Test av LED-lyskastere

Stanser salget av farlige arbeidslamper

Storkontroll av arbeidslamper avslører alvorlige feil ved 76 prosent av lyskasterne. Se hvordan du kan sjekke din egen.

<strong>KUN 2 AV 87 ER GODKJENT:</strong> En stor, felleseuropeisk test av LED-arbeidslamper/flomlys/lyskastere avslører store feil og mangler. 4 av 5 produkter på det norske markedet, er rammet av salgsforbud. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
KUN 2 AV 87 ER GODKJENT: En stor, felleseuropeisk test av LED-arbeidslamper/flomlys/lyskastere avslører store feil og mangler. 4 av 5 produkter på det norske markedet, er rammet av salgsforbud. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du også en LED-lyskaster i garasjen eller på loftet, som du tar frem når du skal pusse opp eller trenger godt arbeidslys? Da bør du ta en tur på loftet eller i kjelleren og sjekke den:

En storkontroll av LED-lyskastere/arbeidslamper avslører at så mange som 76 prosent av lampene har så alvorlige feil at de kan være til fare for forbrukeren.

Kun 9 av 87 testede lamper tilfredsstiller kravene til elektrisk sikkerhet.

Og kun 2 av 87 lyskastere tilfredsstiller alle krav, både tekniske og administrative krav.

Fire av fem i Norge

Testen er et europeisk samarbeid, hvor Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har deltatt på norsk side.

Det er 87 LED-flomlyskastere - altså arbeidslys/-lamper, som er testet etter europeiske (og norske) sikkerhetskrav.

Fem lamper solgt på det norske markedet har vært med i testen, og resultatene her er like som for Europa generelt:

<strong>- ET STYGT TALL:</strong> Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør for næringsliv, produkter og farlige stoffer hos DSB, sier det er et stygt tall at 4 av 5 testede produkter fra Norge er av så stor fare for forbrukernes sikkerhet at de har beordret omsetningsstopp. Foto: Anita Andersen/DSB
- ET STYGT TALL: Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør for næringsliv, produkter og farlige stoffer hos DSB, sier det er et stygt tall at 4 av 5 testede produkter fra Norge er av så stor fare for forbrukernes sikkerhet at de har beordret omsetningsstopp. Foto: Anita Andersen/DSB Vis mer

4 av 5 testede lamper fra Norge utgjør en så stor fare for forbrukernes sikkerhet at DSB har beordret omsetningsstopp.

- Det er et stygt tall, at så mange ikke tilfredsstiller kravene som stilles til slikt utstyr. Og Norge kommer ikke bedre ut enn andre land, i forhold til det som er dokumentert her, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB til Dinside.

Dette er testet

Hun forteller at produktene er sjekket opp mot det elektriske sikkerhetskravet hvor det ene handler om muligheten for til å få elektrisk støt og det andre handler om brannfare.

De er sjekket mot de formelle kravene til CE-merking, samsvarserklæring og bruksanvisning. Og i tillegg er produktene sjekket mot kravet for elektromagnetisk støy (EMC) som handler om elektromagnetiske forstyrrelser fra ett produkt som kan påvirke andre produkter slik at de ikke fungerer som de skal.

- Dette med eketromagnetisk støy kan du oppleve hjemme hos deg selv, dersom du for eksempel skrur på en LED-lampe og du kan høre forstyrrelser i radiosendingen. Det er ikke bra for for helsen din, sier Rygh Pedersen.

Rygh Pedersen sier til Dinside at DSB vet hvilke lamper det er snakk om, som det er sendt ut omsetningsforbud på, og at det er tekniske årsaker - altså det sikkerhetsmessige - som har vært utløsende for at det er bestemt at det skal utstedes et omsetningsforbud.

Men de kan ikke ennå si akkurat hvilke produkter og forhandlere det er snakk om.

