Sonys 4K-modeller 2014

Sony kommer til å bli overlegne når det gjelder TV-lyd i år, men de har heldigvis mer å by på.

Jo større jo bedre! Store TV-størrelser, kombinert med Wedge-designet, gjør at Sony får plass til større TV-høyttalere og subwoofer. Det gir bedre lyd enn konkurrentene. Foto: ØYVIND PAULSEN
Jo større jo bedre! Store TV-størrelser, kombinert med Wedge-designet, gjør at Sony får plass til større TV-høyttalere og subwoofer. Det gir bedre lyd enn konkurrentene. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I vår store sammenligningstest av 4K-TVer før jul, var det Sony som stakk av med delseieren når det gjaldt TV-lyd. Heller ikke Panasonicen vi testet i ettertid hadde noe å stille opp med på dette punktet.

Dette skyldes ganske enkelt at Sonys toppmodell hadde langt større høyttalerelementer enn konkurrentene. Dette er en trend som fortsetter på flere av årets modeller.

Hva er poenget?

X9 Wedge-design, fra siden Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
X9 Wedge-design, fra siden Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Trenden de siste årene har vært at TV-ene skal være så tynne som mulig. Men siden ingen TV-produsenter har lært seg å trylle, har dette naturlig nok gått på bekostning av TV-lyden, som i praksis har variert fra svak til elendig.

Forklaringen er enkel. Når TV-kabinettene kun er noen få centimeter dype, blir det rett og slett ikke plass til så store høyttalere at TV-lyden blir noe å snakke om. Resultatet er at mange kunder har investert i en lydplanke, eller koblet TV-en til surroundanlegget.

Vi skal ikke legge skjul på at vi fortsatt holder en knapp på et dedikert surroundanlegg, men for mange er ikke det noe alternativ. Enten har de ikke plass, eller så vil de ikke ha flere bokser i stua enn nødvendig.

For å bedre lyden har derfor Sony gitt flere av modellene sine en slags pyramideform, et såkalt «Wedge»-design, og slik fått rom til langt større høyttalerelementer enn tidligere. Flere av modellene vil i tillegg ha en innebygget subwoofer, noe vi blant annet kjenner igjen fra Philips' modeller.

Vårt førsteinntrykk av Wedge-designet og fordelene det gir, får du her!

Alle Sonys 2014-modeller er i tillegg klargjort for en ekstern, trådløs subwoofer, som kobles til TV-en via WiFi. Den er naturlig nok tilleggsutstyr, og prisen er så langt ikke kjent.

Tre nye 4K-serier


Selv om Sony tilbyr modeller i flere prisklasser, holder de et klart fokus på modeller fra mellomklassen og oppover.

Det mest spennende for oss TV-entusiaster er at de kommer med tre nye 4K-serier: X95, X9 og X85 (flere detaljer får du lenger ned).

Pluss: Alle 4K-modellene leveres med HDMI 2.0, som dermed gjør at Sonys modeller også kan se 4K-signaler med 60 bilder i sekundet. Legg merke til at fjorårsmodellene skal ha fått oppdatert programvare som klarer det samme.

Årets modeller vil også ha HEVC-dekoding på plass (etterfølgeren til H.264), noe som gjør at de kan spille av Netflix-innhold i 4K-direkte fra den innebygde TV-appen. Vi fikk også bekreftet at de nå skal klare å spille av 4K-video via USB-inngangen.

Vi noterer også at Sony nå tilbyr rask oppstart på alle modellene, nærmere bestemt to sekunder.

X95 så helt glimrende ut. Dessverre blir den også alt for dyr. Foto: SONY
X95 så helt glimrende ut. Dessverre blir den også alt for dyr. Foto: SONY Vis mer

Nedtur: Har du allerede kjøpt fjorårsmodellen må vi dessverre skuffe deg, for her vil ikke den innebygde TV-appen takle Netflix i 4K, ei eller 4K via USB.


 • Toppmodellen blir altså X95 som kun kommer i 85-tommers størrelse.

  Dette er rett og slett noe av det råeste vi har sett, og mye skyldes at du her får ekte bakgrunnsbelysning med lokal dimming. Det gir ganske enkelt bedre kontroll med sortnivået. I tillegg har selvsagt Sony pøst på med absolutt alt de kan tilby av bildetriks.

  Problemet med denne modellen er prisen. Vi antar den vil ligge på rundt 200.000 kroner, noe som gjør den uinteressant for de fleste vanlige lønnsmottakere. Skulle du ha så mye penger tilgjengelig ville vi uansett ha gått direkte på en Oled-modell med 4K, som vi antar vil komme mot slutten av året.

 • Mer interessant er derimot X9, som er en videreføring av 2013-modellen X9005 vi testet i desember.

  Modellen vil fortsatt ha solide treveis høyttalere på siden, i tillegg til innebygget subwoofer. Det er veldig bra for lyden, men det gjør også at TV-en blir svært bred. Smak og behag, altså.

  X9 kommer i år også i en 79-tommers størrelse. Det er en spennende endring fra fjor, da den kun fantes i 55- og 65-tommers størrelse.

  Som ifjor er det en kant-LED-modell, men nå med HDMI 2.0 og HEVC, i tillegg til Wedge-design. Prisene er dessverre ikke klare, men vi anter den vil starte omtrent på nivå med dagens 65-tommer når den kommer til Norge, som vil si rundt 48.000 kroner.

  Ulrik Petersen, Senior Marketing Manager i Sony, ved siden av X9. X9 fås i 55, 65, og 79-tommers størrelse, og er Sonys nest beste modell med Wedge-design. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
  Ulrik Petersen, Senior Marketing Manager i Sony, ved siden av X9. X9 fås i 55, 65, og 79-tommers størrelse, og er Sonys nest beste modell med Wedge-design. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

  Testeksemplar er selvsagt bestilt. • tillegg kommer altså X85! Selv om den endelige prisen ikke er satt, blir dette den rimeligste 4K-serien fra Sony i år.

  Det skyldes blant annet at den ikke leveres med Wedge-design. Den har med andre ord en mer klassisk formfaktor, og vil heller ikke ha like store og gode høyttalere.

  Etter å ha hørt den live antar vi likevel at den fortsatt vil være bedre enn nesten alle av Sonys konkurrenter lydmessig. Et mulig unntak kan imidlertid bli modellene fra Philips, som kan tenkes å være i samme liga.

  X85 blir den rimeligste 4K-modellen fra Sony i år. Kommer i 49, 55 og 65-tommers størrelse, og er i tillegg slank. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
  X85 blir den rimeligste 4K-modellen fra Sony i år. Kommer i 49, 55 og 65-tommers størrelse, og er i tillegg slank. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

  X85 vil heller ikke ha bildefunksjonen «X-tended Dynamic Range», som fås på storebrødrene. Hvor mye det vil ha å si i praksis kommer vi tilbake til når vi tester.


Ny ekstra fjernkontroll

Den nye fjernkontrollen ser lovende ut. Foto: SONY
Den nye fjernkontrollen ser lovende ut. Foto: SONY Vis mer


På toppmodellene i fjor introduserte Sony en liten mini-zapper som vi likte godt, både fordi den var kjapp og, ikke minst, enkel i bruk.

I år erstattes den av en touchpad-kontroll med "One-flick"-funksjon, som blant annet skal gjøre det enklere å navigere i SmartTV-menyene.

Vi har så vidt sett den i aksjon, og må komme tilbake til hvordan den virker når vi får inn våre testeksemplarer. Førsteinntrykket var definitivt lovende.

Alle TV-testene får du her!

Alle modellene i år. Foto: PRODUSENT
Ekstern trådløs subwoofer for Bravia-modellene. Foto: SONY
Foto: ØYVIND PAULSEN
Den innebygde subwooferen. Foto: ØYVIND PAULSEN
Den nye fjernkontrollen ser lovende ut. Foto: SONY
X95 så helt glimrende ut. Dessverre blir den også alt for dyr. Foto: SONY
Ulrik Petersen, Senior Marketing Manager i Sony, ved siden av X9. X9 fås i 55, 65, og 79-tommers størrelse, og er Sonys nest beste modell med Wedge-design. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
X85 blir den rimeligste 4K-modellen fra Sony i år. Kommer i 49, 55 og 65-tommers størrelse, og er i tillegg slank. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS