Sparepærer fusker i kaldt vær

Du bør tenke deg om to ganger før du velger sparepære i utelampen.

Når det er kaldt, blir sparepærene trege, og det kan ta mange sekunder å tenne dem. Det er da det hjelper med halogenlys i gatelyktene.  Foto: Colourbox.com
Når det er kaldt, blir sparepærene trege, og det kan ta mange sekunder å tenne dem. Det er da det hjelper med halogenlys i gatelyktene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glødelampene er på vei ut fra det europeiske markedet, og selv om de ennå ikke er forbudt i Norge, er norsk handel så nært knyttet opp mot EU-landene at det i praksis snart er slutt for glødelampen her hjemme også.

Dette byr på mange utfordringer, kanskje spesielt i forhold til sparepærer som er dyrere i innkjøp. Det finnes også erstatningspærer med LED-teknologi, men disse er ikke like vanlige. En må til en spesialforhandler for å få fatt i dem, og de koster gjerne flere hundre kroner per stykk.

En test utført av det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön bekrefter også at sparepærer egner seg dårlig når gradestokken kryper under nullpunktet. Dette gjelder spesielt når du skal skru på lyset.

Her knuser vi syv myter: Nei, du vil ikke få kreft av sparepærer

Treeegt

Den oppmerksomme forbruker har sikkert lagt merke til at man må smøre seg med tålmodighet når man skrur på lyset dersom man bruker sparepærer. De ulmer litt først, og det tar gjerne et par sekunder før de starter. For de fleste sparepærene som ble testet gikk det enda lenger tid før lyset kom på ved lavere temperaturer. Megamans Liliput plus lyste knapt etter hele ti sekunder ved ti minusgrader. Andre var imidlertid raskere ved lave temperaturer, men ekstremt trege i varmen. I tabellen under kan du se hvor raskt lyspærene reagerte ved ulike temperaturer.

– Den som vill ha en lyssterk utelampe, som lyser med en gang, burde kanskje satse på en halogenlampe i stedet for, er forslaget fra Ronny Karlsson, Råd & Röns testsjef. Disse trekker imidlertid langt mer strøm enn sparepærene, så da forsvinner kanskje litt av poenget?

Insisterer du på å bruke en sparepære er det GEs Extra Mini 20 W-pære som klarer seg best i minusgrader, og som det svenske forbrukermagasinet anbefaler.

Her får du pant for sparepærene dine.

Lampene med best tenning

Så fort tenner de (Poengsum indikerer hvor fort lampen tennes ved ulike temperaturer. Alle poeng er oppnådd av 10 mulige. )
ProdusentMerkeTenning ved 25 graderTenning ved 5 graderTenning ved -10 grader
General ElectricExtra mini785
OsramDuluxstar Mini Twist (725 lm)552
SylvaniaMini Lynx Compact (725 lm)784
SylvaniaMini Lynx Copact (815 lm)784
OsramDuluxstar Mini Twist (825 lm)472
General ElectricEnergy Saving Decor752
SylvaniaMini Lynx Compact (825 lm)277
SylvaniaMini Lynx Fast start782
BiltemaLavenergilampe mini772
MegamanLiliput Plus161
North LightEnergisparelampe384
OsramDuluxstar Mini Ball377
OsramDuluxstar662
Sorter tabellen ved å trykke på kolonneoversiktene. Kilde: Råd & Rön