Spar penger på vedlikeholdet

Tre enkle råd som får ned kostnadene.

<b>LUFT UT:</b> Med en automatisk avtrekksvifte kan du spare deg for fukt og råteskader på baderommet. Best effekt får du av vifta om den er på en egen kurs, slik at den ikke skrur seg av sammen med lyset på badet.  Foto: TUVA MOFLAG
LUFT UT: Med en automatisk avtrekksvifte kan du spare deg for fukt og råteskader på baderommet. Best effekt får du av vifta om den er på en egen kurs, slik at den ikke skrur seg av sammen med lyset på badet. Foto: TUVA MOFLAGVis mer

Ifølge Utleiemegleren må man påregne langt høyere utgifter til vedlikehold i en utleiebolig, enn i en bolig man selv bor i.

Med enkle grep kan du riktignok få ned vedlikeholdskostnadene.

Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren kommer med tre konkrete tips som kan gjøre behovet for vedlikehold mindre. Tipsene kan selvsagt overføres til egen bolig også.

1: Automatisk avtrekk

Mange dusjer mye og ofte, det medfører behov for god utluftning på badet.

- Det er viktig å installere automatisk avtrekk på badet, og den bør være koblet til en egen kurs, er oppfordringen fra Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren.

Er vifta koblet sammen med lysbryteren, risikerer du at vifta blir slått av lenge før all fuktigheten er luftet ut av baderommet.

I tillegg til god avtrekk, er det smart å rengjøre med mikrofiberklut og små mengder vann, for å tilføre minst mulig fukt til boligen.

LES OGSÅ: Du må ikke stenge lufteventilene om vinteren

Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren. Foto: TARAN GJØYSTDAL
Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren. Foto: TARAN GJØYSTDAL Vis mer


2: En god kjøkkenvifte

Mange velger gjerne litt rimelige løsninger når de skal bygge eller pusse opp en utleieleilighet.

- Men kjøkkenvifta bør man ikke spare på. Det er viktig med godt avtrekk fra kjøkkenet, sier Farmakis.

Vel så viktig er det å rengjøre kjøkkenvifta. Fett i filteret til kjøkkenvifta kan nemlig gi økt sannsynlighet for store brannskader, ifølge Norsk brannvernforening.

LES OGSÅ: Slik skal ventilatoren på kjøkkenet brukes

3: Lær opp leietakeren

Det tredje du bør gjøre for å redusere vedlikeholdskostnadene, er å lære opp leietakeren til å ta godt vare på leiligheten for deg.

Be leietakeren din om følgende:

  • Lufte ofte og mye.
  • Tørke opp vannsøl umiddelbart.
  • Varsle med én gang hvis de oppdager noe mistenkelig.
Husk også at det lønner seg å rense sluket i dusjen jevnlig og grundig, ifølge Varme&Bad.