Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Spar tusenlapper med enkel sjekk av taket

Ikke glem å sjekke taket når du skal kjøpe ny bolig.

Mars er en av årets travleste måneder for flytteklare på jakt etter nytt hus. Er du heldig kan du kjøpe nå, og flytte inn rundt påsketider. I god tid for å gjøre klar hus og hage til sommeren.

Fordelen med å kjøpe nå, er at det er få ting som er så nitrist som hager som er halvveis dekket av snø og sørpe. Her kan det altså være mulig å gjøre et aldri så lite kupp. Ulempen er at du ikke ser hva som er under.

Glem ikke å spørre om hvilken type dampsperre som er brukt.

Sjekk taket

Det er ikke bare gressplen og blomsterbed som skjules under snøen. Det idylliske hvite snølaget gjør at mange glemmer å sjekke at taket holder mål, skriver Icopal i en pressemelding. Feil i taket kan gi store kostnader på toppen av et allerede trangt flyttebudsjett. Vanlig husforsikring dekker ikke følgeskader som lekkasje, mugg eller sopp.

Selv om snøen dekker taket, er det fortsatt mulig å sjekke et par ting før du kjøper.


- En rask undersøkelse trenger ikke ta mange minuttene, men det er store summer å spare. Ved å inspisere taket fra innsiden, kan man nemlig finne tegn til skader som har forplantet seg fra utsiden, sier Geir Haugersveen, direktør i Icopal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han anbefaler også at man tar en titt på takrenner og eventuelle synlige ventilasjonshetter.

- Takrenner som er tilstoppet med løv og så fylt med snø kan gi vanninntrengning når snøen smelter igjen. Dette er en av de vanligste vannskadene som kan oppstå i vårløsningen.

Ta taksjekken nå!

Be om boligsalgsrapport

En fersk undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Icopal viser klare kulturforskjeller mellom områder i landet. På Sørlandet og i Telemark sjekker nesten ni av ti taket før de undetegner kjøpskontrakten. I Oslo er det færre som sjekker, kun to av ti huseiere sjekket taket før de kjøpte.

Takstmann MNTF og fagsjef i Norges Eiendomsakademi Rolf Erling Eidsvold, tror de regionale forskjellene skyldes at det ikke stilles noen obligatoriske krav til teknisk gjennomgang av boliger.

- En enkel taksering som en verdi- og lånetakst, sier ingenting om den tekniske tilstanden til boligen. Dette er uheldig, da mange tror at en takst er en garanti for at boligen er i god stand. Det beste er om man får laget en boligsalgsrapport. I enkelte områder av landet er dette vanlig, men langt i fra på et nasjonalt nivå. En slik rapport inkluderer en teknisk gjennomgang av huset, og inkluderer takets tilstand, avslutter Eidsvold.

Også når det gjelder dokumentasjon som følger boliger som selges, er det store variasjoner mellom landsdelene. For mens 80-90 prosent av boliger som formidles i Stavangerområdet har boligsalgsrapport, gjelder dette kun 4-5 prosent av boliger som selges i Oslo. Dette ifølge Forbrukerrådet.

Kjøper eller selgers ansvar?

Som kjøper har du undersøkelsesplikt, og du bør undersøke så mye du kan om boligens stand før du eventuelt legger inn bud. Når det er sagt, dersom det skulle vise seg at selger har gitt feilaktige opplysninger om takets stand, kan du kreve erstatning.

Merk at skadeomfanget bør være på minst 10 prosent av salgssummen, eller av en betydelig størrelse, for at du skal kunne regne med å få erstatning. I tillegg til at du må ha oppfylt krav til undersøkelsesplikt.

Det fikk blant annet et Oslo-ektepar erfare, til tross for skader for over 250.000 kroner fikk de ikke erstatning. Kjøper har undersøkelsesplikt.

Tips: Ta forbehold Er det forhold ved boligen du ønsker å kjøpe du er usikker på, er det fullt mulig å ta forbehold om dette i budet ditt. Du kan enten be selger om å skaffe til veie dokumentasjon om boligens stand, eller du kan legge inn et betinget bud.

Sjekk isen

Istapper er et sikkert tegn på at taket ikke er godt nok isolert. Foto: Anticimex
Istapper er et sikkert tegn på at taket ikke er godt nok isolert. Foto: Anticimex Vis mer


Store mengder istapper er i utgangspunktet ikke tegn på en dårlig taktekking, men betyr at taket ditt kunne trengt etterisolering. Isdannelser fører til kortere levetid for tekkingen, og øker faren for at lekkasjer kan oppstå.

- Varme innenfra stiger helt oppunder taket, og får snøen til å smelte, før den igjen fryser til ytterst på taket. Dette ser man ofte på gamle hus, som jevnt over har vært dårlig isolert, forteller Ramstad, som anbefaler ”Byggforskserien” for mer informasjon om utbedring av eksisterende tak og bygging av nye.

Dette sier istappene om taket ditt

Mose betyr ikke nødvendigvis dårlig tak

Noe mange vil tolke som tegn på et dårlig tak, trenger derimot ikke å holde stikk. Mose er et eksempel på dette.

- Mose betyr ikke at taket er dårlig, det påvirker mest utseendet på huset. Hvis det er snakk om mye mose, kan det likevel gi frostskader, ettersom mose holder på fuktighet. Dette gjelder særlig for teglstein, hvor risikoen for frostskader generelt er større, sier Ramstad.

Slik blir du kvitt mose på taket