Sony Bravia W4000

TEST: Endelig, Sony.

Selv om den japanske giganten har levert svært mange gode TV-modeller den siste tida, har dessverre designet vært tilnærmet likt på de gamle og nye modellene.

Desto hyggeligere er det derfor å konstatere at W4000-modellen ser virkelig flott ut, mye takket være kromlistene på nederste del av chassiet. Lekkert, spør du oss, og virkelig på tide.

Hva får du?

Vi har tidligere testet V og W3000-serien til Sony, og likte dem godt. W4000-serien skal imidlertid være en helt ny modell også på innsiden, med blant annet en helt ny og kjappere digitaltuner for det digitale bakkenettet innebygd.

Sony Bravia W4000


Dessverre har vårt testlokale kun tilgang til parabolsignaler, vi har derfor ikke fått testet hvor godt digitaltuneren fungerer, men forbedringene skal blant annet inkludere raskere kanalskift. Har du erfaringer her, så del det med oss i debatten under artikkelen.

>> Les også: Alle TV-testene (Dingz.no)

W4000-serien har også den såkalte ”Picture Frame”-funksjonen, som kan vise digitalbilder i full HD når TVen ikke er i bruk. TV-titteren kan velge om han vil se et slideshow med de seks forhåndsinstallerte bildene, men du kan selvsagt også vise dine egne mesterverk via USB-inngangen.

En annen synlig forandring på W4000-serien er menysystemet, som nå er i omtrent samme stil som du finner på Sonys spillkonsoll, Playstation 3. Her vil med andre ord spillentusiastene virkelig kjenne seg hjemme med en gang, og du ser eksempler i bildespesialen på Dingz.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesifikasjonsnerdene der ute vil også smile fra øre til øre, for her er det meste på plass: Ekte 1080p-oppløsning, tre HDMI-innganger av versjon 1.3, 24p True Cinema som viser Blu-ray filmene i den hastigheten filmen er tatt opp, og 10 bits signalprosessering for å nevne noe.

Sony Bravia W4000


Dette liker vi

Som vanlig lyser Sony-logoen i mørket, men fanatiske hjemmekinofans som insisterer på å ha det mørkt i TV-stua kan bare slappe av - det er nemlig mulig å slå den av via menyen.

For deg som ikke skal ha TVen på veggen er det verdt å merke seg at bordstativet er dreibart.

Vi har allerede nevnt det nye menysystemet, som etter litt tilvenning blir like enkelt i bruk som vi er vant til fra Sony.

>> Se flere bilder av Sony Bravia W4000

Bildekvalitet

Vi koblet til alt vi hadde av kilder under denne testen, og det er ikke til å legge skjul på at vi er fornøyd.

Som vanlig vil imidlertid kvaliteten på TV-bildet ditt avhenge av hvor god signalkvalitet du har. Heller ikke denne TVen kan trylle, og du ser følgelig stor forskjell på signalene fra for eksempel NRK (som er bra) og Animal Planet (som ofte er elendige). På DVD og TV-kanaler av god kvalitet kan du imidlertid nyte TV-kvelden med god dybde i bildet, og fra våre testrunder noterer vi også at TVen klarer å hoste opp detaljer selv i mørke partier, til tross for svært godt sortnivå.

Under denne testen hadde vi forøvrig W4000 stående ved siden av Panasonic PX80E, og på begge disse punktene var det storeslem i Sonys favør. Tiden da plasma-TVer automatisk hadde bedre sortnivå enn LCD-TVen er med andre ord over, og utgjør med andre ord nok et eksempel på den raske utviklingen på TV-fronten.

Når det gjelder HD DVD, Blu-ray og Xbox 360 er det også bare å smile fra øre til øre, TVens gode sortnivå og fargespekter imponerte i hvert fall vårt testpanel. Vi koblet også til PC og kjørte signalet ut i 1080p via HDMI-inngangen, også her gjorde TVen en meget god figur.

Dette burde ha vært bedre

Svært seriøse hjemmekinoaktivister vil garantert rynke på nesen av at W4000 mangler mulighet til finjustering av gamma og hvitbalanse. Tilhører du denne gruppen må du altså opp på storebror X3500 (om du vil ha en Sony-modell).

Likevel, for de fleste av oss er dette lite relevant, og med mindre du elsker å fininstille TVen i sene nattetimer klarer du deg fint uten.

"Picture Frame"-funksjonen fungerte flott på de bildene Sony selv hadde lagt inn, men når vi stakk inn vår egen minneplugg med private bilder savnet vi en miniatyrbilde-oversikt over hvilke bilder som lå der. Vi klarte heller ikke å zoome inn eller skalere bildene, slik at bilder som ikke var i 1920/1080-format ble vist i sin opprinnelige størrelse. Dette kunne vært gjort bedre.

Det vi egentlig savner på W4000-serien er MotionFlow-funksjonen, som gir enda jevnere bilder ved kjappe bevegelser. Dette må du nå opp på X3500-serien for å få, og der blir prisspranget stort.

Sony Bravia W4000


Konklusjon

Joda, heller ikke denne TVen er helt perfekt. Den er likevel så bra at om vi selv skulle bestilt en ny TV i morgen hadde den definitivt vært høyt oppe på ønskelista.

Den ser bra ut, gir deg bra bilde på TV-signaler, og til dels svært gode bilder på HD-materiale. Når du i tillegg får 40-tommeren til rundt 12.000 om du shopper litt rundt, så er den definitivt et godt kjøp.

P.S. Veiledende pris på 40-tommeren var 16.500 ved lansering.

>> Her finner du alle TV-testene (Dingz.no)