Stålsåpe

Aldri mer hvitløksfingre hjemme hos oss!

Stålsåpen gjør nøyaktig det den lover: Fjerner vond lukt. Foto: Per Ervland
Stålsåpen gjør nøyaktig det den lover: Fjerner vond lukt. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krystallignende stein som skal forhindre svette. Stålklump som skal fjerne hvitløkslukt fra fingrene. Vi må innrømme at skepsisalarmen går når vi ser slike produkter. Men etter å ha testet en lang rekke mer eller mindre absurde kjerringråd og funnet ut at de aller fleste virker, var vi hakket mer positive da vi fikk sjansen til å teste stålsåpen. Og vi lot oss mer enn overbevise.

Slurver du med håndvasken? Dette får deg til å bruke såpe.

Såpestykket som ikke blir mindre

Enkelt fortalt er stålsåpen en oval stålklump, som ser ut som noe midt imellom et gammeldags såpestykke og en rullestein. Det er i underkant av ti centimeter langt, cirka 5 centimeter bredt, og ligger lett i hånden. Med i pakken følger en såpeskål i svart plast. Den er ikke spesielt lekker, men gjør jobben: lar vannet renne av. (Pass bare på å sette den på en overflate som tåler vann. Vår kjøkkenbenk i tre var ikke spesielt fornøyd med såpekoppen, så vi måtte sette den på en skål.)

I stedet for å vaske bort skitt, skal metallene i stålstykket løse opp svovelforbindelser som skaper vond lukt. Litt kjøkkenkjemi som vi må innrømme at vi ikke har sett nærmere på, vi overlater spekulasjonene til dem som kan det, og gjør i stedet det vi kan best: Prøver det praktiske.

Se også: Smart berøringsfri såpedispenser til kjøkkenet

Holder det den lover

Det følger med en liten såpekopp i plast, som skal la vannet renne ut. Det anbefales ikke på en trebenk, men er ellers veldig praktisk. Foto: Per Ervland
Det følger med en liten såpekopp i plast, som skal la vannet renne ut. Det anbefales ikke på en trebenk, men er ellers veldig praktisk. Foto: Per Ervland Vis mer


Ifølge produsenten skal stålsåpen fjerne ubehagelig lukt fra fingrene, som for eksempel lukt fra løk, hvitløk, reker og krabber. Det gjør den. Herlighet, så effektivt! Når hvitløken er finmost på hvitløksbrettet, er fingrene velparfyrmerte. På en vanlig tirsdag spiller det ikke så stor rolle. På en sosial ettermiddag, eller en ettermiddag der vi vasker klær kan det være litt slitsomt. Heldigvis er ikke det noe problem, for stålsåpen gjør akkurat det den lover. Aldri mer hvitløksfingre. Aldri mer krabbe- eller rekelukt. Aldri mer søtsterk løklukt. Og aldri mer fiskeodør.

Litt gladivrige sjekket vi også om den fjernet chillipeppereffekten fra fingrene. Det gjorde den ikke - så kontaktlinsebrukere bør fortsatt overlate chillikutting til bedre halvdeler - eller bruke engangshansker.

Pris: 65 kroner. Homekit har agentur i Norge, fås blant annet kjøpt gjennom Enklereliv.no.

Trenger vi dette, da?

Lever du på norsk husmannskost, er dette en sterk kandidat til unødvendig skapfyll.
(Her snakker vi om fiskeboller i hvit saus, kjøttkaker med ertestuing og sprengt torsk-varianten, ikke fredagstaco, spaghetti bolognaise og kjøttkaker med tzatziki-husmannskosten).

Litt hvitløkslukt på fingrene den ene gangen i året du lager lammelår med litt hvitløk og persille, tåler du. Hjemme hos oss der det knapt lages et eneste måltid uten at hvitløk er involvert, får stålsåpen kjørt seg, til den daglige hvitløsfingrevasken og festlige skalldyrsfingrevasken. Om det er noe for deg er selvfølgelig opp til deg å bestemme. Konklusjonen vår er uansett klar: Har du behovet, er dette løsningen.

Se også: Fire alternativ til hvitløkspressen

Ikke glem håndvasken

Malin Skaar i Lilleborg viser hvordan hendene skal vaskes ordentlig. Foto: TRULS BREKKE/UNICEF
Malin Skaar i Lilleborg viser hvordan hendene skal vaskes ordentlig. Foto: TRULS BREKKE/UNICEF Vis mer


Selv om stålsåpestykket brukes som en vanlig såpe for å bli kvitt vond lukt, er den ikke ment som erstatning for vanlig såpe. Så om du har den på kjøkkenet, der håndhygiene er spesielt viktig, må du ha håndsåpe i tillegg. Og vi anbefaler at du avslutter med den tradisjonelle såpen.

I anledning den internasjonale håndvaskdagen (ja, det finnes en sånn også) har Lano utarbeidet noen tips og råd for god håndhygiene. Den internasjonale håndvaskdagen er i utgangspunktet et initiativ for barn, men her er det nok flere enn barn som kan plukke opp et tips eller to:

En skikkelig håndvask består av fire elementer:

 • Såpe: Mengde såpe avhenger av hvor skitten du er på hendene, men i de fleste tilfeller holder det med ett til to pumpetrykk.
 • Tid: Håndvasken bør ta 30 til 40 sekunder.
 • Temperatur: Folkehelseinstituttet anbefaler å vaske hendene i varmt/lunkent vann. Varmt/lunkent vann er ikke varmt nok til å drepe bakterier, men fjerner skitt og smuss noe bedre enn kaldt vann. I tillegg er det mer behagelig å vaske hendene i varmt/lunkent vann.
 • Tørking: Bruk et rent håndkle og ikke tørk av hendene på skitne buksebein eller lignende. Håndkleet bør helst byttes en til to ganger i uka. Hvis noen i familien er syke, kan de for eksempel ha sitt eget håndkle.

Seks råd for god håndhygiene:

 1. Vask hendene dine når du kommer inn døra.
 2. Vask hendene dine etter toalettbesøk.
 3. Vask hendene dine før du skal spise eller lage mat.
 4. Husk å vaske tomlene – mange glemmer dette.
 5. Bakterier kan også befinne seg under negler – bruk neglebørste hvis du har lange negler.
 6. Under store ringer kan det gjemme seg bakterier. Ta ringene av og vask dem med jevne mellomrom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer