Campingvogn er helårsbolig for noen
Campingvogn er helårsbolig for noenVis mer

Sparer hundretusener i campingvogn

BOLIG: Synes du boligprisene er håpløst høye? Er du villig til å jenke på standard eller størrelse for å betale mindre? Da bør du vurdere å flytte inn i campingvogn eller båt. Du blir ikke den første.

På Bogstad camping i Oslo er det fastboende i minst 50 campingvogner. Over 100 personer bor på campingplassen hele året, sommer som vinter. Noen av de fastboende er studenter, andre er yrkesaktive eller pensjonister. Her bor både nordmenn og utlendinger.

Campingvognene til de fastboende er velutstyrte, med hvitevarer, parabolantenner, store fortelt og møbler. Prisen for å bo på Bogstad camping er 2.200 kroner i måneden inkludert strøm. Da får du tilgang til toaletter, dusj og vaskerom. Butikk og kiosk ligger like om hjørnet.

Lavpris på Aker Brygge

Vurderer du campingvogn som et aktuelt boalternativ, må du selvsagt også huske at det koster penger å kjøpe selve campingvogna. Prisene på nye campingvogner varierer fra 100.000 til 300.000 kroner. Vognene er fra 12 til 20 kvadratmeter store. Kvadratmeterprisen på en ny vogn kan altså bli under 10.000 kroner. Betraktelig lavere enn kvadratmeterprisen på nye boliger. En brukt campingvogn koster fra 10.000 kroner til 200.000 kroner.

En annen alternativ boform er å bo i båt. I vinterhalvåret, fra 1. oktober til 15.april, ligger det 60 bebodde båter på Aker Brygge. Om sommeren flytter båt -boerne bort fra Aker brygge fordi prisen på bryggeplassen da øker kraftig. Mange av båteierne trekker da ut til Hovedøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studenter og yrkesaktive

- Det er først de siste årene at det er blitt populært blant så mange å bo i båt. Både studenter og yrkesaktive velger å bo på denne måten. Det har helt klart sammenheng med de høye boligprisene at folk velger å bo i båt, sier Morten Sven som jobber ved Herbern Marina.

På vinteren er det populært å bo i båt på Aker Brygge
På vinteren er det populært å bo i båt på Aker Brygge Vis mer

Prisene for å bo i båten på fasjonable Aker brygge er 120 kroner per fot, pluss 4000 kroner i botillegg. Summen dekker leien for hele vinterhalvåret, og du får tilgang til sanitæranlegget. Båten må du skaffe i tillegg. Det er ikke nødvendigvis en rimelig investering. En brukt skøyte kan du få for en pris ned i 300.000 kroner. Seilbåter kan du få for noen hundre tusen til flere millioner kroner, ifølge båtforhandlerne.

Billig og sjarmerende

Henning fra Danmark er en av de fastboende på Bogstad camping. Han jobber som håndverker i Norge. Han vil verken fotograferes eller fortelle etternavnet sitt, men han snakker gjerne om livet som fastboende i campingvogn.
- Jeg flyttet til Norge for halvannet år siden fordi jobbmarkedet er mye bedre her. Jeg har bodd her på Bogstad hele tiden. Vogna jeg bor i er rundt 12 kvadratmeter, og jeg får plass til alt jeg trenger, forteller dansken.

- Hvorfor har du valgt å bo i campingvogn?
- Jeg betaler jo bare drøye 2000 kroner. Det er billig. Kan du skaffe meg noe rimeligere inne i byen kanskje?

Henning savner ikke hus eller leilighet. Vogna han bor i er gammel, og kostet 20.000 kroner da han kjøpte den.
- Her har jeg både venner og kollegaer rundt meg. Campinglivet har dessuten en viss sjarm i sommerhalvåret. Pengene jeg sparer på å bo her, bruker jeg på ferier, og jeg sparer litt, sier håndverkeren fra Danmark.

15 år i campingvogn

Med halvannet år på baken som helårs -camper, er dansken nesten som nybegynner å regne. I en av vognene har det bodd et eldre ektepar i 13 år.

- Det er flere som har bodd her i 10 til 15 år. Mange velger å bo her fordi de ikke klarer å finne noen annen bolig i Oslo til en overkommelig pris, sier Samira Chaudhri som er resepsjonssjef ved Bogstad camp- og turistsenter.
Chaudhri forteller at det hvert år blir noen flere som velger å flytte permanent inn i campingvogna fordi boligmarkedet er for tøft.

Selv om flere de siste årene har valgt alternative boformer, er de lite som tyder på at vi vil få noen stor utbredelse av mobile hjem i Norge de nærmeste tiår.

- Ingen slum i Norge

- I USA har de trailercamps, eller mobile hjem. Det rimer dårlig med det norske folks drøm om egen enebolig, og jeg tror ikke vi vil få noen utbredelse å snakke om av mobile hjem her til lands, sier Bjørn-Erik Øye som er direktør ved Prognosesenteret. Selskapet har spesialisert seg på markedsanalyser på bolig og eiendomsmarkedet.

Øye mener vi ikke kan snakke om noen boligkrise i Norge, selv om mange klager over stigende priser.

- Norge er en velstandsøy. De aller fleste her i landet har råd til å bo i hus, leilighet eller hybel. Vi har ingen slum i Oslo, selv om noen bygårder er forfalne. I mange europeiske storbyer er store deler av befolkningen rett og slett nødt å bo i campingvogner fordi de ikke har råd til noe annet. Jeg tror ikke vi vil få slike egne byer av campingvogner i Norge, sier Øye.