Spar tusener - bo kollektivt

Skyhøye boligpriser tvinger de urbane og enslige til å trekke sammen i store byleiligheter. Slik slanker de husleien med tusenvis av kroner i måneden.

Spar tusener - bo kollektivt

  1. Slik får du plass i kollektivet:

Med dagens boligpriser er det alt annet enn lett for enslige med normalinntekt å kjøpe eller leie bolig alene i de store byene.

Særlig i hovedstaden er trengselen stor, og prisene skyhøye.

– Trenden blant de under 30 år, er at de vil bo sentralt og urbant. De ønsker å eie egen bolig, men prisene tvinger dem til å leie. Nå er leieprisene så høye, at færre har råd til å bo alene, sier Bjørn-Erik Øye, direktør i Prognosesenteret, et firma som analyserer boligmarkedet.

– Nødvendig onde

For å oppfylle drømmen om å bo midt i smørøyet, bor mange i bofellesskap i mange år etter at de sluttet å studere. I bofellesskap i Oslo ligger prisene på et rom oftest fra 3000 kroner og oppover. Da deler du som regel stue, kjøkken og bad med andre. For en ettroms leilighet må du gjerne betale det dobbelte.

– Tidligere bodde unge i kollektiv av idealistiske årsaker. Nå heter det ikke kollektiv lenger, men man sier at man deler leilighet. Husholdningen er som regel ikke felles. Dagens bofellesskap er for mange et nødvendig onde for å ha råd til å bo midt i byen, sier Øye.

– Kreativiteten blomstrer

Tall fra en levekårsundersøkelse utført av Statistisk sentralbyrå (SSB) bekrefter Øyes påstander. Undersøkelsen viser at unge er mindre etablerte på boligmarkedet nå enn de var for ti år siden. Det gjelder særlig for enslige.

Fra 1987 til 1997 ble det 16 prosent færre av de mindre etablerte i alderen 16-29 år som eide egen bolig. Mindre etablert vil i denne sammenhengen si enslige i jobb, eller enslige og par under utdanning. I 1997 var det bare 22 prosent av disse i alderen 16-29 år som eide sin egen bolig.

– Det er nok spesielt en bytrend at flere leier bolig. Kreativiteten blomstrer blant de unge som vil bo sentralt. De finner løsninger. Kanskje kjøper far leilighet til sin datter, som igjen leier ut til sine venner. Det er heller ikke uvanlig at unge venner går sammen for å kjøpe bolig, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

Enebolig med hage

Tallenes klare tale viser at presset på leiemarkedet er større enn noen gang. Ifølge SSB var det i 1997 90.000 flere nordmenn under 30 år som leide bolig enn ti år tidligere.

Men selv om flere under 30 år leier bolig nå enn før, faller de fleste ifølge Øye tilbake til den tradisjonelle norske boligdrømmen når de passerer trippeltieren.

– Da trekker de ut av bykjernene for å få råd til å kjøpe enebolig med hage, sier Øye.

Vil du vite hvordan du skal gå fram for å få plass i kollektivet, må du trykke på lenken øverst til høyre i artikkelen, eller klikk her.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Har du først flyttet inn i et kollektiv, kan det også være greit å vite hvordan du skal bli kvitt den plagsomme romkameraten som aldri betaler. Det finner du ut ved å trykke på denne lenken: