Spar titusenvis: Selg selv

Vil du ikke betale for meglerens nye bil eller prangende lokaler? Da er valget lett: Selg boligen selv, og spar titusenvis av kroner.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Å selge eller kjøpe bolig er en av de viktigste økonomiske beslutningene Ola og Kari tar i løpet av livet. Det er derfor bare naturlig at boligselgere ønsker å sitte igjen med mest mulig etter salget.

Meglerens provisjon av salgssummen utgjør ofte den største kostnaden ved et boligsalg. Vil du ha størst mulig overskudd, bør du derfor selge boligen selv.

Farlig eller ikke?

Bilde: Anne Angelshaug.
Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

Mens Forbrukerrådet har oppfordret flere til å selge boligen sin selv, har eiendomsmeglerne advart mot det samme:

- ”Vi vet hvem kunden er, og hva han er villig til å betale”.

- ”Det virker useriøst å ikke ha megler, og du vil ikke få makspris for boligen”, har vært noen av kommentarene fra de ikke helt nøytrale – og høyst indignerte - meglerne som har uttalt seg om saken.

Vi støtter likevel Forbrukerrådets standpunkt. Det er ingen heksekunst å selge boligen selv, og husk at det ikke behøver å være enten eller. Det er nemlig fullt mulig å gjennomføre hele salget på egenhånd, eller å kun overta deler av salgsprosessen.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Og husk: Jo mer du gjør selv, jo mer vil du spare.

Kvalitet

Når du selger din egen bolig er du i en unik situasjon. Med førstehånds kunnskap om salgsobjektet bør i hvert fall visningen være en overkommelig oppgave. Prøv likevel å sett deg inn i kjøperens situasjon, du har en utbredt opplysningsplikt om boligens tilstand. I korthet bør du opplyse kjøperen om alle forhold som kan tenkes å innvirke på hans valg om å kjøpe boligen.

Enkelte meglere skryter også av sin "unike" markedsføring. Meglerne annonserer i avisen og på nettet, men det vil også du som selger privat gjøre. I praksis er det kun annonsering i meglerens utstillingsvindu, samt kanskje en kundeavis du går glipp av. Etter vår mening er ikke dette noe å bekymre seg over. Er du først på boligjakt vil jo avisenes annnonser være stedet du bruker for å pløye gjennom markedet.

I denne artikkelen gir vi tips til de som vil gjøre hele jobben på egenhånd. Har du derimot kun lyst til å overta deler av prosessen kan du lese mer om tjenestene til adirekta i denne artikkelen.

Trykk på lenkene nedenfor for å lese våre salgstips:

 • Trinn 1: Takst Hva er egentlig forskjellen på en takst og en tilstandsrapport?
  Hvor finner du takstmennene, og hva bør velge?
 • Trinn 2: Annonsering. Mange meglere sier at prospektet er kjøpers førsteinntrykk.

  Vi er enige i at prospektet er viktig, men er ikke annonsen god nok, vil jo ingen gidde å komme på visning.

  Hvor du bør annonsere, og hva som bør være med finner du ut her.

 • Trinn 3: Visning. I stedet for å møte visningsassistenter, skal du altså gjøre jobben selv. Og hvorfor ikke? For hvem kjenner vel boligen bedre enn deg selv?
 • Trinn 4: Salgsoppgave. Hva bør være med, og hva er den største tabben?
 • Trinn 5: Budrunden. Hva må du huske på, og når er budet bindende?
 • Trinn 6: Oppgjørsfasen.