- Som tatt ut av en IKEA-katalog

18. mai flytter IKEA Slependen inn i det nye varehuset. Det gamle skal tømmes, og 31 rom auksjoneres bort på qxl.no til utropspris på en krone. Haken? Du må selv demontere rommet og frakte det hjem, skulle du få tilslag på et av dem.

- Som tatt ut av en IKEA-katalog

  1. BILDESPESIAL: Et rom som passer for deg?


Gjør et kupp

Den samlete verdien av varene overstiger en million kroner. Med en utropspris på 1 krone per rom, er det altså store muligheter til å gjøre et kupp - med mindre den latterlig lave utropsprisen setter musefingeren i spinn, og en blir rammet av auksjonsfeberen.

Det er tre ting du bør tenke på før du kaster deg inn i budrundene:

1: Utstillingsmodeller

For det første: Dette er utstillingsmodeller. Kjøkkenskap har vært åpnet og lukket, sofaer har vært prøvesittet, og møblene kan fremkomme mer slitt i virkeligheten enn på bildene. Den samlede verdien vil nok da være en del lavere enn en million.

Ifølge informasjonsrådgiver Preben Carlsen er de fleste interiørene under et halvt år gamle. - Vi har 14 dekoratører som jobber jevnt med å lage nye interiører i dette varehuset, sier han til DinSide. - De fleste rommene vil være relativt nye.

Starter du på bar bakke? Nå er komplette rom til salgs på IKEA. Foto: IKEA
Starter du på bar bakke? Nå er komplette rom til salgs på IKEA. Foto: IKEA Vis mer


De "eldste" interiørene vil også sannsynligvis komme med nytt tilbehør - for eksempel et kjøkken - der vil kjøkkenskap og hvitevarer ha stått en stund, mens utstyr i skap, stoler, bord - borddekning et cetera vil være av nyere dato.

Alt tilbehør, eller stylingelementer om du vil, er inkludert i auksjonen. Det eneste unntaket er produkter IKEA ikke selger, for eksempel såkalte dummy-TVer eller bøkene med blanke ark.

Carlsen råder DinSides lesere til å ta turen ut til varehuset for selv å ta varene man byr på i øyesyn, og sjekke om det vil være en stor jobb å demontere og hente dem.

2: Gjør det selv

Her kommer han også inn på vår andre reservasjon: Du må gjøre det selv. Kjøre til IKEA, demontere, frakte hjem - og montere hjemme. Har du (eller har du mulighet til å låne eller leie) stor bil, og kan frakte større moduler ferdigmontert, kan det kanskje spare deg for litt tid (og stygge gloser) i forhold til å kjøpe flatpakket og montere hjemme. Men kjøper du et kjøkken må det ned - og det blir fort en dagsjobb eller tre for en lykkelig storfamilie. Og for mange er tid penger.

Får du tilslag, har du tre dager på deg til å hente varene - fra 18. til 20 mai. - Det vil være personale til stede som kan gi en hjelpende hånd om det skulle behøves, sier Carlsen, men forklarer at i utgangspunktet er det auksjonsvinneren som har ansvar for å hente rommet i løpet av den gitte tidsperioden.

3: Kjellerfyll?

På denne auksjonen er det komplette løsninger som selges, og det er jo ikke sikkert det er akkurat denne løsningen du trenger eller har lyst på. Det kan forsåvidt være fint å få gardiner, stoler, sofa, bord og vaser i ett - men trenger du egentlig alt? Før du eventuelt legger inn et bud; finn ut hva det er du egentlig har lyst på eller trenger - og regn ut nyverdien av dette. La deg ikke friste til å kjøpe en hel haug med loft-, bod- og kjellerfyllere du ikke trenger, bare fordi det er "billig". Ender halvparten på loftet er det bare dyrt.

Trykk her for å se noen av rommene som er lagt ut for salg.

Samarbeider med Røde Kors

25 prosent av salgsinntektene fra auksjonen går til Røde Kors sitt arbeid med barn i Norge. IKEA Slependen lanserte tidligere i år en suppe, "En porsjon håp", der alle salgsinntektene går uavkortet til Røde Kors-prosjektet med samme navn. I tillegg har de innredet Røde Kors' ressurssenter for barn i Sandvika.

Suppen er fremdeles i salg, men det er ikke bestemt hvor lenge den vil være i restauranten.

- Hvorfor ikke donere alle inntektene fra auksjonen også?
- Hele arrangementet koster oss en del å gjennomføre i forhold til markedsføring et cetera, sier Carlsen. - Men vi mener Røde Kors kommer bra ut av det i denne omgangen også - selv om vi denne gangen ikke gir vekk alt.


... som å flytte inn i en IKEA-katalog

Mens noen drømmer søte dagdrømmer om å flytte inn i IKEA-katalogen, er det mange som ser på dette som det store interiørmarerittet, omtrent på linje med 90-tallets "furuhelvete".

Likevel: Det er jo ikke gitt at du må sette opp utstillingen akkurat slik den er i varehuset - møblene kan fordeles på flere rom, eller på flere hus, for den saks skyld. Kanskje vennegjengen kan spleise på et rom? Så kan du supplere med litt gammelt - og legge den neste møbelhandleturen et litt annet sted.

IKEA-rommene ble lagt ut til allment skue 5. mai, auksjonsstart var 8. mai og du kan by helt frem til 14. mai. Får du tilslag kan du hente rommet ditt fra 18. - 20. mai.

Eksterne lenker:
IKEA
Qxl