Sony XBR 55X900A kommer med høyttalere på siden, og er dermed langt bredere enn konkurrentenes alternativer.  Foto: Produktbilde
Sony XBR 55X900A kommer med høyttalere på siden, og er dermed langt bredere enn konkurrentenes alternativer. Foto: ProduktbildeVis mer

Sony klare med 4K-TV-er og -avspillere

Endelig gode nyheter for deg som drømmer om 4K og "Ultra HD".

Til tross for en fantastisk detaljrikdom har vi i DinSide hittil vært skeptiske til TV-ene med superoppløsning.

Det skyldes ganske enkelt at de store 4K-beistene hittil har vært hysterisk dyre, i tillegg til å ha minimalt med 4K-innhold tilgjengelig.

Les mer: Fantasipriser på Samsungs, Sonys og LGs største 4K-TVer

Det er derfor godt nytt at det nå kommer mindre og rimeligere 4K-modeller, og at innholdsmangelen ser ut til til å bli mindre enn fryktet. Noen ren friskmelding er likevel ennå for tidlig å gi.

Dette er hva vi vet så langt.

Først med 55- og 65-tommer

Sonys 4K Ultra HD LED TV på 55-tommer (XBR-55X900A) vil starte på 4.999 dollar, mens 65-tommeren (XBR-65X900A ) vil starte på 6.999 dollar, i følge Sonys nettsider.


Omregnet til norske kroner blir det henholdsvis 29.000 og 40.000 kroner, men med norsk avanse på toppen vil vi anta en butikkpris på henholdsvis 40.000 og 55.000 kroner.

Synes du det er dyrt? Trøst deg med at det er råbillig i forhold til Sonys 84-tommer med 4K som du kan se video av her!

I USA kan TV-ene forhåndsbestilles allerede 21. april og bli levert før sommeren. Når det gjelder oss i Norge er imidlertid nøyaktig dato ikke fastsatt, og vi tror dessverre ikke at de kommer før godt over sommerferien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva med LGs alternativer? Vel, foreløpig ser det ut til at Sony blir først, LG nekter i alle fall å oppgi datoene for sine 4K-modeller på 55 og 65 tommer.

– Vi har ingen detaljer å komme med, bortsett fra at det blir lansering i løpet av andre halvår 2013, sier PR-sjef Susanne Person i LG til DinSide.

Avspillere og innhold

Det har lenge vært en dårlig skjult hemmelighet at Playstation 4 skal kunne vise 4K-innhold, men nå har Sony også vist fram sin rene 4K-spiller, med navnet FMP-X1.

Spilleren vil bli lagt ut for salg i USA i løpet av sommeren, og vil bli solgt i en pakke med ti 4K-filmer for 699 dollar, altså rundt 4.000 kroner.

Filmene som følger med skal være: Bad Teacher, Battle: Los Angeles, The Bridge on the River Kwai, The Karate Kid (2010), Salt, Taxi Driver, That’s My Boy, The Amazing Spider-Man, The Other Guys og Total Recall (2012). Ikke så mye nytt å skryte av foreløpig, altså...

FMP-X1 er det kryptiske navnet på Sonys første 4K-mediaspiller, og er et produkt vi gleder oss til å teste. Foto: Produktbilde
FMP-X1 er det kryptiske navnet på Sonys første 4K-mediaspiller, og er et produkt vi gleder oss til å teste. Foto: Produktbilde Vis mer


Mediaspilleren kommer imidlertid ikke alene, for til høsten vil Sony også lansere sin nye betalvideotjeneste beregnet for 4K-innhold. At Sony her drar nytte av å eie Sony Pictures Entertainment er åpenbart, men de lover at også andre produksjonselskaper skal delta. Nøyaktig hvilke det blir er likevel ikke klart.

Piffer opp Blu-ray

Mange av dere har sikkert lagt merke til at enkelte Blu-ray fimer er merket "Mastered in 4K".

Dette er likevel ingen revolusjon. I praksis er det her snakk om helt vanlige Blu-ray filmer med 1080p-oppløsning, så noe 4K-format kan du altså glemme. I stedet ligger gevinsten her blant annet i at fargespekteret skal være bedre fordi kilden jevnt over holder en høyere standard.

Trykk her for å se DinSides TV-tester

4K-modellene er LED

Alle 4K-alternativene som er nevnt over har imidlertid en opplagt svakhet: De er alle kant-LED-modeller, med de ulempene det innebærer med tanke på lysgjennomtrengning og begrenset innsynsvinkel.

Neste skritt i utviklingen vil derfor være Oled-TVer med 4K-oppløsning, som vi bare må innrømme ser helt fantastiske ut.

De ligger imidlertid fortsatt langt fram i tid, til tross for at både Sony og Panasonic har fungerende prototyper. Startprisen vil nok også bli astronomisk.

Panasonics Oled på 56-tommer, med 4K/UHD-oppløsning. Dessverre er den kun en prototype, og prisen vil bli skyhøy.   Foto: Øyvind P
Panasonics Oled på 56-tommer, med 4K/UHD-oppløsning. Dessverre er den kun en prototype, og prisen vil bli skyhøy. Foto: Øyvind P Vis mer

Her er Panasonics 4K Oled-alternativ: