Stoppekraner gror fast

Moderne stoppekraner er langt enklere å stenge enn eldre varianter.

Slike moderne stoppekraner er langt enklere å stenge enn eldre varianter.  Foto: Varme & Bad
Slike moderne stoppekraner er langt enklere å stenge enn eldre varianter. Foto: Varme & Bad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire av fem stenger aldri vanntilførselen til boligen. Det kan føre til at stoppekranen gror fast og at den ikke lar seg stenge når man virkelig trenger det, melder Newswire på vegne av rørleggerkjeden Varme & Bad.

– Tester man ikke stoppekraner med jevne mellomrom, kan det legge seg et belegg inne i kranen. Da opplever mange at de ikke klarer å stenge kranen helt hvis de får en vannlekkasje, sier rørleggermester Bjørn Stensli i Funksjonell VVS Varme & Bad.

Du bør ikke bare skru den av for å hindre at den ruster fast. Husker du å skru av vannet med stoppekranen før du drar på ferie kan du forhindre større skader dersom det oppstår lekkasje.

Låser seg

En undersøkelse utført av Norstat på vegne av If Skadeforsikring viser at fire av fem aldri stenger vanntilførselen til boligen.

Stensli har opplevd mange stoppekraner som ikke lar seg stenge, og i de mest ekstreme tilfellene har rørleggeren måttet bruke gravemaskin fordi heller ikke den utvendige bakkekranen har latt seg stenge.

Mange påskeskader

Mange av vannskadene i norske boliger oppstår når vi er bortreist i påsken. Dette er den perioden med flest helligdager etter hverandre.

I fjor ble det innrapportert 276 vannskader i norske privatboliger til forsikringsselskapene de to første arbeidsdagene etter påske. Det er tre ganger så mange vannskader som på en normal virkedag.

– Også i år er det nok mange som vil få seg en overraskelse når de kommer hjem fra påskeferie. Men de fleste av disse skadene er enkle å unngå, sier Bjørn Stensli.

Han forteller at det nå finnes flere gode tekniske løsninger, som for eksempel automatisk vannstoppeventil. Med NRL-stoppen stenger du hovedkranen ved hjelp av et enkelt tastetrykk. Men i tillegg bør du også huske å vri om kranen manuelt med jevne mellomrom, slik at den ikke gror fast, og slik at man ser at den fungerer.

– For mange handler det nok først og fremst om å vite hvor stoppekranen befinner seg i boligen og å stenge den før man reiser bort, sier Bjørn Stensli i Varme & Bad.

Aller helst bør du stenge stoppekranen når du forlater boligen, uansett hvor lenge du blir borte.

Når du kommer hjem, bør du også huske å rense sluket før du bruker dusjen

Husk å la varmen stå på

Oddgeir Tobiassen, fagsjef i Norske Rørleggerbedrifters landsforening - VVS (NRL) anbefaler også at du husker på å la noe varme stå på i boligen dersom du skal reise bort, for å unngå at rørene fryser.

- Selv om det ikke lenger er sprengkulde, er det viktig å sikre seg mot at rørene fryser til, sier Tobiassen til DinSide.

Ifølge SINTEF Byggforsk bør du, i tillegg til å stenge hovedvanntilførselen før du forlater boligen, gjøre følgende:

  • Åpne kraner etter at du har stengt stoppekranen, slik at ikke vann blir stående i rørene
  • lukke alle lufteventiler og vinduer
  • sett opp dører til rom med vannrør slik at varmen kan spre seg dit
  • Skru gjerne ned termostat på ovner, men la dem stå på full effekt, slik at de kan ta opp kampen med plutselige fall i temperaturen
  • om mulig ikke senke temperaturen i boligen lavere enn ca 10 ºC
Les mer: Har du sikret vannrørene?

Anbefaler kuleventil inne

Rørleggerkjeden Varme & Bad har bedrifter over hele landet og opplever ofte at stoppekranene er slitt når de kommer ut på oppdrag.

– Såkalte slusekraner med spindel er ekstra utsatt. Når man først skal stenge denne, knekker ofte spindelen. Skjer det i åpen stilling, får vi ikke stanset lekkasjen raskt. Skjer det i lukket stilling, tar det tid å få vannet tilbake.

De nye stoppekranene med kuleventil har rørleggerne nesten aldri problemer med, ifølge Varme & Bad.

Ifølge Oddgeir Tobiassen, kan det også ha noe med alderen på stoppekranene å gjøre at det er færre problemer med at stoppekraner med kuleventil ruster fast. For kuleventiler har først blitt vanlig de siste tiårene. Men hvilken type kran du velger, kommer også an på hvor stoppekranen monteres.

- Det er litt avhengig av hvor du montere den ventilen. Normalt brukes stoppekraner med kuleventil inne, og sveiseventiler ute - men det kan også være en ventil med spindel.