Stopp mauren før den går inn

Mauren våkner for alvor i disse dager. Du bør stoppe den før den går inn, for eksempel med saft!

<b>MAURMIDDEL:</b> Stopp mauren før den finner veien inn, og gjerne giftfritt - som med Fun Light!  Foto: KRISTIN SØRDAL
MAURMIDDEL: Stopp mauren før den finner veien inn, og gjerne giftfritt - som med Fun Light! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå går det mot vår, og aktivitetene ute begynner. På Østlandet kommer det til å bli tidlig varmt, og da vil mauren våkne tidlig til live, sa Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil til Dinside, da vi intervjuet ham ved en tidligere anledning.

Maur er én av insektene Rentokil får mange henvendelser om på våren.

- Når mauren våkner, er den på desperat jakt etter mat. Og finner den ikke mat i naturen, kan den gå inn i husene på jakt, fortalte Nese.

Han snakket om den sorte jordmauren, også kjent som sukkermaur eller pissemaur. Finner den ikke mat ute i naturen, kommer den gjerne inn i huset ditt og på kjøkkenet for å lete etter mat. Og ja, den går gjerne over dørstokken.

- Den kan komme inn gjennom døra, gjennom lufteluker, sprekker i grunnmuren eller opp bak panelet. Du kan ha maur i jordsmonnet ved grunnmuren eller under huset, og har du maur under huset så kan det være vanskelig å behandle, sa Nese.

Så rådet er: Ser du mauraktivitet i hagen din, bør du gå til aksjon.

LES OGSÅ: Se så stor skade maur kan gjøre på huset ditt

Vipp opp heller og skrap i bakken

- STOPP MAUREN FØR DEN KOMMER INN: Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil, oppfordret til å slå ned på maur i hagen - før de blir et problem inne i huset. Foto: RENTOKIL
- STOPP MAUREN FØR DEN KOMMER INN: Arne Nese, teknisk sjef i Rentokil, oppfordret til å slå ned på maur i hagen - før de blir et problem inne i huset. Foto: RENTOKIL Vis mer

Det er ikke ønskelig å få maur inne i huset. For å unngå det, anbefaler Nese at du tar en tur i hagen og ser etter tegn til maur.

- Vipp opp hageheller, der kan det være ekstremt mye maur og egg. Det kan også være lurt å skrape litt i jordsmonnet, å komme seg litt ned i materien, for å se etter egg og maur, fortalte Nese.

Og observerer du stor mauraktivitet og finner mye maur og egg under heller og i bakken, anbefaler han at du gjør noe med det. Ikke la mauren blomstre opp, selv om det foreløpig bare er ute i hagen.

- Behandler du med et maurdrepende preparat, kan du kanskje hindre så stor aktivitet et annet år, sa han.

Han anbefalte også lokkebokser, eller åtestasjoner, for å få bukt med mauren.

LES OGSÅ:Eddikvann er effektiv ugressdreper

Fun Light: Billig, og det virker!

Et billig og vel så bra virkemiddel for å få bukt med mauren, er saft - av typen Fun Light!

Du kan bruke det i hagen i stedet for maurdrepende spesialmidler. Teknisk sjef Nese i Rentokil bekreftet at det virker.

- Når vi hører om slike ting, bruker vi å teste det, og det har vi gjort. Og akkurat det her har en virkning.

- Og så er det helt ufarlig, det er jo ikke giftmidler, sa han.

Hvilket blandingsforhold skal vi så bruke? Nese anbefaler et litt sterkere blandingsforhold enn det som er angitt for saft-og-vann på flasken.

LES OGSÅ: Kanel kan holde sukkermauren ute

Artikkelen har vært publisert på Dinside tidligere, sist oppdatert 14. mai 2017.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!