Drømmer du om egen bolig. Ikke la deg blende av dagens unormalt lave rentenivå, men ta i betraktning at du må tåle betydelige svigninger i nedbetalingstiden.
Drømmer du om egen bolig. Ikke la deg blende av dagens unormalt lave rentenivå, men ta i betraktning at du må tåle betydelige svigninger i nedbetalingstiden.Vis mer

- Sterk juli

Juli er normalt en regntung måned i boligmarkedet. Men ikke i år.

Med to unntak har juli gått i minus i boligmarkedet hvert eneste år de siste ti årene. I fjor kunne meglerbransjen konstantere en tilbakegang på 2,2 prosent i juli, en nedgangstrend som skulle vise seg å fortsette i løpet av høsthalvåret.

På tross av, eller kanskje på grunn av, en regntung sommer, ser det ut som at juli har vært en svært positiv måned for alle dem som trives med at boligprisene stiger. I morgen, mandag, legger Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes forening fram fersk prisstatistikk, og har allerede varslet pressen om sterke tall.

Også bankenes økonomer forventer en anormal juli, med stigende priser. Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities sier det er ingen land i verden som boligprisene stiger like raskt som i Norge nå. Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea tror også på positive tall for boligmarkedet fremover.

- Jeg tror vi kommer til å se en forsiktig oppgang. Det er en del av folks forventninger, og da blir det gjerne slik at selgerne setter høyere priser. Samtidig gjør rentekuttene at folk har mulighet til å by høyere, sier Bruce.

KALKULATOR: Hvor mye er boligen din verdt?

Holder ikke hardt på pengesekken

Oppslagene om økende boligpriser kan nok få mange potensielle boligkjøpere til å hoppe av gjerdet og lete etter drømmeboligen. Spesielt kan du la deg lokke av de lave boliglånsrentene bankene nå tilbyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruce sier til DinSide at han er noe overrasket over at ikke bankene ser ut til ha strammet mye inn på utlånsbetingelsene sine, noe han tror kommer av at bankene fra før har vært flinke til å være restriktive med utlån.

Hvem husker vel ikke høstmånedene da bankene krevde du skulle kunne betjene inntil 11 prosents rente for å kunne få innvilget boliglån. Den gang lå utlånsrentene rundt 8 prosent, mot rundt tre prosent i dag.

Du må tale svingninger

Før du bestemmer deg for å gå inn i kjøpemarkedet, bør du ha i mente at bankenes utlånsrenter ligger på et statistisk sett unormalt lavt nivå, og du bør være i stand til å betjene betydelig høyere renteutgifter i fremtiden.

Tall fra eiendomsmeglerbransjen viser at for under et år siden måtte en gjennomsnittlig ung førstegangsetablerer bruke én tredel av inntektene sine på renteutgifter. Nå er det anslått at unge boligeiere bruker cirka 20 prosent av inntekten sin på renteutgifter. med andre ord, må en finne ut om en tåler betydelige utgiftssvingninger, før en velger å gå inn på boligmarkedet.

EIE ELLER LEIE? Se hva som lønner seg for deg

Beste rentebetingelser

Enten du er nyetablerer eller har nedbetalt boliglånet ditt en stund, lønner det seg å sjekke hvilken bank som kan tilby de beste lånebetingelsene. Ifølge DinSides boliglånslister, som baserer seg på tall fra Finansportalen, er dette de beste lånebetingelsene akkurat nå. Her har vi bare tatt med lån som kan leveres til "alle".

Lån på 2 millioner kroner
Innenfor 60 prosent: SpareBank 1 Gran: Effektiv rente: 2,930
Innenfor 80 prosent: Postbanken: Effektiv rente: 2,919

Lån på 1 million kroner
Innenfor 60 prosent: SpareBank 1 Gran: Effektiv rente: 2,972
Innenfor 80 prosent: Orkdal Sparebank: Effektiv rente: 3,079

Se oppdaterte boliglånslister her: Lån på 1 million kroner eller 2 millioner kroner