Boligpriser mai 2020

Sterke boligpriser

Boligprisstatistikken for mai er lagt fram.

BOLIGPRIS: Les om hvordan boligprisene har utviklet seg i de største norske byene, som Bergen på bildet, i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BOLIGPRIS: Les om hvordan boligprisene har utviklet seg i de største norske byene, som Bergen på bildet, i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Mange er nok spent på boligprisutviklingen i mai, nå som det har gått nesten tre måneder siden coronaviruset for alvor la sin skygge over økonomien vår.

Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene steg med 1,9 prosent i mai. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,4 prosent.

- Boligprisene steg kraftig i alle områder i Norge i mai. Dette er den sterkeste oppgangen i en mai måned i boligprisstatistikkens historie, og utviklingen mer enn korrigerer det sesongkorrigerte fallet i boligprisene i mars og april i kjølvannet av tiltakene mot korona-utbruddet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Færre salg

Det ble likevel solgt færre boliger i mai sammenlignet med samme måned i fjor, totalt 7,7 prosent færre. Hittil i år er det solgt 37.931 boliger i Norge, noe som er 5,5 prosent færre enn året før.

I gjennomsnitt tok det 54 dager å selge en bolig i mai, hvilket er en nedgang fra 55 dager i april.

Raskest salgstid hadde Oslo med 24 dager, mens det gikk tregest i Stavanger og omegn med sine 68 dager.

- Salgstiden er stabil og fremdeles noe høyere enn de foregående årene, sier Lauridsen.

Her stiger og synker prisene mest

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i mai hadde Oslo, med en oppgang på 2,2 prosent.

Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Romerike og Asker og Bærum, med en oppgang på 0,3 prosent.

Boligprisene steg med 2,1 prosent i Bergen i mai. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,3 prosent. Norges nest største by hadde dermed en svakere sesongjustert utvikling siste måned sammenlignet med Oslo, men sterkere enn i Trondheim og Stavanger.

Når det gjelder 12-månedersveksten, var den sterkest i Oslo og Ålesund og omegn med 3,9 prosent, mens Stavanger hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene, med en nedgang på 1,3 prosent.

BOLIGKJØP: For å få råd til å kjøpe egen bolig, har Silje Sandmæl disse tre rådene. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Svak vår

I mars sank boligprisene med 1,4 prosent, men fallet i prisene var mindre enn ventet gitt de drastiske tiltakene for å begrense virussmitten.

Også i april var boligprisutviklingen svakere enn vanlig for denne måneden på Østlandet, men ellers i landet så å si som normalt. Det ble imidlertid solgt færre boliger enn april året før, og Eiendom Norge la ikke skjul på at virusutbruddet ennå hadde sitt å si for utviklingen på boligmarkedet.

Men, i mai er altså boligprisutviklingen rekordsterk for denne måneden, ifølge dagens tall.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!