Sommerens feteste griller

Det er sol og vår i luften i store deler av landet, og tiden har kommet for å børste støv av sommermatens beste venn: Grillen. For mange betyr det dessverre kanskje et trist gjensyn med en rusten venn, så for dem som trenger - eller dem som har lyst på - en ny grill til sommersesongen har vi trålet markedet og funnet frem noen soleklare favoritter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommerens feteste griller

  1. Bildespesial: Heite griller


Vårpussen

Før du tar sommerkomfyren i bruk, er det greit å gi den en ørliten overhaling. Ifølge grillentusiast og fagkonsulent i Opplysningskontoret for kjøtt, Bjørn Tore Teigen, er det en kjapp og grei jobb, og den enkleste forsikringen mot eventuelle ulykker senere.

- Grillen er ordentlig varm, og kan forårsake stor skade om en ikke bruker den forsvarlig, formaner Teigen.

Heldigvis er det så enkelt at selv far kan klare det:

- Det er fort gjort å sjekke om grillen er klar for sesongen, sier Teigen.
- Det er fort gjort å sjekke om grillen er klar for sesongen, sier Teigen. Vis mer


Utvendig

Det første du gjør er å sjekke at grillen står stødig, og at den er skrudd godt sammen. Vask den godt utvendig med varmt vann og såpe, for eksempel Zalo.

Tips for lathanser: Ifølge Teigen går det helt fint å bruke Jif for kjøkken-spray på griller med skrog og lokk i emalje. Spray på, og tørk av med tørkerull.

Tips for ekstra skitne griller: Biter ikke Jifen på? - Gå i garasjen og finn frem bilpolishen, sier Teigen. - Om ikke dette får frem glansen i emaljen er det ingen ting som virker. Da er det kanskje på tide å investere i en ny.

Tips for fremtidige lathanser: Kjøp et grilltrekk! Det sparer grillen for unødvendig slitasje, og deg for mye arbeid.

Trykk her for å se et knippe skinnende blanke nye griller!

image: Sommerens feteste griller


Grillristen

Skrubb grillristen godt med stålull, eller børste og såpevann. Er det ekstra ille, er Teigens tips å kjøre den et par omganger i oppvaskmaskinen, om det er plass. - Det er også mulig å få kjøpt nye grillrister til en rekke griller, sier han. Det trenger ikke koste mer enn en hundrelapp, og er en grei måte å strekke grillens levetid med en sesong eller to.

Har du kullgrill?

Sjekk at skålen som skal samle opp glør og aske er på plass, slik at du ikke risikerer å tenne fyr på tørt gress eller terrasseplankene. Sjekk også at det trekker godt, og at luftekanalene er frie for rusk og støv.

Sjekkpunkter for elektriske griller

Kontroller at det ikke er skader på ledning og støpselet.

For dem med gassgrill:

Det er litt mer plunder å sjekke en gassgrill, men det er helt overkommelig. Se først at gasslangen ikke har sprekker, rifter eller hull, og at alle koblinger, klemmer og fester er skrudd ordentlig sammen. Er det feil på slangen må du kjøpe en ny.

Når grillen er sjekket og klar, er det fritt frem for Flintsteken.
Når grillen er sjekket og klar, er det fritt frem for Flintsteken. Vis mer


Tips: Lukt etter gasslekkasje, og testkjør gassen for lekkasje (uten å tenne på grillen) ved å spraye eller pensle på litt såpevann på slangen og over koblingene. Når du åpner for gassen (det skal ikke stå åpent lenge, men det må åpnes kjapt for å sjekke) vil det boble i såpevannet om det er lekkasje.

Kull, gass eller elektrisk?

Vi spurte Bjørn Tore Teigen, om hva han ville anbefale til dem som skal kjøpe ny grill i år: Kull, gass eller elektrisk?

- Det er enklere å regulere varmen på en gass- eller elektrisk grill - disse er også enklere og mindre tidkrevende å fyre opp, sier Teigen.

- Samtidig er det jo mange som nettopp liker å plundre litt med kull, og dette, sammen med den distinkte kull-lukten, gjør grillopplevelsen, legger han til. Selv har han gassgrill og synes det er helt supert.

- Noen liker å gå på tur, andre liker å sykle ved siden av, for å si det sånn, sier Teigen.


Selv foretrekker han gassgrill framfor elektrisk grill. - Før jeg fant denne (en Greenway Quartz elektrisk grill, red. an.) var jeg svært skeptisk til elektriske griller. Det er synd, fordi det er jo mange som bor i blokk som ikke har lov til å fyre opp kull eller gass på terasse eller balkong. Men altså: Dette er et alternativ en absolutt kan leve med, sier Teigen.

Bilde av Greenway Quartz og en rekke andre griller finner du i bildespesialen.

Bjørn Tore Teigen har full kontroll på grillen.
Bjørn Tore Teigen har full kontroll på grillen. Vis mer


Alle foto: Per Ervland