<strong><b>STEKE:</strong></b> Etter du har hatt i oljen, kan du sjekke at den er varm nok ved å stikke et treredskap ned i den. Foto: ALL OVER PRESS
STEKE: Etter du har hatt i oljen, kan du sjekke at den er varm nok ved å stikke et treredskap ned i den. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Steke i olje?

Da er det noen ting du bør tenke på.

Publisert
Sist oppdatert

Mange velger olje til steking. Da bør du velge riktig type, for best resultat.

Olje som skal benyttes til steking av mat bør være ren og fri for ”forurensninger”. Derfor vil en smakløs, raffinert olje være best egnet, opplyser Matportalen.

Steke burger? Her er oppskriften på den perfekte hamburgeren

Ikke bruk kaldpresset

Raffinerte oljer som kan brukes til steking vil som regel være merket med nettopp dette. De vanligste typene er:

  • Rapsolje
  • Soyaolje
  • Solsikkeolje
  • Olivenolje med nøytral smak
Oljens oppgave er å overføre varmen til maten, og bidra til god lukt og smak.

Raffinert olje

Råstoffet oppvarmes, presses og filtreres. Det som blir tilbake er selve oljefraksjonen med redusert innhold av vitaminer og plantesteroler (Plantesteroler er plantenes kolesterol og finnes naturlig i matvarer som vegetabilske oljer, korn, frukt, grønnsaker, nøtter og frø). Den raffinerte oljen er tilnærmet smakløs.

Kilde: Matprat
<strong><b>VARM FØRST:</strong></b> Varm opp pannen før du har i olje og mat. Foto: ELISABETH DALSEG
VARM FØRST: Varm opp pannen før du har i olje og mat. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Nyttig om olivenolje:

Olivenolje er nok den mest populære av oljetypene. Den skal oppbevares mørkt, uten tilgang på luft og ved jevn temperatur. Den skal ikke stå i kjøleskapet. Oljer på grønne flasker kan fint så framme på kjøkkenbenken da glasset i seg selv beskytter mot lys, men du bør sette den langt unna komfyren. Eksponeres flasken for lys og luft vil oksideringsprosessen framskyndes. Jo lavere syrenivå oljen har, jo høyere er innholdet av vitaminer og antioksidanter. Extra virgin olivenolje skal ha et syreinnhold under 0,8 prosent. Oliven høstes fra oktober til januar. Jo senere de høstes, jo mildere blir oljen.


Kaldpressede oljer bør ikke brukes til steking, blant annet på grunn av at varmen kan få dem til å smake og lukte dårlig, og danne mulige helseskadelige stoffer. Disse oljetypene vil også sprute mer når de blir varmet opp, ifølge Matportalen.

Skal du steke kjøttdeig, men ender med å koke den? Slik unngår du at den blir dvask.

Pass på varmen

Olje kan fort bli veldig varm uten at du merker det før det begynner å ryke av den. For helsens skyld, bør ikke oljen varmes opp mer enn til 180 grader. En god regel er derfor å varme opp pannen FØR du tar i oljen.

Høykvalitets extra virgin olivenolje tåler hakket mer, og har et røykepunkt på 220 grader.

Hvordan ser du at oljen er varm nok? Stikk et treredskap i oljen - når det bruser rundt treet, er den varm nok.

Mange velger jernpanne til steking. Der er det også viktig å passe på at hele pannen er tilstrekkelig oppvarmet før du har i olje eller fett, og deretter mat. Regn med åtte-ti minutter, noe kortere tid på induksjonsovn.

Dorthe Højrup Nielsen, kommunikasjonssjef hos Le Creuset, har tidligere rådet Dinsides lesere til bruke vann for å sjekke at pannen er passe varm.

– Ha litt vann på hendene og rist det av mot den varme pannen. Når den er så varm at vannet ikke blir liggende, men fordamper med det samme, er den varm nok.

Mer om jernpannesteking her.

Merk at mange panner kan bli ødelagt av for høy varme: Disse typene er mest utsatt

Hva med smør og margarin?

Mens det er vanskelig å se på oljen når den blir for varm, tåler smør rett og slett ikke høy steketemperatur. Margarin tåler mer varme, men har ofte en mer uheldig fettsyresammensetning, ifølge Matprat.no.

Ønsker du smørsmaken, uten å svi, kan du steke i en blanding av smør og olje, eventuelt tilsette litt smør ved lavere temperaturer.

Les mer om hvorfor ikke smør og margarin er ett fett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer