Sparkling for begynnere

Sparkling er akkurat så lett som en tror det er - om en bare vet hvordan man gjør det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Velg riktig sparkelmasse

Aller først er det viktig at du bruker sparkelmasse tilpasset underlaget. Det finnes forskjellige graderinger av hvor grovkornet sparkelmassen er - og ulike typer tilpasset tapet, gips eller tre.

Sparkelmasse kommer ferdig til bruk, men det finnes også et alt-mulig-alternativ du også kan bruke til sparkling, selv om det vel strengt tatt ikke regnes som sparkelmasse: Husfiks. Husfiks kjøper du i pulverform, og blander ut med kaldt vann når det skal brukes.

Tips: Som med de fleste andre ting blir sparkelmasse billigere om du kjøper det i store mengder. Men siden en kan risikere at sparkelmasse i åpnet forpakning tørker ut, bør du ikke kjøpe mer enn du tror du kommer til å bruke på en måneds tid.

 • Trykk her for å lese mer om forskjellige sparkelteknikker.
 • Trykk her for en handleliste du kan printe ut og ta med deg i butikken.
 • Enten du skal male eller tapetsere: Et jevnt underlag er første skritt på veien mot perfekt resultat. Foto: www.ifi.no
  Enten du skal male eller tapetsere: Et jevnt underlag er første skritt på veien mot perfekt resultat. Foto: www.ifi.no Vis mer


  Fargen på sparkelmassen

  Mens noen typer sparkelmasse er helt lyse, kan andre se litt skummelt mørke ut når de kommer på veggen, spesielt om du planlegger å male over med hvitt, og ikke ønsker å male hele veggen på nytt. Det er heldigvis ingen grunn til å fortvile. Sparkelmassen vil normalt bli et par nyanser lysere når den tørker. Ett lag grunning og to strøk maling vil uansett dekke over.

  Tips: Velger du husfiks, kan du blande spesielt tilpassete fargepigmenter i pulveret før du tilsetter vann, slik at sparkelen vil få en farge som er tilnærmet lik resten av veggen. Slik kan du unngå å måtte male flere strøk. Dette fungerer best på vegger med litt farge. Kontakt din fargehandler for råd.

  Før du begynner

  Før du setter i gang er det viktig at underlaget er rent, tørt, og støvfritt. I tillegg er det greit å sørge for at du har alt du trenger for hånden, slik at du slipper å løpe ut for å handle mer midt i arbeidet. Skal du sparkle glatte eller nye overflater kan det lønne seg å påføre heftgrunn.

  Trykk her for å lese mer om hvordan du får det perfekte grunnlaget for maling: Det lille under.

  Verktøy

  Det eneste du trenger til selve sparklejobben er to eller flere sparkler, gjerne i forskjellig størrelse. Skal du sparkle over store områder lønner det seg å ha minst én bred sparkel, mens det kan være smart å ha noen litt smalere eller mindre for å komme til i kriker og kroker.

  Et jevnt underlag er første skritt på veien mot perfekt resultat, enten du skal male eller tapetsere. Foto: www.ifi.no
  Et jevnt underlag er første skritt på veien mot perfekt resultat, enten du skal male eller tapetsere. Foto: www.ifi.no Vis mer


  Ulike påføringsteknikker

  En kan skille mellom flekksparkling, skjøtsparkling og helsparkling. Selv om metodene er litt ulike, er hovedgangen den samme: Sparkelmassen skal påføres så tynt som mulig. Blir ikke veggen jevn ved ett lags påføring er det bare å jenta til veggen er jevn og du er fornøyd. Det er viktig å la hvert lag sparkelmasse tørke og så pusse ned med sandpapir før du eventuelt påfører et nytt lag. Husk også på å tørke av støvet etter hver gang du har pusset, og ikke glem å bruke maske!

  Gjør det selv: Flekksparkling, hullsparkling, skjøtesparkling, helsparkling, rullesparkling...

  Trykk her for å lese mer om de forskjellige teknikkene.

  Kilde: Fargerike, Flügger, Maxbo og ifi.no