Sparepærene seiler opp som det rimeligste alternativet til glødelampene, men det er ikke alle som er like begeistret for lavenergilampene. Foto: Colourbox.com
Sparepærene seiler opp som det rimeligste alternativet til glødelampene, men det er ikke alle som er like begeistret for lavenergilampene. Foto: Colourbox.comVis mer

- Sparepærer er brannfarlige

Svensk ekspert advarer, men bør du bli bekymret?

Sparepæren har seilt opp som det enkleste og rimeligste alternativet, nå når glødelampen sakte men sikkert fases ut. Dette til tross for mer eller mindre usanne advarsler om de mulige farene ved bruk.

Nå slår brannutreder David Widlund ved Södertörns brandforsvar alarm:

- De nye lampene er brannfarlige, sier Widlund til svenske Rapport.

Like bra med billigpærer?
Les test av sparepærer med tolagsglass.

Det er plasten rundt lampen som er hovedproblemet, fordi den lett kan antenne ved høye temperaturer, men også teknikken i lampen kan lett ta fyr, melder Rapport. I tillegg finnes det ikke regler eller standarder for at lampen må slå seg av ved for høye temperaturer.

- Dette er egentlig et dårligere alternativ, sier han, og etterspør strengere krav til pærene.


Se video og intervju med Widlund på Rapport.ses nettsider

Norske eksperter er ikke bekymret

Tor Øynes, senioringeniør i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB), synes dette virker rart. Han bekjent er det ikke registrert noen branntilfeller i Norge der sparepærer er oppgitt som årsak.

- De nevner i artikkelen at standardiseringen ikke henger med, men dette er feil, sier Øynes til DinSide.

- Det finnes en egen europeisk standard for sparepærer. Den standarden innebærer at det gjøres en glødetrådprøve på plasten, for å sjekke at den ikke tar fyr ved 650 grader, forklarer han. Og det foretas enda strengere prøver på teknikken inne i pæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øynes er ikke bekymret for at økt bruk av sparepærer vil føre til flere branner.

- Jeg har også snakket med et par tidligere kolleger som driver med sparepærer, de har prøvd å få dem til å brenne, men ikke lykkes, sier han.

- Det nærmeste vi kommer, er at noen har sendt inn bekymringsmeldinger om at det kommer et blaff, en flamme i et kort øyeblikk. Det er da over på et kort øyeblikk.

Kan en 8-watts sparepære erstatte vanlige 40-wattspærer? - Nei, dette er direkte løgn, sier ekspert.

Alltid en fare for brann ...

Lampebranner har vært årsaken til en rekke store branner i Sverige de siste årene. Mellom 1996 og 2008 startet 1.033 branner ved lamper. Hvor mange av disse som hadde glødelamper og hvor mange som hadde sparepærer vises ikke i statistikken. I samme periode ble bare 96 branner forårsaket av kaffetraktere og 63 branner av strykejern.

Les også: Apparatene vi skader oss mest på.

Sturle Hagen, informasjonssjef i Norsk brannvernforening må innrømme at det er første gang han har hørt om denne problemstillingen. Det har ikke vært noe tema at sparepærer er mer brannfarlige enn glødelamper.

- Lyspærer i seg selv innebærer alltid en brannrisiko, ettersom det er strøm, spenning og varme involvert, sier Hagen til DinSide.

DSB har heller ikke registrert spesielt mange lampebranner i Norge. DSB's statistikk for 2008 viser at av 459 registrerte boligbranner som startet med elektriske apparater var lamper kun involvert i 45 av dem. Det er komfyrbranner som er den vanligste brannårsaken, og sto for 161 registrerte branner i samme periode.

- De aller fleste skyldes brukerfeil. Folk glemmer at komfyren står på, sier Øines.

Flimrer lyset når du dimmer sparepærer? Her er nødløsningen.