Stopp energisluket

Hold på varmen med nye vinduer

Med litt sprit i vaskevannet kan du vaske vinder også i minusgrader.  Foto: Arkivfoto
Med litt sprit i vaskevannet kan du vaske vinder også i minusgrader. Foto: Arkivfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gamle, dårlige vinduer kan være et energisluk, ettersom det er fra dårlige vinduer at varmetapet fra boligen er størst.

Ifølge Enova kan dårlige vinduer stå for hele 40 prosent av boligens totale varmetap. Og jo eldre vinduer, jo større varmetap.

Å bytte til nye vinduer regnes som et av de beste energisparetiltakene, og nå fins det også svanemerkede vinduer på markedet, som tetter energisluket.

Slik kan du kutte strømutgiftene

Svanemerkede vinduer

Det er vindusprodusenten NorDan som har fått to av sine vinduer svanemerket, som de første i Norden.

Blant kriteriene til svanemerking av vinduer, er at de skal slippe ut minst mulig varme, og dessuten slippe inn solenergi. I tillegg skal de være produsert med lavest mulig miljøbelastning fra kjemikalier og ved utvinning og valg av råvarer.

Ved bytte av vinduer anbefaler Enova at vinduene har en U-verdi på 1,0 eller bedre, og ifølge NorDan har deres vinduer en U-verdi på 0,7.

I tillegg til gode vinduer, er det vel så viktig å passe på god tetting og isolering ved innfesting av vinduet.

En av to nordmenn tviler på energitiltak

Bedre energimerking med nye vinduer

Fra 1. juli i fjor ble det stilt krav til energimerking av alle boliger som skal selges eller leies ut, og så langt er det 50.000 private boliger som har tatt i bruk merkeordningen.

Enova skriver på sine hjemmesider at de fleste eksisterende boliger i dag vil få karakteren E, F og G, men at boligeiere kan gjøre flere ting for å få bedre energikarakter. Deriblant vil nye vinduer kunne trekke karakteren opp. Andre tiltak som kan bidra, er installering av varmepumpe og etterisolering.

Erfaringer fra Nederland viser at boliger merket karakterene A - C oppnår høyere priser enn boliger med merket D, skriver NA24.

Ifølge Enova er det kun lavenergi- eller passivhus som kan oppnå toppkarakteren A eller B her hjemme. Foreløpig fins det kun 70 slike hus i Norge, menmyndighetene jobber for at flere skal bygge passivt. SINTEF Byggforsk utarbeider også en plan for å innføre passivhus som standard. Dessuten kan man få støtte av staten, gjennom Enova, til bygging av passivhus nettopp takket være deres lave energibehov.

Du kan nå få lavere strømregning