Det krever mer enn å ta på seg dressjakken å selge en bolig.  Foto: iStockphoto.com
Det krever mer enn å ta på seg dressjakken å selge en bolig. Foto: iStockphoto.comVis mer

- Som kjøper ville jeg vært skeptisk

Tør du stole på at privatpersoner har god nok kunnskap til å selge bolig?

I går skrev vi at regjeringen ønsker å pålegge annonseportaler som finn og tinde å åpne for at privatpersoner selv kan annonsere for boligene sine.

Dette følger en utredning av Konkurransetilsynet, etter ønske fra fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Formålet er å styrke konkurransen om tjenester knyttet til kjøp og salg av bolig.

Hvor mye er din bolig verdt?

Skeptisk

Christian Dreyer er skeptisk til at privatpersoner slippes løs på Finn.no. Foto: NEF
Christian Dreyer er skeptisk til at privatpersoner slippes løs på Finn.no. Foto: NEF Vis mer


Forbrukerombudet, Forbrukerrådet og eiendomsbransjen har i flere år samarbeidet med å rydde opp i meglerbransjen, noe som resulterte i en ny bransjenorm. Ett av de viktigste punktene er ansvar for at riktig, relevant og nok informasjon fremkommer i prospektene. Hvordan vil dette bli når forbrukerne slippes løs?

Christian Dreyer, eiendomsmegler i Eie eiendomsmegling og leder av Norsk Eiendomsmeglerforbund, er en av dem som er skeptisk til forslaget.

- Jeg synes det er et stort paradoks på at vi bruker så mye ressurser på å utarbeide en bransjenorm og lover og regler rundt hvordan eiendomsmeglere skal gjøre jobben sin, for så å slippe løs privatpersoner til å gjøre en så tung og viktig jobb, sier Dreyer til DinSide.

- Det å markedsføre boligen på internett krever at man har en juridisk forståelse av lovverket som ligger bak en boligtransaksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dreyer peker på at det er et stort og komplisert lovverkt å sette seg inn i, ikke minst rundt opplysningsplikten.

- Som kjøper ville jeg vært veldig skeptisk til å kjøpe bolig direkte av boligselger. Både med tanke på at man får opplysningene som kreves, og håndtering av budrunder. Jeg vil fraråde dette sterkt, sier Dreyer og legger til: - Jeg synes det er skivebom av Konkurransetilsynet. Det er ihvertfall ikke god forbrukerpolitikk, slik jeg ser det.

- Tryggere for forbruker

At man ikke må ta fatt på denne oppgaven helt selv, er daglig leder i netteiendomsmegler AdovkatOppgjør Tom H. Glosimot skjønt enig i - Det er viktig å få med alle opplysninger, og å ha alt det juridiske på det tørre, blant annet slik at man ikke risikerer mangelkrav i etterkant, sier Glosimot til DinSide.

Det er nettopp denne hjelpen AdvokatOppgjør tilbyr på nett.

- Kan du lese og følger de instruksjonene som er gitt, så skal du være trygg.

AdvokatOppgjør tilbyr flere ulike pakkeløsninger til forbrukere som ønsker å kutte kostnader ved boligsalget ved å gjøre så mye som mulig selv. Nytt etter forslaget er en ren markedsføringspakke, der forbrukerne får hjelp til å utarbeide prospekter og markedsføringsmateriale.

Glosimot ønsker forslaget om at privatpersoner selv kan annonsere på finn.no velkommen. Foto: AdvokatOppgjør
Glosimot ønsker forslaget om at privatpersoner selv kan annonsere på finn.no velkommen. Foto: AdvokatOppgjør Vis mer


- Dette gjør det enklere blant annet å teste markedet, for å se om det er noen interesse for en bolig, ser Glosimot.

Det finske selskapet Igglo OY lanserte forøvrig en matchmakingtjeneste for boligmarkedet i 2007, der forbrukere kunne teste markedet. Det ble ingen stor suksess, og selskapet er nå avviklet.

Solgte boligen selv. Se hvordan det gikk

Mange fallgruver

- Det finnes mange fallgruver for den som skal selge bolig på egenhånd, ikke minst i form av formelle krav til prosessen. Det er lett å gjøre feil, og de økonomiske konsekvensene kan være store, sier Glosimot. - Det kan derfor lønne seg å få bistand til det praktiske.

AdvokatOppgjør har utviklet en egen pakkeløsning for privatpersoner som ønsker å selge gjennom annonsering på nettet - her skal du få en oversikt over hva som kreves av dokumenter og formularer, med nødvendige adresser til de rette myndigheter - i tillegg til et komplett salgsprospekt.

- Dermed blir det enkelt og trygt å gjennomføre salg, oppgjør og budhåndtering på riktig måte, uten bruk av tradisjonell eiendomsmegler, sier Glosimot.

Prisen på en slik markedsføringspakke ligger på i underkant av 5.000 kroner, og skal være ideell for dem som ønsker å teste markedet, uten å binde seg til å måtte betale for full salgshjelp dersom boligen ikke blir solgt.

Totalpris for salg av bolig gjennom AdvokatOppgjør, inkludert markedsføringspakken, koster 8.600 kroner.

Spriket til hva du må betale en ordinær eiendomsmegler er enormt. For en eksempelbolig, en 2-roms sentralt i Oslo til 1,8 millioner, må man ifølge Paul Mykkeltvedt, jurist og daglig leder i Privatmegleren Südøst, regne med et meglerhonorar på cirka 40.000 kroner.

Det synes han ikke er dyrt:

- Kostnaden ved å selge bolig er tredelt, sier Mykkeltvedt. - Det er faste kostnader som alle må betale (som innhenting av informasjon, takst, fotografi, et cetera), markedsføring, og vederlag til megler eller advokat.

Paul Mykkeltvedt råder deg til å søke hjelp hos fagfolk. Foto: PrivatMegleren
Paul Mykkeltvedt råder deg til å søke hjelp hos fagfolk. Foto: PrivatMegleren Vis mer


Hvor mye meglerhonoraret kommer på, er avhengig blant annet av boligens pris - samt antall visninger, et cetera. Men at det ligger langt over gjør-det-selv-løsningene er det ingen tvil om.

- Det å selge en bolig gjør du kanskje bare en to-tre ganger i løpet av livet. En slik handel handler veldig mye om tillit - og det er jo derfor du bør bruke en fagperson. Det er noe helt annet å selge fast eiendom enn å selge en bil, eller løsøre. Går du til tannlegen, velger du jo en som har utdannelse og vet hva han gjør, sier Mykkeltvedt.

Megleren mener er dette en tanke du bør ha i bakhodet når du skal selge det som, i de aller fleste tilfeller, vil være det dyreste du eier.

- I utgangspunktet er det mye billigere å gjøre det selv, men det kan bli veldig dyrt på sikt, avslutter Mykkeltvedt.

Flere selger selv

Markedet for salg av egen bolig er i vekst, ifølge Glosimot. - Vi har en sterkt økende oppdragsmengde. Det er tyngre å selge bolig nå, og mange har erfart at megleren ofte bidrar for lite i prosessen.

- Vi har opplevd en tredobling fra i fjor. Fra 07 til utgangen av 08 har vi tre ganger så mange kunder, sier Glosimot.

Kundene er spredt over hele Norge, både i byer og på landet.