Elektriske hammere, humane musefeller, oppblåsbare senger, laminatskjærere, toalettlåser og penselholdere. Vi gjennomgår noen av nyhetene i Julas høst-/vinterkatalog for 2010/2011. Foto: Per Ervland/Jogrim Aabakken
Elektriske hammere, humane musefeller, oppblåsbare senger, laminatskjærere, toalettlåser og penselholdere. Vi gjennomgår noen av nyhetene i Julas høst-/vinterkatalog for 2010/2011. Foto: Per Ervland/Jogrim AabakkenVis mer

Spennende høstnyheter fra Jula

Jula-katalogen for høsten og vinteren 2010-2011 kan friste med haugevis av nyheter. Vi har kikket på noen av dem.

I september kikket vi nærmere på noen av de 900 nyhetene i den nye Biltema-katalogen. I dag tar vi en titt på den nye Jula-katalogen, som ifølge Jula inneholder hele 1.300 nyheter.

Ikke hørt om Jula? Da er nok forklaringen at Jula - i motsetning til sine opplagte konkurrenter - er en fersk aktør i Norge. Mens Biltema og Clas Ohlson etablerte seg her i landet i henholdsvis 1985 og 1991, kom Jula først på banen for to og et halvt år siden - i april 2008. Og mens Biltema og Clas Ohlson kan skilte med henholdsvis 37 og 43 butikker i Norge (Clas Ohlson vil forøvrig innvie ytterligere ti butikker det nærmest året), har Jula foreløpig kun åpnet ni norske varehus. Jula har imidlertid signalisert at de vil satse på flere norske butikker og dekker allerede hele landet via postordre.

Har du ikke fått katalogen? Du kan laste ned på nett, eller til iPhonen din

Hver sine særpreg

 Foto: Jula-katalogen
Foto: Jula-katalogen Vis mer


Selv om de tre nevnte kjedene er opplagte konkurrenter, så har de alle sine særpreg. Biltema satser tungt på lavest mulig priser, selger kun egne merkevarer, retter seg i hovedsak mot menn og kjennetegnes ved relativt røffe og tidvis uoversiktlige butikker.

Clas Ohlson derimot, særpreges ved langt lekrere lokaler, mer nøyaktig hyllemerking og et større produktsortiment rettet mot kvinner og barn. Clas Ohlson selger også kjente merkevarer som Bosch og Black & Decker.

Det gjør også Jula, som blant annet kan skilte med et imponerende bredt utvalg i verktøy, inkludert Makita-maskiner. Butikken på Lørenskog utenfor Oslo fremstår i våre øyne som en mellomting mellom Biltema og Clas Ohlson, når det kommer til utforming av lokaler. Jula kjører forøvrig også tilbud og kampanjer, i likhet med Clas Ohlson, og i motsetning til Biltema.

Vær forsiktig: Slik skjer de fleste hjemmeulykkene

De merkeligste produkter

I likhet med de to konkurrentene, gir Jula hvert halvår ut en ny katalog. Katalogen for høsten 2010 og vinteren 2011, er på hele 400 sider og fremstår nærmest som en Pandoras eske hva produktutvalg angår. I denne katalogen finner du nemlig de merkeligste produkter. Samtidig er katalogen en potensiell lærebok, fordi hvert produkt ledsages av en forklarende tekst.

Moderat opplag

Hva med deg?

Hvilken av kjedene liker du best? (Avsluttet)
Jula(30%) 505
Clas Ohlson(25%) 419
Biltema(20%) 338
Alle(19%) 319
Ingen av dem(5%) 77
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Mens årets norske Biltema-katalog er trykket i et opplag på hele 1,8 millioner, har Jula nøyd seg med å gi den norsk-språklige utgaven et opplag på 350.000. Det betyr at den fysiske Jula-katalogen vil få en langt dårligere utbredelse i norske hus og hytter enn Biltemas katalog. I likhet med konkurrentenes kataloger, er det imidlertid mulig å laste ned en elektronisk utgave av Jula-katalogen i pdf-format, noe som jo også er en mer miljøvennlig løsning.

Årets katalog inneholder altså hele 1.300 nyheter, og vi har naturligvis ingen ambisjoner om å omtale samtlige. I stedet tar vi en sveip innom produktnyheter som i våre øyne fremstår som spesielt rimelige, nyttige, sære eller morsomme.

Uvanlig hammer

 Foto: Jula-katalogen
Foto: Jula-katalogen Vis mer


Og la oss starte med noen morsomme. "Den største oppfinnelsen i snekkerbransjen siden hammeren", skriver Jula om sin nye elektriske hammer (799 kr). Vi har aldri prøvd noen elektrisk hammer og ble veldig nysgjerrige på denne batteridrevne nyheten, som skal være perfekt i trange rom og som er utrustet med belysning og magnetisk spikerholder. Om den fungerer, vet vi altså ikke. Men vi regner med at faren for blå tommelnegl reduseres kraftig.

Hvilket verktøy trenger du? - De fleste har alt for mye verktøy.

Kutt uten støv

Har du lagt laminat - og gjort kappene med stikk- eller sirkelsag? Da vet du at støvmengden som oppstår, er horribel. Derfor bet vi oss merke i en ny laminatskjærer (399). Jula påstår nemlig at denne kan kappe laminat med inntil 12 millimeter tykkelse - uten å produsere støv.

Avslører lekkasjer

 Foto: Jula-katalogen
Foto: Jula-katalogen Vis mer


Det å bestille besøk av en fagperson med varmekamera er dyrt. Ifølge Jula er det nå faktisk mulig å avdekke varmelekkasjer i huset sitt på egen hånd, ved hjelp av en IR-basert detektor fra Black&Decker (469). Forutsatt at produktet fungerer, og faktisk avslører hvilke steder som har størst behov for etterisolasjon, så snakker vi om et meget interessant produkt både fra et samfunnsøkonomisk og et miljømessig perspektiv. Vær forøvrig klar over at både Biltema og Clas Ohlson fører tilsvarende produkter - som i de fleste tilfeller.

Les mer: Her forsvinner varmen

Originalt brekkjern

Med utgangspunkt i hvordan et klassisk brekkjern ser ut, så ser Wonder Bar-brekkjernet fra Stanley (129) ut som om det har vært utsatt for altfor brutal håndtering. Men ifølge Jula skal det faktisk se slik ut. "Patentert bøyning på jernet gir ekstra løftekraft ved for eksempel dørloft", står det å lese i katalogen.

En borhammer kan gjøre en grei jobb som mørtelblander. Problemet er at mange borhammere har innfesting av typen SDS+. Ved hjelp av en ny adapter (39) med innvendige M14-gjenger kan en mørtelblandepinne monteres på en SDS+-borhammer.

Skjul det stygge gulvet

Jula introduserer nå også en ny type polypropenplastbaserte gulvplater i størrelsen 30 x 30 centimeter. Platene er 12 millimeter tykke, finnes i tre ulike farger og koster 149 kroner for 11 stykk. Platene skal tåle vekten av en bil, er sklisikre og skal være enkle å legge ut. Dermed kan man eksempelvis raskt fornye stygge kjeller-, garasje- og balkonggulv.

Hvilket gulv skal du velge? Les mer i vår gulvguide

Gjesteseng

 Foto: Jula-katalogen
Foto: Jula-katalogen Vis mer


Store, oppblåsbare luftmadrasser er intet nytt. Slike madrasser, som blant annet kan brukes som gjestesenger, har lenge vært tilgjengelige både hos Biltema og Jula. Nå kan imidlertid Jula, i likhet med Clas Ohlson, tilby en luftseng med medfølgende elektrisk pumpe (499). Sengen, som er 196 centimeter lang, 97 centimeter bred og hele 47 centimeter høy, skal i henhold til Jula kunne fylles med luft på cirka tre minutter. Om pumpen har sugefunksjon, slik at det går like raskt å få luften ut igjen, opplyses imidlertid ikke.

LED-flom

I løpet av de siste årene har diode-teknologien, oftest kalt LED (Light Emitting Diode), tatt helt av. Markedet oversvømmes av ulike LED-produkter og Julas sortiment er intet unntak. Et raskt søk på jula.no tilsier at kjeden tilbyr mer enn 170 produkter som på ulike vis benytter diode-teknologi. En av de mange LED-nyhetene, er en bøyelig lykt med 10 dioder - som kan kobles rett i laptopens USB-port. Prisen ligger på moderate 39 kroner.

Les mer om LED-lamper her

Opptatt

 Foto: Jula-katalogen
Foto: Jula-katalogen Vis mer


Har nøkkelen til baderomsdøren en tendens til å falle ut? Vi falt for en morsom nyhet som bøter på problemet; en WC-lås med blendet utside og vrider på innsiden. Når låsen er aktivert, vises et rødt opptatt-symbol - i hvert fall på innsiden. Jula har dessverre ikke klart å svare oss på om det også vises et opptattsignal på utsiden. Låsen finnes i to varianter (79 og 129).

Passer på penselen

Alle som har brukt en malepensel, har kommet borti følgende utfordring: Hvor skal du gjøre av den når du av ulike grunner må ta en pause i arbeidet? Jula har nå kopiert Clas Ohlson og tilbyr en løsning på dette problemet i form av to penselholdere (49) med klype, magnet og malingspann-åpner. Smart. Mens Clas Ohlsons variant er blå, har Jula gått for gul farve. Men prisen er den samme hos begge.

Snill musefelle

 Foto: Jula-katalogen
Foto: Jula-katalogen Vis mer


Lei av mus i hus og hytte? Men av den humane typen? Ved hjelp av Julas nye musefelle kan du fange musene uten å ta livet av dem. Musefellen (39) settes mot en 10-litersbøtte og en godbit legges ytterst på "stupebrettet". Når musen har klatret opp stigen og kommet frem til godbiten, vipper hele sulamitten, og musen er fanget i bøtten. Deretter kan den slippes ut igjen nærmere naboens hytte.

Les også: Snill og stilig musefelle

Teleskopisk

Dårlig plass? Men behov for å komme deg opp i høyden en gang i blant? Alle de tre svenske kjedene tilbyr smarte teleskopstiger som tar svært liten plass når de pakkes sammen. Nå introduserer Jula en gardintrapp basert på samme prinsipp. Trappen har syv pluss fem trinn, veier 12,3 kilo og koster 1.795 kroner.

Følg med, om få dager kommer del 2 av denne artikkelen. Da vil vi blant annet kikke nærmere på noen spesielt billige og spesielt sære Jula-nyheter.

Les også:

  • Biltema-katalogen høsten 2010 - del 1
  • Biltema-katalogen høsten 2010 - del 2
  • Biltema-katalogen høsten 2009
  • Clas Ohlson-katalogen høsten 2009
  • Jula-katalogen høsten 2009
  • De norske er dyrest
  • De nye laserverktøyene
  • Lim for nybegynnere
  • DinSide Motors juveler