaukee.

Utvalget av testmaskiner gjenspeiler bredden i markedet. Velg heller en (eller to) billigere maskiner om du ikke har støre krav til ergonomi, alternativt en dyrere maskin som er tilpasset profesjonelle krav, fremfor en mellommodell som hverken er særlig bra, eller billig. Eller gjør som vår journalist, Brynjulf Blix, og skaff deg en drill til hver bruk.

Slik er testen gjennomført


Maskinene har blitt vurdert gjennom å bore og skru i skruer i mdf-plater, samt massiv furu, og fått karakter etter følgende kriterier:

  • Design/ergonomi
  • kvalitet/holdbarhet
  • kapasitet/lydnivå
  • funksjoner og teknikk
  • valuta for pengene

Vi har igjen trillet terningene. Og en av dagens driller holdt til terningkast seks!

Her finner du alle drillene vi har testet:

Testens dyreste driller: Er de verdt pengene?

Tre driller til rett over tusenlappen Se hvilken som ikke holder mål

Duell: Billigdrill fra Clas Ohlson og Biltema

Best i test

Kort og kompakt maskin med fast bitsholder, led-lampe og beltehylster.

Makita DF030D Foto: Smartson
Makita DF030D Foto: Smartson Vis mer


Stor og kraftig skrutrekker til alle typer arbeide. Bitsene glipper litt, men på den andre siden går det bra med dobbeltsidige bits. Batteriet er noe tungt å få løst, men maskinen ligger bra i hånden. Høy/lav utveksling letter å bore i myke materialer. Makitas hylster til å feste i beltet er et veldig smart tilbehør. Den som noen gang har stått på en stige for å montere vindu eller hyller har nok savnet en måte å frigjøre begge hendene på. En verdig og mangesidig testvinner.

Batteri: Doble 10,8v litium-ion, 1.300 mAh
Vekt: 880 gram
Lav/høyveksel: Ja
Oppbevaring: Hard eske

Testresultat

Makita DF030D

Stor og kraftig skrutrekker til alle typer arbeide. Ligger bra i hånden.

Bitsen glipper noe.

Se alle våre tester


Budsjettkuppet

Tung lavprismaskin med vanlig chuck.

Biltema 17-058 Foto: Smartson
Biltema 17-058 Foto: Smartson Vis mer


Batteridrill med god kvalitetsfølelse og høy/lav utveksling som gjør det lett å bore i ulike materialer. Minus for treg veksling mellom høy og lav hastighet, og at batteriet er vanskelig å få på plass. Laderen virker veldig gammelmodig. Motoren bråker ganske mye, men gjør jobben bra, spesielt ved boring i tre. Trinnet for utskruing av skruer savner stoppfunksjon i høyeste hastighet. Et lite bonuspoeng for fast håndleddsrem. Funksjonell budsjettmodell, den trege reguleringen blir forhåpentligvis bedre med tiden.

Batteri: 14,4v NiMh, 1.300 mAh
Vekt: 1.630 gram
Lav/høyveksel: Ja
Oppbevaring: Hard boks
Føres av: Biltema

Testresultat

Biltema 17-058

God pris, gjør jobben bra, fast håndleddsrem

Treg innstilling, vanskelig å få batteriet på plass.

Se alle våre tester