Spennende nyheter fra Jula - del 2

Vi fortsetter vår gjennomgang av de 1.300 nyhetene i Julas katalog for høsten og vinteren 2010-2011.

Varmepumper, kattehalsbånd, overfallsalarmer, båtkalesjer, jigger, kreppetenger og treningsapparater. Vi fortsetter vår gjennomgang av noen av nyhetene i Julas høst-/vinterkatalog for 2010/2011. Foto: Per Ervland/Jogrim Aabakken
Varmepumper, kattehalsbånd, overfallsalarmer, båtkalesjer, jigger, kreppetenger og treningsapparater. Vi fortsetter vår gjennomgang av noen av nyhetene i Julas høst-/vinterkatalog for 2010/2011. Foto: Per Ervland/Jogrim AabakkenVis mer

Fredag skrev vi om et knippe spennende nyheter fra Julas nye katalog. Vi tok blant annet for oss en elektrisk hammer, en IR-detektor, en oppblåsbar gjesteseng, en penselholder, en teleskopisk gardintrapp og en human musefelle. I dag fortsetter vi vår gjennomgang.

Varmepumpe til 5.000 kr

La oss først se på noen virkelig billige nyheter. Og la oss innlede med en varmepumpe til latterlige 4.995 kroner. Prisen inkluderer både inne- og utedel, slanger, kjølemedium og monteringssett. Jula hevder at Coolix-varmepumpen passer boliger opp til 110 kvadratmeter og skriver at utedelen - som har kompressor fra Toshiba - er utrustet med automatisk avising. Ikke nok med det - i tillegg hevdes det at virkningsgraden (COP) er 3,65, at maksimal varmeeffekt er på 3,8 kilowatt og at monteringen er enkel - takket være hurtigkoblinger for kjølemedium-slangene.

 Foto: Jula-katalogen
Foto: Jula-katalogen Vis mer


For godt til å være sant? Vel, vi har ikke testet produktet og kan dessverre ikke svare på dette spørsmålet. Vi har imidlertid i flere artikler skrevet at vi verken anbefaler våre lesere å satse på de rimeligste pumpene - eller prøve å gjennomføre installasjonen på egen hånd.

Jula introduserer forøvrig samtidig to luft/vann-varmepumper for bruk med vannbårne varmesystemer (24.995 og 36.995).

Billigere enn Biltema

Opptatt av å unngå musearm? Da bør du ta en kikk på Julas nye musematte med gelébasert håndleddstøtte. Prisen er satt til svært hyggelige 29 kroner. Det er faktisk nesten halv pris sammenlignet med Biltemas rimeligste modell (54,90).

 Foto: Jula-katalogen
Foto: Jula-katalogen Vis mer


Også 99 kroner for et todelt mikrofleece-undertøyssett må anses å være en svært trivelig pris. Genseren har glidelås i halsen og settet finnes i fem størrelser. Vaskeinstruks er imidlertid ikke oppgitt og vi frykter at den er på 40 grader.

Heller ikke prisen for den nye vinterforede arbeidsjakken med avtagbar hette, fem lommer, snøring og reflekser kan sies å være spesielt avskrekkende - 199 kroner.

Også 29 kroner for et grillredskap-sett bestående av tre deler i rustfritt stål må sies å være relativt prisgunstig.

Fliskappere, jigger og påkjøringsramper

De som har tatt seg tid til å bla i tidligere Jula-kataloger, vet at Jula tilbyr et imponerende utvalg av store og små spesialiserte maskiner. Blant årets nyheter er en kraftig vedkapper (6.995), en tak- og veggslipemaskin (1.695) og to store, elektriske fliskappere (1.699 og 2.395).

 Foto: Jula-katalogen
Foto: Jula-katalogen Vis mer


I det hele tatt er det oppsiktsvekkende hvor mange smale og sære produkter Jula-kjeden har valgt å føre. Nærmest uansett hvilket håndverk eller prosjekt man planlegger å utføre, så tilbyr Jula et eller flere hjelpemidler.

Blant årets smale nyheter finner vi blant annet en jigg for diamanthullsag (239), et bord for opp-ned-montering av håndoverfres (599), beslag for montering av vedoppbevaringsstativer (149) og påkjøringsramper for motorsykler, mopeder og hagetraktorer (399 og 699). I tillegg kommer vibrasjonsgummi (69), en hagetralle med tipp (895), en plantesekk for jordbær (69) og en automatisk vindusåpner for drivhus (379).

Kjøttkvern, isbor og nødhammer

Også på kjøkkenfronten introduserer Jula i høst nyheter som sannsynligvis har et relativt smalt nedslagsfelt. For eksempel en ny, elektrisk kjøttkvern på 1.000 watt (1.499) og en bærbar induksjonsplate på 2.000 watt fra Menuett (449).

 Foto: Jula-katalogen
Foto: Jula-katalogen Vis mer


Vi bet oss også merke i et nytt isbor (399) og en nødhammer med kniv (49). Med tanke på at oppfinnelsen er eldgammel, er det også interessant at Jula først nå introduserer den gode, gamle rotting-teppebankeren (49).

Treningsutstyr

Mange av nyhetene har imidlertid et langt større potensielt nedslagsfelt. For eksempel alt det nye treningsutstyret, deriblant ergometersykkelen (3.995), crosstraineren (4.995), treningsbenken (795), treningsapparatet (2.795), vektstangsettet (749) og manualsettene (299, 499, 749). I tillegg kommer flere nye baderomsvekter (99 til 189), en blodtrykkmåler (699), en pulsklokke (799) og flere massasjeputer (299 til 1.299).

Skummelt for zoo-forretningene

 Foto: Jula-katalogen
Foto: Jula-katalogen Vis mer


Helse og velvære er altså blant høstens satsingsområder. Det samme gjelder utstyr rettet mot kjæledyr. Mens Biltema innførte dette produktområdet i fjor høst, er det nå Jula som utfordrer norske dyreforretninger. Og sett med dyreforretningenes øyne, er Julas priser farlig lave. Blant annet kan Jula nå lokke med et hundebørstesett i tre deler til bare 39 kroner, et kloretre for katt til 79 kroner, kattehalsbånd med bjelle til 19 kroner, hundehalsbånd med LED-lykt til henholdsvis 39 og 49 kroner, et kattelekesett i åtte deler til 29 kroner og en dobbel kattematskål til 19 kroner.

Kalesjer og slepestang

Også på bil- og båtområdet har det dukket opp nyheter, blant annet båtkalesjer (1.795 til 2.195), en kjølsvinpute som suger opp olje, diesel og bensin, tilhengertrekk (299, 399), magnetiske øvelseskjøringsskilt (29), slepestang for biler (alternativ til slepetau), 199), hjuloppbevaringshyller (299), hjuloppbevaringstårn (249), ryggesensorsett (399) og flere nye motoroljer.

Retro-batterier

 Foto: Jula-katalogen
Foto: Jula-katalogen Vis mer


Blant nyhetene på VVS-siden er et dusjsett med et stort, kvadratisk dusjhode og hånddusj (995). I tillegg kommer tilkoblings- (98) og avsløpsslanger (79) for vaskemaskin samt flere kjøkken-, baderoms- og badekarbatterier. Vi merker oss forøvrig at tre av de nye batteriene er av den nostalgiske typen, med egne dreiehjul for henholdsvis varmt og kaldt vann.

Værstasjoner og luftrensere

På datasiden finner vi blant annet datamus formet som biler (79), nye datahøyttalere - deriblant en spesiell "Soundbar-høyttaler" (399) for montering på toppen av flatskjerm - og flere nye laptop-vesker og -ryggsekker.

 Foto: Jula-katalogen
Foto: Jula-katalogen Vis mer


I den nye katalogen finner vi også tre nye værstasjoner (399, 799, 1.195), flere MP3-spillere, en fotoramme (499), en dockingstasjon for iPod (399), en luftvasker (995), en luftfukter (995), vegg- og bordfester for flatskjermer (299, 499), flere nye lommelykter og hodelykter, oppladbare batterier og så videre og så videre.

Superteip

Vi nevner også to nye produkter som - hvis de holder det Jula lover - fremstår som svært nyttige. Vi snakker nemlig om dobbeltsidig teip, i form av en rull (59) og ferdigutstansede biter (39). Jula lover at de to produktene sitter særdeles godt og at de fester på de aller fleste overflater.

Kun for menn?

Mange av produktene vi har nevnt i denne artikkelen, er nok i hovedsak rettet mot et mannlig publikum. Er Jula kun for menn?
Vårt inntrykk er at Clas Ohlson ved hjelp av et mer delikat butikk-design og et mer kjønnsnøytralt vareutvalg i langt større grad enn Biltema og Jula har klart å tiltrekke seg kvinnelige kunder. Med tanke på at kvinner utgjør ganske nøyaktig halvparten av befolkningen - og at det begynner å bli noen år siden skandinaviske kvinner entret arbeidslivet og dermed fikk egne inntekter - er det etter vårt syn litt overraskende at Biltema og Jula ikke har lagt mer kvinner enn det de faktisk har.

Nei, ikke utelukkende

 Foto: Jula-katalogen
Foto: Jula-katalogen Vis mer


Når det er sagt, så mener vi de to svenske kjedene også bør være av interesse for prisbevisste kvinner. For inniblant sære manneprodukter som sandblåsekabinetter, lufttrykkverktøy, sveiseutstyr, jernbindemaskiner og betongblandere, finnes det tross alt en masse kjønnsnøytrale produkter - samt enkelte med et mer spesifikt feminint tilsnitt. Blant nyhetene fant vi i hvert fall en kreppetang (149) og en overfallsalarm (39). Sistnevntes sirene skal ifølge Jula generere 120 desibel aktivering. Vi fant også en hel masse ny julepynt, som nok også har som formål å vise kvinner at Jula ikke bare er for menn.

Ikke så opptatt av barn

 Foto: Jula-katalogen
Foto: Jula-katalogen Vis mer


Også når det kommer til barn, har Jula en jobb å gjøre. I våre øyne fremstår i hvert fall Jula som den svakeste at de tre svenske kjedene på dette området. Ikke minst er utvalget av leker svært beskjedent. Blant årets nyheter fant vi imidlertid barnetilpassede svømmeføtter (99), svømmebriller (29), kleshengere for barneklær (29 for 3 stk), et fotballmål (995) og et fotballsett (199). Sistnevnte består av to små bål, ball og ballpumpe.

I tillegg la vi merke til en artig oppfinnelse kalt multiskøyter (395). Her kan eieren velge mellom å montere understell i form av skøytejern eller inline rulleskøyter. Skøytene er ifølge Jula justerbare, slik at hver av de tre størrelsene favner over tre skostørrelser. Vi nevner også at Jula tilbyr arbeidstøy for barn. Blant nyhetene er en foret varseljakke full av reflekser (199).

Følg med, snart kommer vår gjennomgang av den nye Clas Ohlson-katalogen.

Les også:

  • Jula-katalogen høsten 2010 - del 1
  • Biltema-katalogen høsten 2010 - del 1
  • Biltema-katalogen høsten 2010 - del 2
  • Biltema-katalogen høsten 2009
  • Clas Ohlson-katalogen høsten 2009
  • Jula-katalogen høsten 2009
  • De norske er dyrest
  • De nye laserverktøyene
  • Lim for nybegynnere
  • DinSide Motors juveler