<strong>SALGSFORBUD I SVERIGE:</strong> Svenske Elsäkerhetsverket har allerede gått ut med hvilke produkter som er rammet av salgsforbud eller tilbaketrekkinger etter storkontrollen. Denne lampen, fra Gripo, er rammet av salgsforbud i Sverige. Foto: Elsäkerhetsverket
SALGSFORBUD I SVERIGE: Svenske Elsäkerhetsverket har allerede gått ut med hvilke produkter som er rammet av salgsforbud eller tilbaketrekkinger etter storkontrollen. Denne lampen, fra Gripo, er rammet av salgsforbud i Sverige. Foto: Elsäkerhetsverket Vis mer

Først når det er fattet vedtak om omsetningsforbud, som først kan skje etter at de som selger produktene har hatt mulighet til å uttale seg eller komme med innsigelser, vil det offentliggjøres et varsel om omsetningsforbud - som du vil kunne lese på DSBs nettjeneste FarligeProdukter.no

- Men her er det nok snakk om flere ting, som ikke er godkjent, ettersom det er snakk om et omsetningsforbud, uttaler hun.

Det er ikke snakk om tilbaketrekking av produkter på nåværende tidspunkt, altså å få forbrukere til å levere tilbake produkter som de har kjøpt tidligere.

- Dette vil være en vurdering fra sak til sak. Nå er det varslet omsetningsforbud til de som har solgt produktene, og så får de anledning til å vurdere tiltaket. Erfaringsmessig er forhandlerne veldig skikkelige på disse tingene, og mange vil nok si at man kan komme tilbake med produktet dersom man allerede har kjøpt det. Det opfordrer vi også distributører til å gjøre, sier Rygh Pedersen til Dinside.

Vær OBS på Kina-produkter

Testen avslører også at det kan være grunn til å være spesielt oppmerksom på elektriske produkter som er produsert i Kina:

75 prosent av de testede produktene er produsert i Kina og 20 prosent er av ukjent opprinnelse.

- Det er nok litt av de utfordringene vi ser i produktmarkedet i dag, særlig knyttet til elektrisk utstyr, sier Rygh Pedersen.

Det er heller ikke noe nytt at produktfeil og tilbakekallinger ofte rammer produkter som er laget i Kina.

<strong>SJEKK MERKINGEN:</strong> Lyskasterne skal være merket med blant annet opprinnelsesland og CE-merke. Her er det ikke oppgitt produsent - og blant annet derfor har Elsäkerhetsverket i Sverige utstedt salgsforbud på denne lyskasteren. Foto: Elsäkerhetsverket
SJEKK MERKINGEN: Lyskasterne skal være merket med blant annet opprinnelsesland og CE-merke. Her er det ikke oppgitt produsent - og blant annet derfor har Elsäkerhetsverket i Sverige utstedt salgsforbud på denne lyskasteren. Foto: Elsäkerhetsverket Vis mer

Sjekk dette hjemme hos deg selv

- Denne testen har veldig tydelig demonstrert at dersom man har denne typen flomlys med LED, som man har kjøpt i løpet av de siste årene, bør man sjekke dem, råder Rygh Pedersen.

- Og det er lett å sjekke: Kontroller om lampen har CE-merking og om den er merket med riktig spenning.

Hun råder deg også til å ta en kontroll på konstruksjonen av lampa, ledningen og kontakten.

- Og ikke minst: Sjekk temperaturen. En LED-lampe skal ikke bli veldig varm, sier hun, og kommer med et par forebyggende råd:

- At vi alltid slår av lampen når vi går ut av rommet, kan være en god forebyggende tiltak - og å dra ut ledningen når vi går ut av rommet og er ferdig med oppgaven, avslutter hun.

Om testen

20 myndigheter fra totalt 17 europeiske medlemsland, har gjennomført et felles markedskontrollprosjekt som har vurdert hvordan LED flomlys/arbeidslys oppfyller EU-kravene. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har deltatt i markedskontrollen fra norsk side. TUKES i Finland har ledet prosjektet.

  • Lampene ble sjekket opp mot elektriske sikkerhetskrav (LVD), elektromagnetisk støy (EMC) og formelle krav.
  • 87 LED flomlys/arbeidslys er testet.
  • 47 % av lampene som ble testet ble trukket tilbake fra det europeiske markedet.
  • 10 % av produktene tilfredsstilte produktkravene.
  • 76 % av lampene hadde feil som kan føre til skade for forbruker.
  • Bare 9 av de 87 lampene tilfredsstilte kravene til elektrisk sikkerhet.
  • Du kan lese hele testen her

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer