Steingulv - hvor passer det best?

Uslitelig, men hvor og når bør du velge steingulv?

Altaskifer i fliser. Foto: BGS-naturstein
Altaskifer i fliser. Foto: BGS-naturstein Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en bolig er det som kjent mange forskjellige krav til funksjoner i husets forskjellige rom, og ikke minst til gulvet. Belastningene er svært forskjellige og det estetiske spiller også en stor rolle. Valg av gulvbelegg stopper ikke bare ved selve belegget, men omfatter også underlaget og forarbeidet.

Noen gulvbelegg er fleksible og tåler bevegelse i underlaget, men er mindre motstandsdyktige mot slitasje på overflaten.

Er du ute etter noe som er nærmest uslitelig og bevarer utseendet til evig tid, kan steingulv være et alternativ. Hvor passer det og hva kreves?

Knirker det i gulv og trapper? Du kan få erstatning

Egnede rom

Stein er først og fremst et alternativ til keramiske fliser. Der du kan tenke deg å legge fliser er også stein et alternativ. Forskjellen ligger først og fremst i utseende og pris, men også i motstand mot slitasje og holdbarhet.

De rommene som umiddelbart peker seg ut som egnet for steingulv er vindfang, entré, gang og bad. Også kjellerstua kan være aktuell for steingulv, og mange hytter har steingulv i flere rom. Kjøkkenet kan også ha steingulv, men er du slepphendt bør du ha feiebrettet lett tilgjengelig. Når noe knuses på steingulv knuses det skikkelig.

Skiferfliser på kjøkken Foto: Grorud granitt
Skiferfliser på kjøkken Foto: Grorud granitt Vis mer


Underlag

Verken stein eller keramiske fliser er spesielt elastiske. Det som er spesielt viktig når man skal legge gulv med et materiale som ikke er fleksibelt, er at underlaget er helt stabilt.

Et helt stabilt undergulv må lages, det kan gjøres på flere måter. Det kan støpes, med nettarmering, og med elastisk masse rundt alle kanter. Da får du en stor plate som kan bevege seg i forhold til underlag og vegger. Dermed vil ikke stein eller fliser sprekke opp ved utvidelser på grunn av temperatur og fuktighet i de bærende konstruksjonene.

En annen løsning er gipsplater, det finnes spesielle varianter til gulvunderlag. Disse er også helt døde og gir et helt stabilt underlag som er egnet for stein og fliser.

Avretningsmasse er også et alternativ, men her må også fundamentet for avretningsmassen tas med i vurderingen.

Parkett? Her ble den billige best i test

Leggingen foregår på samme måte som keramiske fliser, men noen løsninger, som bruddheller, krever både håndlag og spesialverktøy for tilpasning. Her finner du en video som viser hvordan skiferheller tilpasses med forskjellig typer verktøy.

Styr unna fliser på kjøkkengulvet

Steinsorter

Det finnes uhorvelig mange steinsorter, men ikke alle er egnet som gulvbelegg. Skifer er svært utbredt i Norge, og det er lett å produsere i egnet format. Skifer har god liggekløv, som betyr at det lar seg lett kløyve til liggende lag, altså skiver. Årsaken til dette er at skifer er en sedimentær bergart som har oppstått ved at lag av leire, sand og grus har blitt liggende under stadig større trykk gjennom millioner av år.

I Norge finnes det mange typer skifer, oppkalt etter hvor de ligger i landet. Vi har blant annet Altaskifer, Fåvangskifer, Kvænangskifer, Oppdalskifer, Ottaskifer, Valdresskifer og flere andre.

En annen steinsort som er mye brukt er marmor som finnes i et utall varianter etter som hvilke sporstoffer som finnes i kalklagene den kommer fra. Mye av disse kommer fra skallet til dyr og insekter som har fulgt med i dannelsen av kalklagene.

Marmor på badegulv er en fin løsning. Foto: Brynjulf Blix
Marmor på badegulv er en fin løsning. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Marmor med porøs overflate er fint på badegulv.

Granitt er også en svært utbredt steinsort som kommer i svært mange forskjellige farger og mønstre.

Granittfliser, slipt Foto: Modena
Granittfliser, slipt Foto: Modena Vis mer


På universitetet i Tromsø har de laget et steingulv med 57 forskjellige steinsorter man finner i Norge. Du kan ta en virtuell tur ved å klikke her.

Mange leverandører importerer også eksotiske steinsorter fra hele verden.

Gulvvarme

Alle typer steingulv tåler alle typer gulvvarme. Steingulv holder på varmen, det vil si at temperaturen synker sakte etter at man slår av varmen. Det tar også litt tid før det blir varmt, noe som kan være et problem dersom man ønsker rask oppvarming i rom man ikke bruker ofte, som for eksempel kjellerstue.

Mørk oppdalskifer Foto: Grorud granitt
Mørk oppdalskifer Foto: Grorud granitt Vis mer


Men steingulv er også behagelig svalt å gå på når det er svært varmt.

Vedlikehold

Selv om slitasje er helt marginalt, er det behov for rengjøring og vedlikehold. Stein er et porøst materiale og for å unngå at møkka trenger inn i porene er det viktig å behandle med midler som forsegler porene.

Ut over dette er det lite å gjøre annet enn vanlig renhold, men på marmor må du bruke nøytrale renholdsmidler, den reagerer på syre og du får matte flekker.

Ikke glem fugene. Impregner dem før du tar gulvet i bruk

Pris?

Steingulv er ikke blant de billigste løsningene og kan komme opp i svært høye prisklasser hvis du skal ha noe spesielt. Skiferfliser får du i samme prisklasser som parkett og marmor starter rundt 500 kroner og kan komme opp i godt over tusenlappen per kvadratmeter.

Bruddskifer er arbeidskrevende og vil koste mye når det skal legges av fagfolk.

Interessert i andre typer belegg? Sjekk gulvguiden