Stereo for stue og kjøkken

TEST: Tiny Audio Stereo Wood DAB/nettradio.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange ønsker seg bare en radio som kan dure og gå på kjøkkenet mens man lager mat. Andre vil ha noe som får opp stemningen med favorittmusikken.

Dermed er det også i dag et marked for det vi i riktig gamle dager kalte et stereokabinett - altså en alt i ett-løsning der både programkildene, høyttalerne og forsterkeren sitter i en og samme boks.

Og morsomt nok er disse boksene gjerne i tre, akkurat som de var på 60- og 70-tallet.

I dag som den gangen ligger det begrensninger i en slik løsning. Du får jo ikke samme lyden som med et anlegg der du kan stille opp høyttalerne etter det som er best for lyd og akustikk.

Tre fra Pure: Hvilken skal jeg velge?

Imponerer med god lyd

Likevel har vi blitt imponerte av enkelte av disse radioene. For eksempel Amadeus Lacuna Large og Pure D6, begge konkurrenter til radioen vi tester her.


Amadeus Lacuna Large er den beste av de to lydmessig. Men så koster den også 3.299 hos Expert, som er eneste kjede som selger den.

Snarere er det vel Pure D6 Tinys stereoradio konkurrerer med. Mens Pures versjon er prissatt til 2.295, koster Tiny-modellen 2.590.

For de ekstra 295 kronene får du nettradio og Spotify Connect, mens Pure bare har FM/DAB+ og Bluetooth. På den annen side er nok Pure noe mer brukervennlig. Blant annet har den knapper som gjør det lettere å velge favorittstasjonene rett fra radioen, uten å bruke fjernkontrollen.

SAMLETEST: Tre radioer fra Amadeus

Enklest med fjernkontroll

LETT Å MISTE: Den knøttlille fjernkontrollen trenger du for å velge kanal raskt. Foto: TORE NESET
LETT Å MISTE: Den knøttlille fjernkontrollen trenger du for å velge kanal raskt. Foto: TORE NESET Vis mer


På Tiny Stereo kan du risikere å måtte lete huset rundt etter den lille plastsaken som gir deg mulighet til å velge stasjon 1 til 5. Finner du den ikke, må du velge «Preset» og deretter kanal fra toppen av selve radioen.

TOPP-BETJENT: Du styrer alt fra dette panelet. Foto: TORE NESET
TOPP-BETJENT: Du styrer alt fra dette panelet. Foto: TORE NESET Vis mer


Tiny-radioen kan i motsetning til Amadeus-radioen ikke styres via app. Det finnes heller ingen portal på nettet der du kan sette opp dine favoritt-nettstasjoner. Heller ikke kan du spille av musikk du har liggende på harddisk, slik Amadeus-radioene kan.

Likevel fungerer menyene bra, og det er ikke vanskelig verken å søke opp eller lagre stasjonene du ønsker blant de titusenvis av tilbudene der ute. Dessuten har Tiny-radioen i likhet med Amadeus-radioene RadioVIS, som gir deg bilder og opplysninger på radioens mini-skjerm.

Når vi tenker på antall brukere er det nok fornuftig å prioritere Spotify - selv om du selvsagt kan spille slike strømmetjenester også via Bluetooth.

Tiny Polka: Bluetooth og DAB+ for under 900 kroner

Integrerte fordeler

Også podcaster som er nettradio-tilpasset kan spilles av - en stadig mer populær syssel blant radiolyttere.

Her har du altså alle muligheter. Du kan bruke nettbrett, mobil eller PC/Mac via Bluetooth - og dermed bruke alle tenkelige musikk- og nyhetskilder med radioen. Men det gjelder jo alle andre radioer med Bluetooth.

ENKELT: Med Spotify Connect er det lett å koble mobilen til radioen for musikk. Foto: SPOTIFY
ENKELT: Med Spotify Connect er det lett å koble mobilen til radioen for musikk. Foto: SPOTIFY Vis mer


Fordelen med å ha de mest brukte kildene integrert - slik som Spotify og nettradio - er jo at du slipper å «pare» radioen med mobilen, nettbrettet eller PC-en hver gang. Og så har du batteribruken, som kan bli ganske voksen for eksempel med en mobil som strømmer musikk i timevis.

Uansett er det veldig praktisk å bare trykke et par ganger knappen, og så for eksempel komme rett til BBC World Service på nett eller P13 på DAB+.

LES OGSÅ: FM-nettet blir historie i 2017

Ekstra-bass i bunnen

Lyden på Tiny-radioen kan som sagt ikke konkurrere med Amadeus-toppmodellen, men den er markant bedre nn lyden fra Pures-radioen av samme type.

KRAFTIG BASS: Tiny har montert en subwoofer i bunnen av radioen. Foto: TORE NESET
KRAFTIG BASS: Tiny har montert en subwoofer i bunnen av radioen. Foto: TORE NESET Vis mer


Under Tiny-radioen sitter det en ekstra basshøyttaler, noe som sammen med bassporten bakpå sørger for fyldig lyd i de dypere regionene.

Diskanten låter fint, selv om det som forventet ikke er den helt store luftigheten i toppen. Dessverre er høyttalerne en god del svakere i mellomtonen. Siden stemmer ligger her, er dette området kritisk.

Altfor mange radioer vi har hørt «mumler» på denne måten, muligens for å få mer sprut i dansemusikken. Prisen du betaler er altså at du kanskje ikke får med deg alt som blir sagt.

DAB+ i bilen: Vi tester åtte adaptere

Beste kjøpet av de tre

Men man kan jo ikke få alt for litt over 2000 kroner, og i så måte er denne Tiny-radioen et betydelig bedre kjøp enn konkurrenten fra Pure.

Har du behov for bedre alt i ett-lyd i en slik radio, er derimot Ameadeus Lacuna Large et bedre (og 709 kroner dyrere) alternativ, men vel å merke uten Spotify Connect.


LES OGSÅ:
Du kan klage om du bare har «gammel» DAB
En av fem dropper DAB
DAB-lommeradio - duger det?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!