Stige er ikke alltid best i høyden

Skal du jobbe i høyden er det flere alternativer til stige. Her er et utvalg.

<b>IKKE ALLTID BEST:</b> Stiger er løsningen for mange, men det finnes også flere andre og bedre alternativer. Foto: BRYNJULF BLIX
IKKE ALLTID BEST: Stiger er løsningen for mange, men det finnes også flere andre og bedre alternativer. Foto: BRYNJULF BLIXVis mer

I de fleste boliger er det behov for innsats i høyden, innendørs, utendørs eller begge deler. I mange tilfeller er den gode gamle stigen et egnet redskap, men slett ikke alltid. En stige kan være risikabel å bruke, den gir heller ikke særlig stor rekkevidde når du skal utføre mange typer arbeide.

Hvilke alternative løsninger finnes, som er tryggere, enklere og mer effektiv enn stige? Vi begynner med de laveste variantene.

Les også: Stiger er noe av det farligste vi har hjemme

Arbeidsplattformer

Ofte er det ikke behov for de store høyder, omtrent en halvmeter kan gjøre susen. Samtidig er det større behov for rekkevidde i bredden. Maling, tapetsering eller lignende innendørs arbeider er typiske eksempler.

Her er de sammenleggbare arbeidsplattformene en meget god løsning.

Det finnes flere varianter, de vi ser oftest er denne varianten som er litt under meteren lang og en knapp halvmeter høy.

Arbeidsplatform fra Jula. Foto: JULA
Arbeidsplatform fra Jula. Foto: JULA Vis mer


En litt høyere og bredere variant får man ved å kombinere en multistige med en topplate.

Multistige med plate blir til arbeidsplattform. Finnes hos mange varehus. Foto: Produsenten
Multistige med plate blir til arbeidsplattform. Finnes hos mange varehus. Foto: Produsenten Vis mer


Les også: Her er noen smarte arbeidsverktøy til malejobben

Trappevarianter

Gardintrapper finnes i mange varianter og høyder. De billige variantene er ofte ikke spesielt solide og blir fort ganske slarkete og ustøe.

En langt mer stødig og solid variant er de såkalte montørtrappene. De har en langt mer solid konstruksjon og alle deler er vesentlig mer stabile enn de billige gardintrappene. Du kan faktisk løpe opp og ned en montørtrapp på fast underlag uten at den beveger seg eller blir ustø.

Med en montørtrapp og forlengerskaft får du større rekkevidde og tryggere arbeidsstilling. Foto: BRYNJULF BLIX
Med en montørtrapp og forlengerskaft får du større rekkevidde og tryggere arbeidsstilling. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


De finnes i flere høyder, og ti-trinnsvarianten er to og en halv meter høy. Dette gir en arbeidshøyde på bortimot fire og en halv meter med vanlig håndverktøy.

Hvis du i tillegg bruker et forlengerskaft til malerpenselen rekker du både svært høyt og bredt, uten å komme ut av balanse på en stige.

Les også: Mal en vegg av gangen

Stillaser

Skal man jobbe utendørs med maling eller beising av vegger og lignende kan et lite stillas være en langt bedre løsning enn en stige.

Du får flere ganger så stor rekkevidde på et stillas, sammenlignet med det du klarer fra en stige. Samtidig er stillaset langt tryggere, forutsatt at det er plassert på et stødig og plant underlag.

Et stillas gir deg en god arbeidsplass i høyden. Foto: Produsenten
Et stillas gir deg en god arbeidsplass i høyden. Foto: Produsenten Vis mer


Profft utleiestillas med utriggerbein. Foto: Byggesystemer
Profft utleiestillas med utriggerbein. Foto: Byggesystemer Vis mer


Ulempen med stillas er at det kan være noe herk å flytte det rundt langs husveggene når underlaget er ujevnt eller det er andre hindringer av forskjellig slag. Er det luftledninger til strøm kan du risikere å måtte demontere øvre del av stillaset for å komme forbi, og så montere dette på nytt når du har flyttet resten av stillaset.

Mer avanserte stillaser som man leier, har bedre justeringsmuligheter og støttebein. De kan tilpasses et hvert underlag, men kan også by på utfordringer. Utriggerbein gir god stabilitet, men tar mye plass.

Mest effektiv i høyden

For vår egen del er det ingen tvil om at den beste løsningen når vi skal beise huset eller gjøre mer omfattende reparasjoner på kledning, markiser eller vinduer er å leie en lift.

En lift er mest praktisk og effektivt, men koster en del å leie. Foto: BRYNJULF BLIX
En lift er mest praktisk og effektivt, men koster en del å leie. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Det er mye tryggere, mange ganger mer effektivt og gir deg muligheter og friheter du ikke har med annet utstyr. Innenfor vektbegrensningen kan du også bruke den som heis, hvis du skal ha opp noen bord med kledning, festeverktøy, spann med beis og annet nødvendig. Du får med deg alt dette pluss deg selv på turen opp og både sparer tid og unngår ergrelser, samt kan gjøre jobben alene.

Men noen ganger har man ikke noe valg ...

Noen ganger kommer man ikke unna å bruke stigen. Foto: BRYNJULF BLIX
Noen ganger kommer man ikke unna å bruke stigen. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer