Spar strøm med nye kraner

Dropp sparedusjen med god samvittighet.

Dropp sparedusjen, og installer sparekran i stedet for, er rørleggernes råd. Foto: Gustavsberg
Dropp sparedusjen, og installer sparekran i stedet for, er rørleggernes råd. Foto: Gustavsberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske baderomsutstyrsprodusenten Gustavsberg har lansert en ny energisparende kranserie, Nautic. Hver kran som installeres skal redusere energiforbruket til oppvarming av vann med opptil 40 prosent.

– Det sløses mye med glohett vann, spesielt på bad og toalett. Folk har vanligvis ikke behov for å ha vann på over 60 grader i kranen på badet, sier Bjørn Fredricson, Gustavsbergs country manager for Norge, i en pressemelding.

Sparefunksjonen kan både senke vanntemperaturen og redusere trykket ut av kranen.

Dusjer du deg til fant? Sjekk med vår varmtvannskalkulator

Spar strøm og miljø

Blandebatteriets utgangsposisjon gir varmt nok vann til oppvask og håndvask. Om man skal ha makstemperert vann må blandebatteriets arm føres helt ut til venstre. Om man slipper armen, så glir den tilbake til utgangsposisjonen. På den måten lar man ikke glohett vann renne lenger enn nødvendig, og dermed sparer man energi til oppvarming.  Foto: Produsenten
Blandebatteriets utgangsposisjon gir varmt nok vann til oppvask og håndvask. Om man skal ha makstemperert vann må blandebatteriets arm føres helt ut til venstre. Om man slipper armen, så glir den tilbake til utgangsposisjonen. På den måten lar man ikke glohett vann renne lenger enn nødvendig, og dermed sparer man energi til oppvarming. Foto: Produsenten Vis mer


For hver miljøkran du bytter til, kan du redusere energiforbruket ditt med 400-500 kWh i året. Forutsatt at denne er i jevnlig bruk av en gjennomsnittshusholdning. De rundt 450 kWh du sparer i året tilsvarer at du bruker komfyr eller vannkoker i 300 timer, en 42" LCD-TV (128 watt) i 3.510 timer, en 40 watts lyspære i 11.250, eller en mobillader i 90.000 timer, viser beregninger fra svenske energimyndigheter.

Og berergninger Gustavsberg har gjort, viser at dersom man bytter ut tre kraner i hjemmet kan husholdningen redusere sin klimabelastning med to tonn CO2 i året.

Ifølge Fredricson skal hver kran man konverterer finansiere seg selv i løpet av 2-3 år.

Skal du likevel bytte kran, må du kun legge på et par hundrelapper for å få en klimakran. Nautickranene forhandles blant annet av Comfort-kjeden, og på Tjersland & Co (i Comfort-kjeden) koster de fra 885 kroner for et enkelt servantbatteri, til 6.510 kroner for det mest avanserte termostat-trykkbatteriet til dusj, da er stang et cetera inkludert. Til sammenligning koster det billigste servantbatteriet Tjersland & co fører, Space fra Damixa, 600 kroner.

Smarte grep for å kutte strømregningen

-Dropp sparedusjen


Er du av dem som har dårlig samvittighet fordi du ikke har installert sparedusj? Det er mange som har kvittet, eller ønsker å kvitte, seg med dem, fordi man må dusje lenger, og det ikke er like behagelig som en ordinær dusj. Da kan vi glede deg med at deler av rørleggerbransjen går så langt at de anbefaler å droppe sparedusjen, og heller installere klimakraner. Dette ifølge Newswire.

– Det er flere grunner til at vi anbefaler folk å installere kraner med sparefunksjon og vanlige dusjhoder i stedet for sparedusj, sier rørlegger Øystein Lange i E. Lange i Varme & Bad til Newswire.

En av grunnene er at mange ikke synes sparedusjen gir en bra nok dusjopplevelse, og at det totale varmtvannsforbruket ikke blir tilstrekkelig redusert fordi man må bruke lengre tid på dusjingen.

Prøv også å regulere varmtvannsforbruket i dusjen med denne smarte dingsen.

Sparedusj kan også føre til økt vanntrykk i slangen og at dusjslangen ryker, ifølge rørleggeren.

– Det er bedre å sette på en sparedyse på selve armaturet, enn å skifte selve dusjhodet. Da slipper man høyt trykk i slangen, sier Øystein Lange.