Inni er de kliss  like, som om det er noen marginale forskjeller på  TV-kabinettet og bordstativet. Men er det verdt 2000 kroner? Neppe. Foto: Produsenten/DinSide
Inni er de kliss like, som om det er noen marginale forskjeller på TV-kabinettet og bordstativet. Men er det verdt 2000 kroner? Neppe. Foto: Produsenten/DinSideVis mer

Spar 2.000 på å velge riktig modell

Et komplett kaos i modellhierarkiet gjør at mange kunder betaler alt for mye.

De store TV-produsentene lanserer i dag så mange TV-modeller med kryptiske tallkoder i stedet for navn, at selv butikkselgerne ofte har problemer med å skille de ulike modellene fra hverandre.

Enda verre er det imidlertid for kundene, som må stole på hva butikkselgerne sier - med mindre de selv har lest seg opp.

Min påstand er at denne forvirringen gjør at mange kunder betaler mer enn de hadde behøvd, noe disse LG-modellene er et godt eksempel på.

Hva er egentlig forskjellen?

I løpet av dette teståret har jeg testet to modeller fra LG:
LG 47LW550N, og LG 47LW450N.

I utgangspunktet er disse to modellene svært like: Det er to kant-LED belyste LCD-modeller med passiv 3D-funksjon, og de har begge det slanke designet som norske kunder har lagt sin elsk på.

Som en enkel huskeregel betyr et høyere modellnummer at TV-en tilhører en annen klasse, og det stemmer godt i dette tilfellet: I motsetning til LW450N, har nemlig LW550N nettverksinngang, og gir deg dermed tilgang til LGs nettfunksjoner som blant annet inkluderer videoleie, surfing på nettsider, enkel softwareoppdatering, samt finesser som USB-opptak.

Dette gjenspeiles også i prisen: I dag får du LW450N til cirka 7.000 kroner, mens LW550N fås til 9.400 kroner.

Så langt, så enkelt altså. Men så begynner forvirringen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jokermodellen: LW540N

For hos Elkjøp og Lefdal selges nemlig en LG modell som heter LW540N til cirka 9.000 kroner.

Med huskeregelen om at høyere tallkode normalt tilsier en bedre modell i bakhodet, skulle man kanskje tro at den tilsvarer LW550N, spesielt siden prisen også er høyere enn 450-modellen.

Det er imidlertid ikke tilfellet.

Når vi finleser spesifikasjonene ser vi nemlig at heller ikke LW540N er utstyrt med nettverksinngang. Den gir deg altså IKKE tilgang til LGs nettfunksjoner (videoleie, surfing på nettsider, enkel softwareoppdatering,) samt finesser som USB-opptak.

På papiret er den altså helt lik LW450N, noe også LG selv bekreftet da vi kontaktet dem.

Med andre ord: Når det gjelder innganger, funksjoner og bildekvalitet er altså LW450N til 7.000 og LW540N til 9.000 kroner, nøyaktig den samme TV-en.

Den eneste som skiller de to modellene på 47-tommer er et litt ulikt TV-kabinett, samt et litt annet design på den medlfølgende TV-foten.

Vårt råd er altså klart: Kjøp LW450N til 7.000 kroner om du vil ha denne TV-modellen billigst mulig.

Har du uansett bestemt deg for å bruke rundt 9.000 kroner på TV-kjøpet, bør du i tillegg hoppe over LW540N og kjøpe LW550N i stedet. Med på kjøpet vil du da få langt flere finesser og funksjoner, samt et TV-panel med noe bedre kontrast.

Hvorfor gjør de det så vanskelig?

At vi har brukt LG som eksempel i denne saken er tilfeldig. Vi synes nemlig at alle de store TV-produsentene (Samsung, Philips og Sony) har mye å forbedre på dette punktet.

I tillegg kommer vi ikke utenom at Norge er et lite og dertil spesielt TV-marked.

Store kjeder som Elkjøp (eller Expert for den saks skyld) kan dermed i stor grad skaffe seg "egne modeller", ved ganske enkelt å bestille alle de tilgjengelige modellene i utvalgte serier fra fabrikken. Det kan gi deg gode tilbud bevares, men som dette tilfellet viser kan det også gjøre det vanskelig for kundene å sammenligne pris siden det er umulig å finne den samme modellen hos andre forhandlere. Her gjelder det altså å holde tungen rett i munnen.

DinSide kommer til se etter flere slike eksempler framover, har du noen eksempler? Del det gjerne med oss i debatten under, eller send oss en e-post på tips@dinside.no.