Foto: Elisabeth Dalseg
Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Stekepannen som ikke slår seg

Ny teknologi løser problem med overoppheting på induksjonskomfyrer.

Har du problemer med at bunnen på stekepanner og gryter slår seg? Du er ikke den eneste. Ifølge Gro Flisnes, produktsjef for gryteprodusenten Høyang-Polaris, skyldes halvparten av reklamasjonene de får inn nettopp dette; at stekepanner og gryter har slått seg etter å ha blitt overopphetet.

– Dette kan skje med alle gryter og stekepanner - det er rett og slett en begrensning som ligger i materialet, sier Flisnes til DinSide.

Høyang-Polaris markerer sitt 100 årsjubileum med en nysatsning som er utviklet nettopp med tanke på dette problemet: Stekepannen Hard Face NOH. NOH står for non-overheatable.

Test: Se hvilken stekepanne du bør velge

Nesten rocket science

Metallegeringen i bunnen av stekepannen har en iboende temperaturregulerende egenskap som passer perfekt til matlaging. Foto: Per Ervland
Metallegeringen i bunnen av stekepannen har en iboende temperaturregulerende egenskap som passer perfekt til matlaging. Foto: Per Ervland Vis mer


Her har kjøkkenprodusenten tatt i bruk intet mindre enn nobelprisvinnende fysikk; Invar metallforbindelse; i bunnen av stekepannen. Denne forbindelsen ble oppdaget av den sveitsiske fysikeren Charles Édouard Guillame, og han fikk Nobels fysikkpris for blant annet denne oppdagelsen i 1920.

Enkelt forklart vil ikke metallet kunne bli varmere enn rundt 230 grader. Metallforbindelsen har en termostatregulerende egenskap som slår ut ved rundt 230 grader. Dette fordi vibrasjonene i metallet, de som i utgangspunktet gjør at pannen blir varm på induksjonsovn, bli så sterk at metallet mister magnetismen. Og når magnetismen forsvinner, vil ikke induksjonen virke, og temperaturen falle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi fikk demonstrert Hard Face NOH og en ordinær stekepanne med en vanlig bunn på en pressekonferanse i slutten av august. De to stekepannene ble plassert på tilsvarende plater med samme temperatur, og vi kunne tydelig se at der temperaturen ble liggende å vake rett under 230 grader på Hard Face NOH-pannen, beveget den seg raskt opp mot 300 i den vanlige stekepannen.

Ny koketopp? Spar tusener på å velge riktig

Bare smart på induksjon

Stekepannen kan brukes på alle koketopper, men metallets temperaturregulerende egenskaper vil kun slå inn dersom du bruker pannen på induksjonsovn. Så er det også med induksjonde fleste problemene med slåtte pannebunner har oppstått.

Stekepannene slippes på markedet i september i år. Veiledende utsalgspris vil være 749 kroner for den minste pannen som er 24 centimeter i diameter, og 849 kroner for den største på 28 centimeter.

Visste du at ... selv om ikke bunnen slår seg, kan du risikere at non-stick-belegget smelter ved temperaturer over 300 grader - i noen tilfeller fra 250 grader. Dette er blant annet én av grunnene til at svenske myndigheter gikk ut og advarte mot å bruke rister og kurver med non-stick-belegg på grillen tidligere i år.