Stengte fabrikker kan gi teknokø

Den japanske jordskjelvkatastrofen har stoppet produksjonen hos Sony, Panasonic, Canon, og Sharp.

Først jordskjelv, deretter tsunami og nå atomkrise: Japan gjennomgår sin vanskeligste periode siden annen verdenskrig. I den sammenheng er selvsagt heldige nordmenns tilgang til produkter fra det japanske markedet en ren bagatell, men det er ingen tvil om at ulykken vil få konsekvenser også her.

Sony var først ute med å melde om stengte og evakuerte fabrikker som følge av jordskjelvet og den etterfølgende katastrofen, men de er ikke alene - også fabrikkene til Panasonic og Canon er rammet. Sharp ser derimot ut til å ha sluppet unna det verste. I hvert fall så langt, for sammenbruddet i infrastruktur vil gjøre logistikken vanskelig for alle selskapene. Resultatet kan bli sterkt forsinkede produkter, spesielt årets nye modeller.

Her kan du se hva vi synes om de TV-ene vi har testet som er på markedet i dag.

Sony

Selskapet har totalt seks store fabrikker i Japan, og i følge Elisabeth Nedresæter ved Sonys pressesenter ble spesielt Tagajo-fabrikken hardt rammet av tsunamien.

- Tagajo-fabrikken produserer hovedsaklig Blu-ray plater, og har nå svært redusert bemanning. Også Sonys øvrige fem fabrikker ble påført skader, men her i varierende grad.

Det er imidlertid svært vanskelig å si noe om når de vil gjenoppta driften på dette tidspunktet, avslutter Nedresæter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nytt: Nå kan du ringe med TV-en

Canon

Også kameraprodusenten sliter, og har rapportert om 15 skadde personer på anlegget i Utsonomiya. Som hos de andre er fellesnevneren strømbrudd og bygningsskader. All produksjon er foreløpig stoppet på samtlige japanske fabrikker, men Canon legger ut fortløpende informasjon her.

- Alle våre tanker går selvsagt til det japanske folk og de lidelsene de nå utsettes for, sier Trond Sliper fra Canon Norge. Canon har jo fabrikker over hele verden, som er uberørt av ulykken.

- Dette hjelper imidlertid lite hvis de ikke får de delene de trenger fra Japan. På det nåværende tidspunkt er det imidlertid alt for tidlig å si hvilken innvirkning dette vil få når det gjelder tilgangen på produkter framover, og det tror jeg også folk vil forstå, avslutter Sliper.

Sharp

- Våre japanske fabrikker slapp heldigvis lett unna, sier Petter Strande - salgs og markedsansvarlig i Sharp Norge.

- Hovedutfordringen framover er imidlertid knyttet til strøm, vann og ikke minst sammenbruddet i all logistikk. Det hjelper jo lite å ha ferdige produkter hvis du ikke får sendt dem videre, og også tilgangen på deler kan være problematisk. Det er i hovedsak her hovedproblemet ligger nå, og hvordan dette vil utvikle seg framover er alt for tidlig å si, avslutter Strande.

Høstens beste TV-modeller: Sharps nye er som en gigantisk iPad

Panasonic

I følge Panasonic var det heldigvis få personskader både ved Fukushima og Sendai-fabrikkene, og ved Koriyama fabrikken som de driver sammen med Sanyo. Det var altså bygningsmassen, og da spesielt innvendig takkonstruksjon og vegger som hovedsaklig ble berørt.

Produksjonen i Japan er likevel stoppet, og spesielt ved fabrikkene i Sendai og Fukushima er det usikkert når produksjonen kommer opp igjen på grunn av frykten for etterskjelv.