En endru megler som ikke lukter gårsdagens festligheter og walk of shame er det minste du burde forvente deg. Og er det megleren selv som er til stede på visning?  Foto: Colourbox.com
En endru megler som ikke lukter gårsdagens festligheter og walk of shame er det minste du burde forvente deg. Og er det megleren selv som er til stede på visning? Foto: Colourbox.comVis mer

Spioner på megleren

Før du velger megler, gå på visning i nabolaget, og se hvordan potensielle kandidater oppfører seg på visning.

- Da jeg flyttet sist, hadde jeg egentlig bestemt meg for hvem som skulle selge boligen min. Men det var før jeg kom på visning og ble tatt imot av en fyllesyk megler med spritånde, forteller vår venninne.

- Og ikke bare det, noen hadde hatt fest i oppgangen, og jeg snublet over tomflasker og søppelposer utenfor en leiligheten på vei opp, og det sto overfylte askeberger i vinduet i trappen. Hadde dette vært min leilighet og jeg reiste bort visningshelgen og ga nøkkelen til megler, hadde jeg tatt det som en selvfølge at hun - eller han - hadde ryddet bort eventuelt søppel i oppgangen før visning!

Trenger vi å si at hun gikk for en annen megler da hun siden skulle selge sin leilighet?

Gå på visning

Ifølge Christian Vammervold Dreyer, leder av Norges Eiendomsforbund, er det en god idé å gå på visning for å sjekke ut hvordan megleren oppfører seg.

Ifølge Dreyer bør du snakke med flere meglere før du bestemmer deg for hvilken som skal få lov til å selge boligen din. Foto: NEF
Ifølge Dreyer bør du snakke med flere meglere før du bestemmer deg for hvilken som skal få lov til å selge boligen din. Foto: NEF Vis mer


- Det er viktig å ha tillit til den megleren som skal håndtere boligsalget ditt, og visningen er en av de viktigste situasjonene der megleren treffer kundene, så da får man ofte et inntrykk av om dette er en person man tror passer til å selge sin bolig, sier Dreyer til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du skal velge megler for å selge boligen din, er det også et par andre råd du bør følge:

- Det er fornuftig å invitere flere meglere hjem til seg, og la dem få legge frem tanker om hvordan de ønsker å selge boligen, hvilke [annonse]kanaler de mener er aktuelle, høre hvilke kvaliteter de synes du burde trekke frem, og hvilken strategi de vil bruke i en salgsprosess, sier Dreyer.

Skal du kjøpe bolig?
Her er spørsmålene du ikke bør glemme å stille.

Still spørsmål

Det holder ikke bare gå på visning for å se på megleren. Når du først er der, bør du benytte sjansen til å fritte han ut litt om boligen han skal prøve å selge, for å se hvordan han responderer på spørsmål.

Still spørsmål om byggets tekniske stand, de klassiske "stigeledning" og "soilrør"-spørsmålene, hør om eventuell fellesgjeld og og gjerne om ulike fasiliteter i nabolaget.

Et annet positivt trekk med å gå på visninger i nabolaget ditt er at du får sjekket ut meglere som er til stede der du bor - og en sjanse til å sjekke ut hvor godt de kjenner til nærmiljøet.

Når du først er på visning, benytt sjansen til å plukke med deg noen ideer til du skal selge. For eksempel: Er du kvalm av duftlys og lukten av nybakt brød etter tre-fire visninger på rappen? Kanskje du skal droppe det.

Kjenn også på hvilke boliger som trigger kjøpelysten din. Er det de gjennomstylete? De upersonlige? De som bærer preg av nåværende eiere? De som er skrapet for møbler? Eller er det de rotete oppussingsobjektene du ser muligheter i?

Hvordan står det til med VVS-anlegget? Dette ser rørleggeren etter når han er på visning

Ikke glem honorar

I tillegg bør du selvsagt sjekke hvor mye megler skal ha for jobben. Ifølge Dreyer er det i hovedtrekk tre ulike betalingsalternativ:

  • Fastpris
  • Timesbasert, dere avtaler tidsbruk på forhånd
  • Provisjonsbasert avtale der betaling avhenger av salgspris
- De fleste velger provisjonsbaserte avtaler, sier Dreyer.

Dette fordi kundene har ulike behov og ønsker ulike ting, men den viktigste årsaken er at de håper å gi megleren en ekstra gulrot for å oppnå høyest mulig pris.

- Det viktigste er at du har en megler som er motivert og jobber aktivt for deg, slik at du får best mulig pris for boligen.

Provisjonen vil avhenge av boligens verdi og hvor i landet boligen selges.

For at kjøpere skal få kontakt med den gode megleren du velger, må du først få dem på visning. Sjekk bildetabbene du må unngå i boligannonsen.

Avklar på forhånd:

I tillegg til dette bør du sørge for å avtale følgende på forhånd:

  • Hva er inkludert i prisen? Skal du eller megler dekke takstmann? Fotograf? Annonsering? Boligstyling? Og hvor mange visninger er inkludert?
  • Hvem er til stede på visningene? Skal megler selv være til stede på visning, eller har han planer om å bruke en visningsassistent? Vi anbefaler at du setter som betingelse at megler gjennomfører visninger
  • Skal du betale om boligen ikke blir solgt? Og hvor mye skal du da eventuelt betale?
  • Hva skjer om boligen ikke selges etter første visningsrunde? Skal du betale ekstra for ny runde annonsering/visning? Får du eventuelt avslag i ekstrabetalingen?
  • Hvor mange andre salg har megleren i den samme perioden? Og hvor mange salg er han vant til å håndtere samtidig? Er det budrunde på din bolig og en dobbelt så dyr bolig samtidig, og begge jobber er provisjonsbasert, gjett hvilken bolig han vil prioritere?

Har du opplevd noe rart på visning? Enten fra megler eller andre interessenter? Fortell gjerne i debatten under, eller send en mail til tips@dinside.no