199 dollar, eller 1.200 kroner koster de nyeste sirkulatorene til hjemmebruk.  Foto: ANOVA
199 dollar, eller 1.200 kroner koster de nyeste sirkulatorene til hjemmebruk. Foto: ANOVAVis mer

Sous-vide-sirkulatorene du har råd til

Du må nok likevel vente en god stund før du kan klikke den hjem.

Å lage maten sous-vide er ikke lenger mesterkokkenes godt bevarte hemmelighet. Prisen på utstyret, som starter på cirka 4.000 kroner for de aller enkleste, gjør imidlertid at det fortsatt er forbeholdt de mest ihuga gourmetene.

LES OGSÅ:

Dette er spesielt synd når vi vet at noe av det beste med å lage mat sous-vide er at det er en genial måte å få mest mulig ut av de rimeligste råvarene.

DinSide har tidligere testet Sous-Vide Supreme, et selvregulerende temperert vannbad som du setter på kjøkkenbenken, og vist hvordan du kan lage din egen versjon med riskoker og temperaturregulator.

Visste du forresten at med nok tålmodighet kan du lage kalkun sous-vide i oppvaskmaskinen?

Sirkulator til massene

Sansaire er et kickstarterprosjekt, som nå er realisert. Foto: SANSAIRE.COM
Sansaire er et kickstarterprosjekt, som nå er realisert. Foto: SANSAIRE.COM Vis mer

Tempererte vannbad egner seg greit til hjemmebruk når man skal lage mat til få, men skal du lage mat til større selskap er det gjerne sirkulatorer som brukes.

En sirkulator er en maskin som kan klipses på et hvilket som helst kar som tåler varme. Den sørger både for at vannet holder riktig temperatur, og at det sirkulerer slik at maten blir jevnt oppvarmet.

De rimeligste sirkulatorene på det norske markedet har hittil kostet fra 4.500 kroner, og versjonene med virkelig futt, som du kan koble til badekaret(!) når du skal ha den aller største festen, har kostet opp mot det firedobbelte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil.

Nå har det ifølge Wired kommet to varianter på det amerikanske markedet som lar deg slippe langt rimeligere unna, med en pris på 199 dollar, eller cirka 1.200 norske kroner med dagens valutakurs. Dette er omtrent det samme du må ut med for en Moccamaster.

Begge produsentene, Anova og Sansaire, har lansert versjoner for både amerikanske og europeiske stikkontakter, men per dags dato er det bare Anova som kan levere.

Les også: Slik lager du perfekt posjerte egg, sous-vide

Smarte hjemmekit

Vi har tidligere skrevet om sous-vide-sirkulatoren Nomiku som også fikk Kickstarterhjelp til utviklingen. Nomiku er nå til salgs, men foreløpig kun i en 120V-versjon, og de sender heller ikke til Norge.

Denne sirkulatoren er designet av kokken Lisa Qiu, fysikeren Abraham Fetterman (Q and Abe) og kokken Bam Suppipat. De har tidligere laget sous-vide-sirkulatorer til hjemmebruk, og for de virkelig hendige, viser de også hvordan du kan gjøre det helt selv.

Dersom du vurderer en slik løsning må vi minne om at kombinasjonen vann og strøm kan være livsfarlig, så vi anbefaler ingen uten forsvarlig fagkompetanse å gå løs på dette.