Bildekvaliteten skal være glimrende. Men dette designet så vi da allerede i 2004? Foto: Produsenten
Bildekvaliteten skal være glimrende. Men dette designet så vi da allerede i 2004? Foto: ProdusentenVis mer

Sony: Crystal LED

Mens både Samsung og LG lanserer sylslanke OLED TV-er, har Sony nok en gang valgt å gå sine egne veier.

Den store snakkisen på årets CES-messe har hittil vært Samsung og LGs rålekre OLED TV-er på 55-tommer.

Men fra den japanske giganten er det merkelig stille.

Hva skjedde med Sony?

Det er lett å glemme, men Sony var faktisk svært tidlig ute med et OLED-produkt. Salget av den lekre 11-tommeren tok imidlertid aldri av, og akkurat det var ikke så uventet:

Den skyhøye prislappen gjorde den uselgelig, og produktet endte i stedet opp som et godt eksempel på hvor bra et OLED-bilde faktisk kunne være. Det var derfor en overraskelse da Sony, allerede tidlig i 2010, varslet at de ville trappe ned på sin OLED-satsning, for heller å fordype seg i utviklingen av LED-teknologien.

Resultatet ser vi nå.

Crystal LED

Prototypen som i disse dager vises fram er altså en LED-TV, og kan kanskje beskrives som en LED-TV på steroider:

Panelet består av seks millioner lysdioder som lager bildet. Resultatet er en LED-TV der lysdiodene både er en lyskilde og fargekilde. Det innebærer at Crystal LED-modellen har full kontroll over hver eneste piksel, og siden du slipper det tradisjonelle LCD-sjiktet får du også bedre innsynsvinkel, økt kontrast og renere farger.

Grunnen til at Sony har endt på seks millioner piksler er ganske enkelt fordi en full-HDTV i dag har to millioner piksler: Når så hver enkelt piksel består av de tre primærfargene rød, grønn og blå, ender man altså på seks.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vår kollega fra Lyd og bilde lot seg i hvert fall imponere: Hans førsteinntrykk var at innsynsvinkelen var bedre enn på de beste plasma TV-ene, mens lysstyrken og kontrasten også er bedre enn på dagens beste LED-TV, det vil si glimrende Philips 9706. Sammenlignet med OLED-modellene var imidlertid ikke detaljgraden like imponerende.

Men vil Sonys Crystal LED slå an?

At Sony liker å gå sine egne veier er ingen overraskelse. Merket som rett og slett eide den bærbare musikken gjennom sine populære walkman-modeller, nektet for eksempel å kaste seg på MP3-bølgen da den kom. Etter en lang tenkepause krøp de likevel til korset, men i stedet for å bruke MP3-standarden sverget de til sitt eget Atrac-system, som var så DRM-beskyttet at selv ikke dedikerte Sony-entusiaster orket å bruke det i praksis. Enden på visa var at altså at de overlot hele godteposen til Apple.

Vi får håpe det samme ikke skjer igjen. For at bildet er bra på Sonys Crystal LED, vil ikke være nok i seg selv. Her må også prisen og designet være på plass:

Crystal LED-modellene kan kanskje slå an hvis de blir billige nok. Tradisjonelt har imidlertid Sony vært lite lystne på lave priser på sine toppmodeller. Enden på visa kan da bli at de kravstore kundene heller lar seg friste av konkurrentenes OLED-modeller, mens de prisbevisste går for tradisjonelle LED TV-er, som oppleves "bra nok" av de aller fleste.

Vi må også nevne designet, for ut fra pressebildene av Crystal LED-modellen ser det rett og slett ut som om Sony har sovet i timen: Den store rammen og det kantete bordstativet ser ganske enkelt ut som en 2004-modell.

Hvilken ville du valgt? Sonys Crystal LED til venstre, Samsung OLED øverst til høyre, LGs OLED nederst. Foto: Montasje
Hvilken ville du valgt? Sonys Crystal LED til venstre, Samsung OLED øverst til høyre, LGs OLED nederst. Foto: Montasje Vis mer


Her er det imidlertid håp om at ting vil forandre seg. Versjonen som ble vist fram på CES-messen er tross alt en prototype, og vi krysser fingrene for at det ferdige produktet ser bedre ut. Hvis ikke, blir det Samsung og LG som ler hele veien til banken.

Alle nyhetene fra CES-messen får du her!