Stopp mauren før den går inn

Mauren våkner for alvor i disse dager. Du bør stoppe den før den går inn, for eksempel med saft!

MAURMIDDEL: Stopp mauren før den finner veien inn, og gjerne giftfritt - som med Fun Light!  Foto: KRISTIN SØRDAL
MAURMIDDEL: Stopp mauren før den finner veien inn, og gjerne giftfritt - som med Fun Light! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå går det mot vår, og aktivitetene ute begynner. På Østlandet kommer det til å bli tidlig varmt, og da vil mauren våkne tidlig til live, sa Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil til Dinside, da vi intervjuet ham ved en tidligere anledning.

Maur er én av insektene Rentokil får mange henvendelser om på våren.

- Når mauren våkner, er den på desperat jakt etter mat. Og finner den ikke mat i naturen, kan den gå inn i husene på jakt, fortalte Nese.

Han snakket om den sorte jordmauren, også kjent som sukkermaur eller pissemaur. Finner den ikke mat ute i naturen, kommer den gjerne inn i huset ditt og på kjøkkenet for å lete etter mat. Og ja, den går gjerne over dørstokken.

- Den kan komme inn gjennom døra, gjennom lufteluker, sprekker i grunnmuren eller opp bak panelet. Du kan ha maur i jordsmonnet ved grunnmuren eller under huset, og har du maur under huset så kan det være vanskelig å behandle, sa Nese.

Så rådet er: Ser du mauraktivitet i hagen din, bør du gå til aksjon.

LES OGSÅ: Se så stor skade maur kan gjøre på huset ditt

Vipp opp heller og skrap i bakken

- STOPP MAUREN FØR DEN KOMMER INN: Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil, oppfordret til å slå ned på maur i hagen - før de blir et problem inne i huset. Foto: RENTOKIL
- STOPP MAUREN FØR DEN KOMMER INN: Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil, oppfordret til å slå ned på maur i hagen - før de blir et problem inne i huset. Foto: RENTOKIL Vis mer

Det er ikke ønskelig å få maur inne i huset. For å unngå det, anbefaler Nese at du tar en tur i hagen og ser etter tegn til maur.

- Vipp opp hageheller, der kan det være ekstremt mye maur og egg. Det kan også være lurt å skrape litt i jordsmonnet, å komme seg litt ned i materien, for å se etter egg og maur, fortalte Nese.

Og observerer du stor mauraktivitet og finner mye maur og egg under heller og i bakken, anbefaler han at du gjør noe med det. Ikke la mauren blomstre opp, selv om det foreløpig bare er ute i hagen.

- Behandler du med et maurdrepende preparat, kan du kanskje hindre så stor aktivitet et annet år, sa han.

Han anbefalte også lokkebokser, eller åtestasjoner, for å få bukt med mauren.

LES OGSÅ:Eddikvann er effektiv ugressdreper

Fun Light: Billig, og det virker!

Et billig og vel så bra virkemiddel for å få bukt med mauren, er saft - av typen Fun Light!

Du kan bruke det i hagen i stedet for maurdrepende spesialmidler. Teknisk sjef Nese i Rentokil bekreftet at det virker.

- Når vi hører om slike ting, bruker vi å teste det, og det har vi gjort. Og akkurat det her har en virkning.

- Og så er det helt ufarlig, det er jo ikke giftmidler, sa han.

Hvilket blandingsforhold skal vi så bruke? Nese anbefaler et litt sterkere blandingsforhold enn det som er angitt for saft-og-vann på flasken.

LES OGSÅ: Kanel kan holde sukkermauren ute

Artikkelen har vært publisert på Dinside tidligere, sist oppdatert 14. mai 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer