Flere på visning etter sommeren.  Foto: PER ERVLAND
Flere på visning etter sommeren. Foto: PER ERVLAND Vis mer

Sterk vekst i boligprisene

August henter inn nedgangen fra sommermånedene.

Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg med 2,4 prosent fra juli til august, viser ferske tall fra meglerbransjens boligprisstatistikk. Dette er en sterkere prisutvikling enn vi er vant til å se, og korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,1 prosent.

– August-tallene har tatt igjen det tapte. De har hentet igjen juli, og langt på vei juni, sier Christian Vammervold Dreyer, direktør i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) på en pressekonferanse.

I juli falt prisene med 2,1 prosent. Dette er vanligvis en måned med boligprisfall, men prisfallet var noe større enn normalt: Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene med 1,2 prosent. Dette gjorde at dagens tall ble møtt med større spenning enn vanlig.

– De boligtypene som falt mest i sommer er de som stiger mest i august, sier Dreyer.

I juli falt prisene med 2,1 prosent - noe mer enn normalt. Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene med 1,2 prosent.

Meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk presenteres av Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), i samarbeid med Eiendomsverdi og FINN.

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligverdikalkulator

Stavangerboliger ligger lengre

Er du villig til å pendle litt, får du mer for pengene også i Stavanger. Vi har sett på hva du får for drøye to millioner.  Foto: Finn.no/Gaute Beckett Holmslet
Er du villig til å pendle litt, får du mer for pengene også i Stavanger. Vi har sett på hva du får for drøye to millioner. Foto: Finn.no/Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Tallene viser også at formidlingstiden på boliger i Stavanger har steget betraktelig, fra 19 dager i august i fjor, til 32 dager i august i år.

Gjennomsnittlig formidlingstid er 31 dager. Boligene selges raskest i Trondheim (18 dager i snitt).

Det er også flere boliger på markedet i august. 15.314 boliger, mot 13.554 boliger i august i fjor. Det gir en oppgang på 13 prosent. Det har ikke vært så mange boliger på markedet siden 2010.

Se hva du får for to millioner kroner i "Stavanger"

Sørlandet er taperne

Agderfylkene, med Kristiansand i spissen, er området som har flest negative tall forbundet med seg.

Kristiansand har negativ prisvekst det siste året, og foreløpig har prisene i sørlandsbyen sunket 1,4 prosent.

Agderfylkene har også lengst formidlingstid, med 62 dager. Det er dobbelt så mye som gjennomsnittet (31) og over tre ganger så lang tid som byen med kortest formidlingstid - Trondheim.

Redd for at prisene skal falle? Sjekk hvor stort boligprisfall du tåler

All time high i OBOS

Boligprisene i Norges største borettslag, OBOS, steg med 3,4 prosent i august. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Oslo-området er nå 43.594 kroner. Dette er den høyeste kvadratmeterprisen som noen gang er registrert i OBOS.

Prisoppgangen følger en nedgang i juni og juli, men oppgangen har mer enn gjort opp for prisfallet de to første sommermånedene.

– Det er tydelig at den gode sommeren var den viktigste årsaken til prisnedgangen i juni og juli. Nå er boligkjøperne tilbake i hverdagen og på visning og er med på budrundene igjen, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i en pressemelding.

Så mye får du for to millioner i og rundt hovedstaden

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer