Sparkling for begynnere

Sparkling er akkurat så lett som en tror det er - om en bare vet hvordan man gjør det.


Velg riktig sparkelmasse

Aller først er det viktig at du bruker sparkelmasse tilpasset underlaget. Det finnes forskjellige graderinger av hvor grovkornet sparkelmassen er - og ulike typer tilpasset tapet, gips eller tre.

Sparkelmasse kommer ferdig til bruk, men det finnes også et alt-mulig-alternativ du også kan bruke til sparkling, selv om det vel strengt tatt ikke regnes som sparkelmasse: Husfiks. Husfiks kjøper du i pulverform, og blander ut med kaldt vann når det skal brukes.

Tips: Som med de fleste andre ting blir sparkelmasse billigere om du kjøper det i store mengder. Men siden en kan risikere at sparkelmasse i åpnet forpakning tørker ut, bør du ikke kjøpe mer enn du tror du kommer til å bruke på en måneds tid.

 • Trykk her for å lese mer om forskjellige sparkelteknikker.
 • Trykk her for en handleliste du kan printe ut og ta med deg i butikken.
 • Enten du skal male eller tapetsere: Et jevnt underlag er første skritt på veien mot perfekt resultat. Foto: www.ifi.no
  Enten du skal male eller tapetsere: Et jevnt underlag er første skritt på veien mot perfekt resultat. Foto: www.ifi.no Vis mer


  Fargen på sparkelmassen

  Mens noen typer sparkelmasse er helt lyse, kan andre se litt skummelt mørke ut når de kommer på veggen, spesielt om du planlegger å male over med hvitt, og ikke ønsker å male hele veggen på nytt. Det er heldigvis ingen grunn til å fortvile. Sparkelmassen vil normalt bli et par nyanser lysere når den tørker. Ett lag grunning og to strøk maling vil uansett dekke over.

  Tips: Velger du husfiks, kan du blande spesielt tilpassete fargepigmenter i pulveret før du tilsetter vann, slik at sparkelen vil få en farge som er tilnærmet lik resten av veggen. Slik kan du unngå å måtte male flere strøk. Dette fungerer best på vegger med litt farge. Kontakt din fargehandler for råd.

  Før du begynner

  Før du setter i gang er det viktig at underlaget er rent, tørt, og støvfritt. I tillegg er det greit å sørge for at du har alt du trenger for hånden, slik at du slipper å løpe ut for å handle mer midt i arbeidet. Skal du sparkle glatte eller nye overflater kan det lønne seg å påføre heftgrunn.

  Trykk her for å lese mer om hvordan du får det perfekte grunnlaget for maling: Det lille under.

  Verktøy

  Det eneste du trenger til selve sparklejobben er to eller flere sparkler, gjerne i forskjellig størrelse. Skal du sparkle over store områder lønner det seg å ha minst én bred sparkel, mens det kan være smart å ha noen litt smalere eller mindre for å komme til i kriker og kroker.

  Et jevnt underlag er første skritt på veien mot perfekt resultat, enten du skal male eller tapetsere. Foto: www.ifi.no
  Et jevnt underlag er første skritt på veien mot perfekt resultat, enten du skal male eller tapetsere. Foto: www.ifi.no Vis mer


  Ulike påføringsteknikker

  En kan skille mellom flekksparkling, skjøtsparkling og helsparkling. Selv om metodene er litt ulike, er hovedgangen den samme: Sparkelmassen skal påføres så tynt som mulig. Blir ikke veggen jevn ved ett lags påføring er det bare å jenta til veggen er jevn og du er fornøyd. Det er viktig å la hvert lag sparkelmasse tørke og så pusse ned med sandpapir før du eventuelt påfører et nytt lag. Husk også på å tørke av støvet etter hver gang du har pusset, og ikke glem å bruke maske!

  Gjør det selv: Flekksparkling, hullsparkling, skjøtesparkling, helsparkling, rullesparkling...

  Trykk her for å lese mer om de forskjellige teknikkene.

  Kilde: Fargerike, Flügger, Maxbo og ifi.no