Spenstig strømsparing

At oppvarming med radiatorer er lønnsomt, er en sannhet med modifikasjoner. Vi viser deg hvordan du gjør det billig, og ikke minst alle de spennende nye modellene.

Fremtidens radiator med litt fordums gull og glamour, signert britiske Lucy Merchant.
Fremtidens radiator med litt fordums gull og glamour, signert britiske Lucy Merchant. Vis mer


En overdose Enøk?

Begynner du å bli lei alt pratet om Enøk og strømsparing? Det er bare å venne seg til det. Om du synes du har fått en overdose strømsparing nå - bare vent til november. Eller februar. Kulden har ikke satt ordentlig inn, og med en rekordvarm sensommer og september, har det heller ikke vært det store behovet for varmeprat. Ennå.

Særlig pirrende lesning er det dessverre ikke alltid - men vi kan trøste deg med at det har kommet en rekke hete nyheter på markedet om du velger å varme opp boligen din med radiatorer.

STOR BILDESPESIAL: Ta meg til de nye radiatorene - nå!

Det trenger ikke være kjedelig å holde seg varm. Dessverre kan det være dyrt - svært få av disse modellene koster under 10.000 kroner. Men det er jo lov å drømme. Her er en rekke nyheter - noen så ferske at de ikke er på markedet ennå - og noen prototyper vi nok får se i produksjon snart.

Gjør det selv

Finske Purmo leverer radiatorer i klassisk design - men de fås også i frekke fargekombinasjoner.
Finske Purmo leverer radiatorer i klassisk design - men de fås også i frekke fargekombinasjoner. Vis mer


Har du ikke råd til å bytte ut radiatoren hjemme med et av de (dessverre ofte rådyre) designalternativene, finnes det likevel måter å frekke opp dine eksisterende radiatorer på.

Noe kan du gjøre selv, mens det kan lønne seg å hente inn hjelp for best mulig resultat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiks opp eksisterende radiatorer

Vedlikehold

For at radiatorene skal yte maksimalt med varme, og være mest mulig energieffektive, er det viktig å vedlikeholde dem.

Les mer om hva du bør se etter, hva du kan fikse selv - og når du bør søke hjelp fra fagpersonale.

Slik vedlikeholder du radiatorene dine.

Billigste alternativ?

Ønsker du å installere vannbåren varme i en eksisterende bolig, er radiatorer det billigste alternativet i de fleste tilfeller.

Andre alternativer er å installere vannbåren gulvvarme, det kan legges direkte på noen gulv, både tre og betong - og du må påregne 25-30 millimeter opp fra eksisterende gulv.
Om en tenker på tradisjonelle, klumpete radiatorer, er kanskje dette å foretrekke. Men en rekke av de nye radiatorene som er på markedet, er så fine i linjene, at vi kunne ha hatt dem fremme bare til pynt!

Tips: Bor du i en bygård der varmtvann er inkludert i leien, men du har ingen radiatorer? Sjekk med naboen - det kan hende røropplegget er klart, men at boligens forrige eier har fjernet radiatorene fra leiligheten! En rekke lite forutsigende trendnisser røsket ut de gammeldagse og klumpete radiatorene på 80-tallet en gang.

Det kan rett og slett hende du sitter på en gullgruve i gulv og vegger - helt uten å vite det.


Lønnsomhet

Hvor lønnsomt det faktisk er å varme opp boligen med radiatorer, avhenger av flere faktorer.

Det som avgjør lønnsomheten, er hvordan vannet varmes opp før det sendes ut til radiatorene. Vi ser her bort fra fjernvarme og grunnvarme, ettersom det første alternativet ikke er allment tilgjengelig, og det andre vil medføre så store merkostnader at det ofte ikke vil være lønnsomt i løpet av et 20-årsperspektiv.

Vi har, som ved tidligere lønnsomhetsberegninger, forutsatt et samlet energiforbruk på 20.000 kwh per år, hvorav 60 prosent går til oppvarming. Det vil si 12.000 kWh per år til oppvarming.

- Det er omtrent hipp som happ om du bruker radiator eller panelovn, sier Kåre J. Pettersen i Enovas svartelefon. - Ihvertfall om de varmes opp av strøm.


Bruker en olje, avhenger økonomien av hvordan prisen på fyringsolje og strøm utvikler seg. Ifølge Pettersen kan en regne med cirka 85 prosent virkningsgrad når en fyrer med oljefyr. Går vi utifra en pris på fyringsolje på seks kroner literen, blir prisen 70 øre per kWh. Dette tilsvarer årlige oppvarmingskostnader på 8.400 kroner.

Er radiatoren koblet til en pelletsovn, og vi forutsetter pris på 50 øre per kWh (tilsvarer rett over 2 kroner/kilo), vil de rene oppvarmingskostnadene komme på 6.000 kroner.

Dette er altså kostnadene, om du kommer til ferdig dekket bord, installasjonskostnader er ikke med i de årlige kostnadene.

Til sammenligning ligger de billigste kWh på strøm i dag på 73-74 øre (variabel strømpris) og 60-61 øre (spotpris). I tillegg kommer nettleie - men denne må en jo uansett betale.

Bygge nytt?

Add-on fra den italienske produsenten Tubes er en radiator etter Lego-prinsippet. Foto: Elisabeth Dalseg
Add-on fra den italienske produsenten Tubes er en radiator etter Lego-prinsippet. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Skal du bygge nytt eller totalrenovere, bør du bruke tid på å planlegge oppvarmingssystemet i boligen din. Hva som vil lønne seg for deg, kommer helt an på boligens størrelse.

- Bygger man nytt, la oss si cirka 150 kvadratmeter, er det nok bedre å investere i isolasjon, slik at varmetapet blir så lite at du får et tilnærmet lavenergihus. Det kommer nye forskrifter for dette over nyttår, sier Pettersen. - Huset skal være over noen hundre kvadratmeter dersom det skal lønne seg med for eksempel bergvarme, fordi det er en såpass stor ekstrainvestering.

Mange vil nok foretrekke å legge vannbåren varme i gulvene, for eksempel på baderommet - men hvorfor ikke koble til en radiator/håndkletørrer i samme slengen? Slik tørker håndkledene fortere - og holdes behagelig varme til etter kalde morgendusjer.

Noen vil også kanskje foretrekke en radiator eller to til å "punkt-varme opp" enkelte steder i større rom. I tillegg er det, ifølge Pettersen, mye kortere reaksjonstid for en radiator enn for gulvvarme - eller omvendt: Det tar mye lenger tid før et rom blir ordentlig oppvarmet om du velger gulvvarme.

Tips: Enkelte kommuner gir tilskudd til installasjon av vannbåren varme. Sjekk med din kommune om dette gjelder for deg, dersom du skal bygge nytt!

Hva skal du velge?

Hva som vil lønne seg for deg, er avhenging av så mange faktorer at det er helt umulig for oss å gi et standardsvar. For eksempel: Hvor stor er boligen din? Hvor kjølig er vintrene? Hvor store er rommene som skal varmes opp? Hvor godt er det isolert? Listen er uendelig lang.

For å få vite hva som vil lønne seg for akkurat din bolig foreslår vi at du tar en titt på Enovas nettsider. For personlig hjelp kan du kontakte Enovas svartjeneste, som vil kunne hjelpe deg å finne den løsningen som vil lønne seg best for deg.


Kilde: Enova, VVS+