Sous-vide-posjerte egg - uten maskin

Slik får du perfekt posjerte egg, hver gang.

Voilà. Perfekt posjert egg, med myk plomme og fin form. Tilbehøret velger du selv.  Foto: Elisabeth Dalseg
Voilà. Perfekt posjert egg, med myk plomme og fin form. Tilbehøret velger du selv. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Posjerte egg kan være vanskelig å få til, spesielt om du skal lage flere på en gang. Teknikken høres grei ut på papiret. Kok opp vann, sørg for at det syder, ikke bobler. Ha gjerne i litt eddik, rør rundt med en skje. Kakk et egg i en kopp, og hell det langsomt ned i midten av gryten, i den mini-malstrømmen som oppstår der.

Smart: Produktene som forhindrer at middagen ender i vasken.

Det går stort sett greit med første egget. Men når vi skal lage flere? Løse eggehvitetråder over alt, og eggeplomme på avveie. Ikke spesielt lekkert, og egg som "vannes ut" på denne måten, smaker heller ikke særlig godt.

Smart plastfolietriks

Dette trikset, inspirert av sous-vide, gjør det lekende lett.

For perfekt posjerte egg, er det eneste du trenger en gryte kokende vann, litt plastfolie og olje, samt eventuelle smakstilsetninger.

Slik gjør du - trinn for trinn:

Legg litt plastfolie på benken. Det er viktig at det ikke kommer rifter i folien. Foto: Elisabeth Dalseg
Pensle folien med litt olje. Du må gjerne bruke olje med smak (trøffelolje er fantastisk godt til egg) og litt krydder. Her har vi gått for en enkel variant med litt god olivenolje, salt og pepper. Men du må gjerne bruke annet krydder, eller olje med smak. Foto: Elisabeth Dalseg
Legg plastfolien over og ned i en kopp eller en liten skål, og kakk egget oppi. Foto: Elisabeth Dalseg
Fest sammen folien, slik at du får et rundt knytte. Vi har brukt silikonfeste her, men du må gjerne bruke vanlig hyssing. Det viktige er at det blir tett, og minst mulig luft igjen inne i pakken. Foto: Elisabeth Dalseg
Kok opp en gryte med vann. Foto: Elisabeth Dalseg
Ha eggepakken i vannet i 3-4 minutter. Foto: Elisabeth Dalseg
Det lønner seg å hjelpe til litt med fingre eller en klype, slik at hele knyttet kommer under vann. Foto: Elisabeth Dalseg
Slik ser det ut når du er ferdig. Foto: Elisabeth Dalseg
Voilà. Perfekt posjert egg, med myk plomme og fin form. Tilbehøret velger du selv. Foto: Elisabeth Dalseg


Hva er sous-vide?

Sous-vide er en teknikk der vakuumpakket mat varmebehandles i vannbad med nøye regulert temperatur. Ved at du låser makstemperaturen, unngår du at matvarene blir "overkokte" og vakuumeringen gjør at du beholder alle næringsstoffene i maten, i stedet for vanlig koking og steking, der det forsvinner ut.

Det finnes spesialmaskiner som kan hjelpe deg med sous-vide, men du kan også bruke prinsippet med langt enklere hjelpemidler.

Vi har testet maskinen som gjør mør biff til en lek