Spar 35.000 kr. på boligsalget

BOLIG: Synes du megleren krever skyhøy betaling for å selge boligen din? Kan du tenke seg å gjøre noe selv for å krympe regninga? Vi gir deg oppskriften på hvordan du med egeninnsats kan spare 35.000 kroner på boligsalget.

De fleste som skal selge bolig får en eiendomsmegler til å ordne alt ved salget. Alle synes det er praktisk at noen andre gjør hele jobben. Helt til regninga ligger på bordet.
Hos Exact eiendom tar en megler rundt 30.000 kroner for å selge en bolig til 1,5 million kroner. Hos Notar eiendom koster samme salg rundt 40. 000 kroner. Taksering og annonsering er ikke inkludert i disse prisene.

Synes du dette var vel dyrt? Du kan krympe regninga med titusener hvis du selv arrangerer visning, finner frem til kjøper og avtaler pris på egen hånd.
Videre kontakter du en megler eller en advokat og ber dem gjøre resten. Det vil si at du får en fagmann til å sette opp kontrakten, ta betaling, overføre skjøtet og ta seg av tinglysning.

Oppgjør til 5000 kr.

Prisen blir da en helt annen. Hos Notar eiendom tar de 8000 kroner for å ta seg av oppgjøret. Går du til en advokat, får du oppgjøret for helt ned i 5000 kroner. Du kan dermed spare opptil 35.000 kroner i forhold til de 40.000 kronene Notar eiendom tar for å selge millionboligen din. Forutsetningen er selvsagt at du selv finner frem til en god kjøper.
Christian N. Sibbern er en av advokatene i Oslo som foretar oppgjør ved boligkjøp.
– Når kjøper og selger kommer til meg, bør de være enige om pris og overtakelse. Jeg tar timebetalt for å ta meg av oppgjøret. Regninga ender da oftest på rundt 5000 kroner, sier Sibbern.
Han har inntrykk av at stadig flere boligselgere velger å finne fram til en kjøper uten meglers hjelp.
– Folk klarer å lage sine egne annonser. Det blir bare flere og flere som kutter ut megleren. Det sparer de fort noen tusen på, sier Sibbern.

Aktuelt ved hyttesalg

Direktør hos Eiendomsadvokatenes servicekontor, Jens Bull, tar fra 5000 til 7000 kroner i betaling for å foreta oppgjøret.
– Hva gjør du da?
– Jeg utarbeider en kontrakt, sjekker heftelsene, forsikrer meg om at kjøper vet hva han kjøper, overfører betalingen og skjøtet, og sørger for hjemmelsovergang. Før de kommer til meg, må kjøper og selger være enige om pris og overtakelsestidspunkt, sier Bull
Han mener hytteeiere spesielt bør vurdere alternativet med å arrangere egne visninger.
– Det blir ofte uforholdsmessig dyrt dersom en megler skal reise land og strand rundt for å arrangere hyttevisninger. Det er oftest mye mindre å tjene på et hyttesalg enn et boligsalg, og da virker det ekstra dyrt med megler, sier Bull.

Klager over prisene

Huseiernes Landsforbund får ofte henvendelser fra boligselgere som synes eiendomsmeglerne er svindyre i drift.
– Mange reagerer på meglerens priser, og de vil gjerne spare inn litt, sier Anders Leisner som er advokat i Huseiernes landsforbund.
– Det er ingen tvil om at du kan spare penger på å arrangere visningen og budrunden selv. Men vi sier ikke at folk bare kan glemme eiendomsmegleren. For mange er det svært praktisk å få hjelp fra en eiendomsmegler, sier Anders Leisner.

Beste kjøperne

– Hvilke fordeler oppnår du ved å la en megler gjøre alt ved boligsalget?
– Du får profesjonell hjelp til å komme i kontakt med de beste kjøperne. De utarbeider salgsoppgave og arrangerer visning. Og de gjør hva de kan for å oppnå en god pris, sier Leisner.
Han er ikke i tvil om at boligselgere som selv finner fram til en kjøper, bør ha profesjonelle til å foreta oppgjøret.
– Hvis du ikke har en tredjemann til å ta seg av betalingen og overleveringen av skjøtet, kan en av partene bli lurt. Hvis kjøper betaler før han får skjøtet, kan han risikere å betale for noe han ikke får. Selger kan bli lurt tilsvarende om han gir fra seg skjøtet før han får betaling. Derfor er en tredjeperson så viktig, sier Leisner.