Sterkt prisfall i Oslo

Investering i boligmarkedet i Oslo er ikke lenger en like lukrativ forretning. Nedgangen i reelle priser har vært på fire prosent det siste året.

[Ugjyldig objekt (NAV)]
Sterkt prisfall i Oslo

Ser man på bolig som et investeringsobjekt de siste 3-5 årene, er det liten tvil om at kjøp av bolig i hovedstadsområdet har vært en hyggelig handel. Men kjøpte man bolig for ett år eller mindre siden, har pipen fått en annen lyd.

Ned 4 prosent

Ifølge statistikk fra Norges Eiendomssmeglerforbund, har prisene for alle boliger i Osloområdet falt med 1 prosent det siste året. Men denne beregningen tar utgangspunkt i at inflasjonen har vært 0 prosent.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå har den årlige inflasjonen, målt fra juli 2000 til juli 2001, vært 2,7 prosent. Det betyr altså at pengene dine har blitt 2,7 prosent mindre verdt enn de var siste år.

Dermed får vi altså en realprisnedgang på boliger i Oslo på nærmere minus fire prosent.

Dette betyr naturligvis ikke at alle boliger har falt i verdi. Noen har hatt en liten stigning, men andre har altså også falt mer enn fire prosent.

Stabil fremtid

Ifølge Mone Arner Knudtzon, formann for Oslo og Akershus Eiendomsmeglerforening, er det siste års nedgang ikke nødvendigvis et uttrykk for ytterligere nedgang.

- Vi forventer en stabil prisutvikling i Osloområdet utover høsten, og ser ikke på det siste året som noe dramatisk, sier Knudtzon.

Hun fremhever at rentenivået er stabilt, at folk føler sikkerhet i jobbsituasjonen, og at de fleste tør kjøpe ny bolig før de selger den gamle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisoppgang for trøndere

Den prisspiralen som mange boligeiere i Oslo har opplevd de siste årene, har altså nådd en midlertidig topp. Men ikke alle boligeiere har vært like utsatt som Osloborgerne. Flere regioner, deriblant Trøndelag, har nemlig opplevd en realprisoppgang.

Klikk på lenken øverst til høyre for å se hvor mye boligprisene har gått opp eller ned i ditt fylke.