Ikke de smaleste på markedet, men det tror vi du glemmer når du ser alle detaljene i bildet. Foto: Produsent
Ikke de smaleste på markedet, men det tror vi du glemmer når du ser alle detaljene i bildet. Foto: ProdusentVis mer

Sony Bravia 4K: Her er de norske prisene

Sonys 84-tommer med superoppløsning er så dyr at du må selge bilen for å få råd. De nye modellene på 55- og 65-tommer er derfor et stort skritt i riktig retning.

Etter flere år der TV-produsentene hovedsaklig har finpusset på eksisterende TV-teknologi, står vi nå overfor to store overganger som vil glede alle som liker store teknologiskifter.

Den ene er at de første Oled-modellene endelig er på vei, også i store størrelser. Foreløpig leder LG rotteracet, men Samsung følger rett bak.

Kanskje like viktig er det at TV-ene med 4K-oppløsning også blir tilgjengelig.

Billigere enn før, men fortsatt dyrt

Et godt eksempel er Sony 84X9005, som imponerte oss stort da vi så den på IFA-messen i fjor. Problemet var prislappen på over 200.000 kroner, og la oss nå heller ikke glemme Samsungs super-TV S9, som ligger på 260.000 kroner.

Høyttalerne på siden skiller seg ut, men lyden skal være god. Foto: Produsent
Foto: Produsent
Ikke de smaleste på markedet, men det tror vi du glemmer når du ser alle detaljene i bildet. Foto: Produsent
Foto: Produsent
Foto: Produsent

Det er i denne sammenheng prisene på Sonys nye modeller virker langt mer edruelige. Det går altså riktig vei:

  • 55-tommeren (139 cm) vil starte på 40.000 kroner, mens 65-tommeren (164 cm) vil ligge på 60.000 kroner.
  • Begge modellene skal være tilgjengelig i butikk allerede nå.Hva er det du betaler for?


At en TV har 4K-oppløsning betyr at oppløsningen er på hele 3840 x 2160 piksler. Det vil altså si at en 4K-TV har hele fire ganger så høy oppløsning som dagens standardformat i HD på 1920 x 1080 piksler.

Den største fordelen med høyere oppløsning er kort fortalt at du får langt flere detaljer, og derfor økt dybde i bildet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedproblemet er imidlertid at det fortsatt er svært lite 4K-innhold tilgjengelig for oss vanlige kunder.

I praksis vil altså filmene og TV-seriene du ser på bli oppskalert. Dette vil enten skje via kompatible Blu-ray-spillere og receivere, eller direkte i TV-en.

Erfaringsmessig er Sony gode på skalering, og vi gleder oss til å se mer på den nye 4K X-Reality PRO-prosesseringsmotoren. Helt svart er det altså ikke, men vi kommer ikke utenom at litt av poenget med å ha en så god TV jo er å kunne utnytte dens potensiale.

Da er det godt å vite at det nå begynner å skje ting.

Sony vil selv selge 4K-spilleren FMP-X1, en modell som er ventet i løpet av sommeren. I tillegg ser det ut til at en også skal kunne bruke kommende Playstation 4, selv om detaljene der fortsatt ikke er helt spikret.

Hovedproblemet med dagens Blu-ray-spillere er altså at de ikke klarer å spille av ekte 4K, men også her har Sony et lite ess i ermet. Via sitt eget filmstudio har de allerede begynt å lansere noen få filmer som er merket "Mastered in 4K".

Dette er likevel ingen revolusjon. I praksis er det her snakk om helt vanlige Blu-ray-filmer med 1080p-oppløsning, men gevinsten ligger blant annet i at fargespekteret skal være bedre fordi kilden jevnt over holder en høyere standard - en standard som altså Sonys 4K-TVer og toppmodellen i LED-klassen W905 skal klare å utnytte.

Mer om Sonys 4K-TVer

Begge modellene er, så vidt vi har fått med oss, av kant-LED-typen. Vi merket oss imidlertid ikke noe lysgjennomtrenging på W905, og det bør det heller ikke være her. Puristene som sverger til bakgrunnsbelyst LED er likevel advart. Også her er det passiv 3D-teknologi som brukes, og det følger med fire passive briller i esken.

Triluminus-panelet brukes på begge modellene, og skryter av å gi klarere og dypere fargenyanser, samtidig som hudtonene holder seg naturlig.

TV-en har for øvrig ganske store høyttalere på siden, noe som bryter litt med det gjengse TV-designet i markedet akkurat nå. Sony kaller dem for «Magnetic Fluid»-høyttalere, og skryter selvsagt av god og ren lyd. Vi gleder oss til å høre om det stemmer.

Som ellers får du Sonys SmartTV-innhold, som har blitt vesentlig oppdatert i det siste, selv om det fortsatt ikke er helt på nivå med Samsungs løsning. Vi liker også at TV-en leveres med pek og klikk-zapperen som vi forelsket oss i da vi testet Sonys W905. TV-en har også den samme NFC-tilkoplingen til Sonys smartmobiler og nettbrett som vi fikk testet i forrige runde.