Spar tusenvis på husdrømmen

Bygg sokkelleilighet, og husdrømmen kan bli virkelighet.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Inntektene fra en hybel i kjelleren vil finansiere både hybelen og en del av arealet du selv har tenkt å bo på.

Spar tusenvis på husdrømmen

Dette kan være løsningen for deg som nøler med å bygge eget hus.

Billigere med stort

Beregninger viser nemlig at det kan være billigere å bygge et stort hus med en utleieleilighet, enn å bygge et mindre hus uten leilighet.

Ser man på de månedlige utgiftene, kan du ifølge vårt eksempel spare rundt 2.250 kroner i måneden ved å bygge det store huset.

Trikset er at man bygger en leilighet i kjelleren, som man leier ut. Når man selv bor i den største delen av boligen, er leieinntektene skattefrie.

Klikk på lenken øverst til høyre for Å SE HVOR MYE DU SPARER.

Superribbet

Regnestykket tar utgangspunkt i hvor mye hustypen "Granli" med og uten sokkelleilighet koster. Begge husene er fra firmaet Norgeshus.

Kostnadsoverslagene vi har fått fra firmaet bør i hovedsaken være realistiske. Men det er viktig å være klar over at prisen er ganske ribbet, og bare inkluderer standard utstyr.

Ønsker du for eksempel tregulv, flottere tak, finere bad eller kjøkken eller dyrere dører, vil dette straks kunne ses på totalregningen.

Norgeshus har regnet med en tomtepris på 200.000 kroner. Dette er urealistisk for områder nær storbyer, og derfor har vi i stedet lagt inn en tomtepris på 500.000 kroner.

Velg og vrak

Det er altså mulig å bo billigere dersom du bygger en utleieleilighet. Men en hake er selvfølgelig at du må dele ditt hus med noen. Du må finne leieboere, kreve inn husleie og ellers få det til å fungere med din nye husleier.

Men bor du i et forholdsvis sentralt strøk, kan du med stor sannsynlighet velge og vrake mellom potensielle leiere. Det er et stort umettet marked for mindre leieleiligheter i nærheten av storbyene.

Bygges mindre

Ifølge administrerende direktør i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, bygges det mindre utleieleiligheter i eneboliger enn tidligere.

- Nye hus inneholder i stadig mindre grad sokler med muligheter for utleie. Dette har vært en tendens de siste 10 årene, sier Øye.

Han fremhever at hovedårsaken er at en økende andel av boligene bygges i felt og serier av store utbyggere.

- Disse er mest opptatt av produksjonseffektiviteten, og i liten grad av utleiemulighetene som ligger i en sokkeletasje. Det bygges altså færre boliger på "egen tomt" enn før, sier han.

Øye forteller videre at enkelte aktører i bransjen selv har grepet fatt i dette, og startet "Kjellerforum" som har som mål å stimulere til økt bygging av boliger med kjeller.