<b>Opp 0,1% i juli: </b> Boligprisene har steget i hele år. Foto: Per Ervland
Opp 0,1% i juli: Boligprisene har steget i hele år. Foto: Per ErvlandVis mer

Sterkt marked i juli

Ifjor sank boligprisene i juli. I år steg de under 27% høyere omsetning enn i juli 2008.

- Omsetningen av boliger var riktignok lavere i juli enn den var i juni, men den var mye høyere enn den pleier å være i juli, sier informasjonssjef Roger Nyborg i Norges Eiendomsmeglerforbund. - I både juli 2007 og juli 2008 ble det omsatt rundt 3.300 boliger. Men i juli i år ble det omsatt 4.192 boliger, en økning på 27%.

Ifjor falt boligprisene 2,2% i juli, og de falt over 2% også i juli 2007. Når de i år stiger 0,1%., samtidig som omsetningen øker sterkt, er det et klart styrketegn for boligmarkedet.

Færre forsøker å selge om sommeren, da man regner med at kjøperne er på ferie og ikke kan komme på visning. Men det er kanskje ikke alledeles sant. For det første er de fleste til enhver tid faktisk hjemme, selv når de har ferie. Og de har bedre tid til å planlegge boligkjøp og dra på visning enn ellers. Særlig nå regnet høljer ned, og det ikke er så mye annet å bruke feriedagene til, kan det være gunstig å ha boliger liggende ute for salg.

- God høst for selgere, dårlig for kjøpere

En av dem som har fulgt det norske boligmarkedet tett i mange år er Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret. Han er opptatt av den sterke, underliggende etterspørselen. - Vi har rekordstor vekst i folketallet, samtidig som antall igangsatte nybygg faller. I 2007 ble det satt igang 32.000 boliger og i 2008 26.000. Men hittil i år er det satt igang bare 18.000 boliger.

Omsetningen er år om annet på rundt 120.000 boliger, så med færre nye på markedet, øker presset mot bruktboligene. Det blir en god høst for selgere og en dårlig for kjøpere, sier Bjørn Erik Øye.

Selgerne holder igjen?

En del selgere har kanskje fått med seg de optimistiske signalene fra boligbransjen, for det kan nå virke som selgerne holder igjen. Det er 15.500 boliger til salgs på Finn, mens det på samme tid ifjor var 18.000. I storbyene er nedgangen særlig dramatisk. I Oslo har antallet boliger til salgs falt fra 2.300 til 1.400, i både Bergen og Trondheim er det prosentvise fallet enda større.

Ikke så bra for meglerne?

Det er idag eiendomsmeglerne selv som sammen med Finn har et slags monopol på boligprismålinger i Norge. Det er isolert sett litt uheldig, da meglerne har klare interesser i hvilke prisforventninger som skapes i markedet. Om folk forventer en sterk stigning i boligprisene, vil selgerne holde tilbake boligene i håp om å tjene enda mer om noen måneder. Forventer publikum et prisfall, er det kjøperne som holder igjen, i håp om å gjøre et enda bedre kupp lenger frem.

For eiendomsmeglerne er nok det beste at publikum forventer en svak prisøkning. Selgerne bør forvente like god avkastning ved å selge og sette pengene i banken som å bli sittende med boligen. Kjøperne på sin side bør forvente at prisøkningen er raskere enn deres reallønnsutvikling, slik at de taper kjøpekraft i boligmarkedet om de venter med å kjøpe.

Slik sett er optimismen nå kanskje i meste laget for meglerne. I Aftenposten forsøker lederen i Norges Eiendomsmeglerforbund å dempe forventningene: - Prisene vil stabilisere seg og det blir ganske flatt, sier Christian Dreyer til avisen.

Vente med å selge?

Den underliggende farten i markedet er nå så god at folk med gode objekter muligens bør vurdere å vente med å legge dem ut på markedet. Det er ikke umulig at man kan få bedre priser senere i høst eller våren 2010 enn det man oppnår nå.