<B>JODA - VI TOK POENGET:</B> Samsung satser hardt på Eco Bubble-vaskemaskinene, noe de alt annet enn subtile ballongene viste godt i IFA 2010s messehaller. Foto: Per Ervland
JODA - VI TOK POENGET: Samsung satser hardt på Eco Bubble-vaskemaskinene, noe de alt annet enn subtile ballongene viste godt i IFA 2010s messehaller. Foto: Per ErvlandVis mer

Som å vaske med champagne?

Samsungs boblevask er ingen spøk. Tvertimot så kan den spare deg for penger og miljøet for belastning.

Hvis noen forsøker å sammenlikne champagne med det å vaske klær har de sannsynligvis allerede inntatt for mye av førstnevnte.

Samsung har derimot funnet ut at bobler i væsken, i dette tilfellet vaskevannet, kan gjøre underverker både for energiforbruket og skittentøyskurven.

Under årets IFA-messe i Berlin var den nye, såkalte Eco Bubble-serien å se på enorme plakater over hele messeområdet, og til og med på plakater i deler av Berlin by. Hvis du trodde det ikke var mulig å lage hype rundt en vaskemaskin gjorde i det minste Samsung et ærlig forsøk på å få det til.

Du kan lese flere saker fra IFA 2010 her!

Flere bobler - mindre varme

Prosessen bak disse "øko-boblene" er i utgangspunktet enkel: En boble-generator (det er nok morsomt å være ingeniør hos Samsung) løser først opp vaskemiddelet i vannet, før det pumpes ekstra luft i blandingen. Det resulterer i en "fyldig, såpete skumpute" som slippes ut i vasketrommelen bare få sekunder etter at vaskesyklusen er i gang.

Ettersom vaskepulveret oppløses enda mer effektivt i vannet enn tilfellet er med dagens teknologi, behøves det mindre varmt vann for å "assistere" vaskepulveret. Pulveret trenger dessuten dypt inn i stoffet på opptil fire ganger så kort tid som andre vaskemaskiner, noe som også er energibesparende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BOBLER: Eco Bubble-maskinene fra Samsung lover like god vaskeeffekt på 15 grader som dagens maskiner leverer med 40 grader. Foto: Per Ervland
BOBLER: Eco Bubble-maskinene fra Samsung lover like god vaskeeffekt på 15 grader som dagens maskiner leverer med 40 grader. Foto: Per Ervland Vis merDen mest oppsiktsvekkende konsekvensen av bobleteknologien er at vasken foregår på usle 15 graders varme, likevel skal effekten være den samme som å vaske på 40 grader.

Ikke alle maskiner kan vaske på 15 grader.

Kommer i januar

Det gjør blant annet at du sparer strøm, som igjen sparer miljøet, samtidig som slitasjen på klærne reduseres. Samsung hevder at energibesparelsen ligger på så mye som 70 prosent sammenliknet med vaskemaskiner som ikke bruker økobobleteknologi.

Ellers kommer de to maskinene med Eco Bubble med flere kjente funksjoner fra Samsungs vaskemaskinserie, inkludert diamantformet mønster i trommelen for bedre å skåne klærne mot slitasje, forbedret vibrasjonsdemping, trinn- og belteløs motor for roligere drift, og selvrens av trommelen.

Ifølge Samsung Norge vil Eco Bubble leveres i Norge i to utgaver med en kapasitet på sju og åtte kilo. De blir sannsynligvis tilgjengelig fra januar, og vil koste henholdsvis 7.495 og 8.495 kroner.